Snadné a rychlé uchování zelených natí

Ráda ochucuji pokrmy různými zelenými natěmi a k tomuto účelu si každoročně dělám jejich zásoby do mrazáku. Nejdříve jsem petrželku, libeček, bazalku, pažitku i kopr krájela a vsypávala do krabiček, a tak jsem je zmrazovala a měla je připraveny kdykoliv k přímému upotřebení v kuchyni.

Přiznám se vám ale, že tyto přípravné práce s natěmi mě jako činnost nikdy moc „nenaplňovaly“ :-), a hleděla jsem si je co nejvíc zjednodušit. U zelené pažitky jsem nic nevymyslela, tu mrazím pokrájenou dodnes, ale na petržel, libeček, celer, bazalku a kopr jsem si vymýšlela postupně způsoby jiné.

Původní postup

Nať jednoho druhu jsem vždy napěchovala kolem nožů mixéru, ve kterém sekám cibuli, a jenom ji namixovala. Namixovanou nať jsem vpravila do krabiček a zmrazila. Potud žádný nový postup, tento určitě znáte. Ale nebavilo mě pak umývat mixér, který navíc vždy nehezky zezelenal uvolněným chlorofylem a musela jsem ho pracně čistit.

Mražení ve fólii

A tak jsem vymýšlela dál. Umytou a otrhanou zelenou nať, ať již to byl kopr, petržel, libeček, bazalka nebo i celer, jsem rovnala přímo na připravenou potravinářskou fólii a do ní jsem vždy tak asi v objemu jedné porce nať co nejvíce na pevno zavinula a konce zahnula a celý váleček zajistila gumičkou. Tyto válečky jsem dala zmrazit. Před použitím jsem jenom vyjmula z popsaných sáčků váleček a rychle jej promnula v rukou, nebo poklepala na prkénku boční stranou paličky na maso a zmraženou nať jsem polámala, což bylo daleko snadnější než její krájení v čerstvém stavu.

I když jsem si práci tímto postupem hodně usnadnila, přece jenom se objevil malý „zádrhel“.

Zmrazené válečky se zelenou natí se sice daly po vyjmutí z mrazáku promnout a na jemno polámat, ale špatně se rozbalovaly, a mnohdy se mi stalo, že mi třeba i rozbalený kopr popadal kolem hrnce s omáčkou, jak jsem ho z fólie vytřepávala. No, také nejsem dokonalá. :-)

Drcení natí ve zmrzlém stavu v sáčku

Netvrdím, že jsem nyní objevila něco nového, ale ráda se s vámi podělím o následující metodu, kterou používám nejraději. Nikde jsem ji nevyčetla, napadla mne teprve nedávno a ve větším rozsahu ji praktikuji až v letošní sezóně čerstvých natí. Možná nejsem jediná kdo ji zná, ale zde ji uvádím hlavně pro ty, co si ještě tak moc rady neví anebo uvítají nějaké zjednodušení svých osvědčených postupů.

Jakoukoliv zelenou nať, tedy kromě již zmiňované pažitky, tam přec jenom preferuji staré dobré ruční pokrájení, si dobře promyjeme ve vodě. Nať před promýváním ještě netrháme, ale celou kytici promácháme ve větší nádobě s vodou či přímo ve dřezu. Máme-li kytici svázanou od prodejce, tak ji určitě před mytím rozvážeme a ve vodě rozvolníme, aby se všechny nečistoty vymyly.

Po okapání vody se věnujeme otrhávání lístků natě, které však nemusíme nijak skládat a rovnat. Prostě jen lístky otrháme do misky či na talíř. Natrhané lístky nekrájíme, ale volně je vsypeme do sáčku na zmrazování ovoce či zeleniny a necháme jim tam více prostoru. Nesesypeme je na jednu hromádku, ale snažíme se je mírně zmáčknout na „placato“ a vymáčknout ze sáčku vzduch.

Sáček zabezpečíme kolíčkem na prádlo, aby šel pak snadno a rychle rozdělat. Vložíme do mrazáku a necháme dobře a hluboce zmrazit.

Doporučuji nechat do druhého dne a pak teprve sáček vyjmout, oddělat kolíček a rychle sáček promnout jednou rukou v druhé dlani tak, že si držíme vršek sáčku mírně pootevřen, aby vzduch mohl ven a sáček nám nepraskl. Musíme pracovat rychle, abychom sáček moc nezahřáli vlastním teplem. Nať by se pak již přestala lámat a lepila by se na stěny sáčku. Stane-li se nám to, tak sáček vložíme zpět do mrazu a celý postup po 2–3 hodinách zopakujeme. Je také vhodné si vzít na tuto činnost rukavice, stačí i chňapky, které zajistí částečně tepelnou izolaci jak pro naše ruce tak pro zmraženou nať.

Také je šikovné sáček poválet válečkem na prkénku a tak hluboce zmraženou zelenou nať nalámat na drobno. Anebo oba postupy kombinovat. Veškerá činnost musí být provedena velmi krátce, rychle a bez otálení, a sáček co nejdříve vrácen zpět do mrazu.

Nalámané natě před vlastním sesypáním doporučuji vložit na pár hodin ještě zase do mrazáku a teprve pak je sesypat do malých krabiček, které si popíšeme. Je také dobré si krabičky již předmrazit, aby se vysypaná nať nelepila ke stěnám.

Tímto způsobem zpracování odpadá jakékoliv náročné krájení i většího množství natí, které chceme uchovat. Možná nalámání nebude tak jemné, ale trochu větší kousky natí, které se nepodařilo úplně rozlámat, v pokrmu dle mého vkusu nevadí nebo je před použitím vyndáme.

Postup jsem vám předvedla na kopru, ale lze tak zpracovat kromě pažitky i ostatní druhy natí či bylinek. Určitě existuje hodně osvědčených postupů uchování natí na zimu či jen tak pro rychlé použití, ale tento způsob mi pomáhá v poslední době šetřit čas i své síly ještě více, než dříve.

Třeba vás tato nenáročná metoda osloví a zaujme tak jako mne.
S tímto přáním vám ji všem předávám a přeji snadné a rychlé zmrazování a „krájení“.
Alemari

Sdílení

    47 183 zobrazení článku
    O autorce
    15 komentářů
    1. Kateřina Odpovědět
      Nadrcení ve zmraženém sáčku je vážně vynikající nápad. Děkuji moc za radu :)
      • Anna Kašíková Odpovědět
        Dobrý den, právě se chystám na celerovou nať a hledám, kdo co vymyslel...:-) Díky za výborný nápad, dnes ho zrealizuji.
        • Alemari Odpovědět
          Rádo se stalo :-)
    2. Mirka Odpovědět
      Děkuji za dobré nápady a srozumitelně popsány, hned jdu vyzkoušet libeček, který právě sklízím. Zkusím nechat i v celku, protože ho ráda z pokrmu po uvaření vyndávám.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Mirko, za Váš komentář. Ano, i libeček půjde zmrazit, ale bude se pak lámat na hrubší kousky, má velké lístky...Můžete ho nechat i v celku, ale pozor, všechny bylinky ve zmraženém stavu jsou křehké a drolí se při manipulaci. Proto jdou nadrobit a možná Vám vcelku moc nezůstane.
    3. Pája Odpovědět
      Já veškerou zeleninu, jak plody, tak natě skladuju v mrazáku tak, že je nasekám/nakrájím, dám do sáčku a ten pak do krabiček od mlíka, kterým jsem uřezala horní část. Krabičky se hezky naskládají vedle sebe a člověk se nepřehrabuje v mrazáku (odpadá tím hledání kde to je a jak to tam bylo naskládané, aby se to tam vešlo). Ani to v sáčku být nemusí, ale mě se to osvědčilo jako praktičtější - už ani nevím proč. V případě, že zelenina přimrzne k sobě, stačí s krabičkou poklepat
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Máte dobrý způsob. Také uchovávám natě v krabičkách. V článku jsem se zaměřila spíš na zjednodušení těch přípravných prací...Při zamražení celách natí v sáčku a následném podrcení ve stavu zmraženém pak není potřeba nijak krájet...Pouze zmraženou drť nasypat do jakékoliv krabičky... Ale i tak děkuji za čtenáře za Váš tip. Určitě to může pomoci druhým. Zdraví Alemari.
    4. Nena Odpovědět
      Zelené natě mám po ruce a používám téměř každý den. Uchovávám je v ledničce čerstvé tak, že je po umytí a okapání rozprostřu na alobal a zabalím jako roládu, nahoře i dole alobal založím, abych zamezila přístup vzduchu. Podle potřeby odebírám a znovu zabalím. Vydrží tak v ledničce krásně čerstvé celý týden i déle.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Neto. Děkuji za Váš příspěvek, určitě je to tak možné, proč ne :-) Moje příprava uvedená článku se týká velkého množství bylinek, které se urodí třeba na zahrádce v sezóně, které se snažíme uchovat v mrazničce a jak je snadno na zamrazení připravit a ne pracně krájet. Zdravím. Alemari
    5. Dáša Odpovědět
      Moja mama používa namiesto krabiciek prsty igelitových rukavíc - naplni, zaviaže na uzlík, odstrihne a hotovo. Šetrí to miesto v mrazničke a majú objem zhruba ako jedna dávka pri varení. Tiež nemá starosť s nalepenyni kúskami - prstom ich zotrie rovno do hrnca a sáčok proste vyhodí. Tým, že ide o malý kúsok igelitu bez kútika, ako je to napríklad pri rohu bežného sáčku, ľahšie sa s ním manipuluje. Porcuje si do nich napríklad aj pečienky, ktoré potom používa na výrobu knedlikov do polievky.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Dášo, ano, Vaše maminka má dobré nápady. Děkuji za sdělení. Alemari
    6. Jarmila Odpovědět
      Dobry den, ja mam uz tyden kopr v lednicce ve sklenicce s vodou. Voni vic jako kdyz jsem ho koupila. Stonky neuhnivaji, super. To je dalsi napad. Krasne vareni devcata. Jarmila z Panamy.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jarmilo. Zdravím do Panamy a děkuji za komentář! Určitě lze držet chvíli kopr tak jak uvádíte. Je to velká pomoc, že jsou nyní tak dobré ledničky, viďte :-) To za mého dětství nebývalo. Vše se muselo zavařovat, sterilovat či nakládat do soli. Malá chladnička udržela tak akorát chvíli potraviny v nezkaženém stavu. Jsem ráda, že jsem Vám mohla tímto článkem rozšířit možnosti uchování natí... Přeji vše dobré! Alemari
    7. Janja Odpovědět
      Dobrý den. Letos jsem si založila bylinkovou zahrádku (mám domek po rodičích) a tak hledám způsoby uskladnění a konzervace bylinek. Maminka je vždy sušila. I proto, že bylinky jsou neopominutelnou součástí kuchyně, našla jsem Vaše stránky. Já jsem např. řešila co se šalvějí. Mám ji v kuchyni ráda, a ta jediná po mamince zbyla (veliký keřík). Otrhám mladší lístky a poskládám bez stonků na sebe, v libovolném počtu. Pak je na čtverečku alobalu zavinu do ruličky a naházím do mikroten. sáčku a dám do mrazáku. Když potřebuji, vyndám ruličku, rozbalím a nejdřív podélně, a pak příčně pokrájím. Voní jako čerstvá. Přeji pěkné léto :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Janjo. Děkuji za Váš příspěvek. Ano, výborný postup. Určitě tak lze. Obdobně si připravuji strouhaný křen (většinou ho ale mixuji po té, co kořen očistím a nakrájím na malé kostečky, které jdou lehce rozmixovat i v mlýnku na kávu) a i ten zabalím již v porcích do malých alobalových psaníček a tak jak Vy, dám do mikrotenového sáčku a zmrazím. Pak je vždy hned po ruce a nezezelená. Též přeji pěkné léto. Srdečně zdraví Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *