Sojové kostky s čínským zelím

4 porce | Pro bezlepkovou dietu zvolit jinou přílohu, např. rýžové chlebíčky, vařenou rýži, pohanku, proso a pod.

Ingredience:
  • 200 g sojových kostek (2 balíčky)
  • 50g panenského olivového oleje
  • 200 g „čínského“ zelí
  • 150 g mladé cibulky
  • 1 rovná lžička curry koření
  • 1 rovná lžička majoránky
  • 1 rovná lžička hladké rýžové mouky+300 ml vody na záklechtku
  • pár kapek sojové omáčky „Tamari“ (cca 0,5 lžičky)
  • umeocet
  • příloha celozrnné knedlíky,rýže…
  • čerstvá zelenina
  • mořská sůl

Sojové kostky mají v kuchyni široké uplatnění a máme-li je v oblibě, lze z nich připravit pokrmy v mnoha obměnách a variacích. Tentokrát jsou uvařeny s curry kořením a majoránkou a jako chutnou přílohu lze zvolit i celozrnné knedlíky s Nori vločkami.

Sojové kostky uvaříme ve slané voděMnožství soli nepřeháníme, většinou postačí solení, jako když vaříme brambory nebo o něco málo víc.

Uvařené sojové kostky zcedíme a necháme prochladnout. Přebytečnou slanou vodu nevymačkáváme, jenom necháme vykapat.

Mezitím co kostky chladnou, se budeme věnovat zelenině. Mladou cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka i s natí. „Čínské“ zelí (správně „pekingské“) rozebereme na listy, promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Každý list po délce rozkrojíme a pak nakrájíme na  drobné proužky.

Na pánev si nalijeme 50 g oleje, což bude asi tak 5 polévkových lžic, kdo chce, může si odvážit :-), a na něm nejdříve orestujeme pokrájenou cibulku.

Prochladlé sojové maso ještě před vložením na pánev v míse mírně osolíme, posypeme uvedeným kořením a rukou promneme, aby se koření přilepilo na kostky. Takto připravené sojové maso vyklopíme na pánev na připravenou cibulku, stěrkou setřeme i koření ze stěn mísy a přidáme k masu a kostky orestujeme. Voda z kostek se uvolní a maso se bude takto dusit „ve vlastní šťávě“. Na chvíli pánev přikryjeme.

Při dušení občas maso promícháme a je-li již dobře prohřáté, přidáme nakrájené zelí a vše dusíme dál. Opět na chvíli pánev přikryjeme, zelí se podusí dříve.

Máme-li pocit, že se směs připéká, můžeme ji trochu podlít vodou, ale nemělo by to být nutné. Voda uvolněná i ze zelí by měla být na dušení dostačující. Až zelí změkne, celou pánev zalijeme připravenou záklechtkou z hladké rýžové mouky a vody a celou směs při následném povařením zahustíme. Provařit postačí asi 2 minuty.

Na závěr již jenom pokrm dochucujeme. Pár kapek sojové omáčky Tamari a na zvýraznění chutí trochu umeocta, asi tak půl až jednu lžičku.

Sojové kostky podáváme s přílohou. Výborné jsou celozrnné knedlíky s Nori vločkami, ale ti, co nesnáší lepek, při zvolení rýže či rýžových chlebíčků také neudělají špatně. Tuto variantu můžeme použít i tehdy, když žádnou jinou přílohu nemáme připravenu.

Poznámka: Tentokrát jsem z nedostatku času sojové kostky „nemarinovala“, ale při použití výrazného koření lze občas zvolit i tento rychlejší způsob, bez předešlého naležení v marinádě z oleje, koření, sojové omáčky apod.

Pro svoji oslabenou slinivku jsem sojové kostky v této úpravě raději na svém těle neověřovala. Intuice mi sdělovala, že pro mne nejsou. Těšilo mne však, že jinak v rodině chutnaly a nezbylo ani ň :-).

Pro bezlepkovou dietu je potřeba zvolit jinou přílohu, třeba viz druhé foto. Samotné připravené sojové kostky s čínským zelím do této diety zařadit lze.

Sdílení

    19 773 zobrazení článku
    O autorce
    10 komentářů
    1. Bára Odpovědět
      Vynikající recept. Moc děkuji, nebýt Vašich úžasných stránek s recepty, nikdy bych se nenaučila vařit sojové maso.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Báro, dobrý večer. Děkuji. Moc mne těší, zda se jídlo podařilo a chutná. Alemari
    2. Oldřiška Odpovědět
      Milá Alemari, moc jsem Vám chtěla poděkovat za všechny recepty, které tu uvádíte. Postupně je vyzkouším všechny, protože vypadají úžasně ???? Dnes jsem si k obědu vybrala právě tento recept. Neměla jsem pekingské zelí a tak jsem ho nahradila kapustou. I tak mi oběd moc chutnal ☺
      • Alemari Odpovědět
        Milá Oldřiško, děkuji Vám za Vaše slova k mému webu. Pohladilo mne to po duši a potěšilo. Zkoušejte, recepty jsou tu i pro Vás... Budu ráda, když Vám bude chutnat i nadále. Srdečně zdravím. Alemari
    3. Kačka m. Odpovědět
      Dobry den, pisi ohledne kvasku, jen ne pod nej, nejak mi to u nej neslo vlozit. Kvasek mam v lednici presne tyden a vcera pres noc jsem ho prikrmila. Akorat mi moc nenabyl jako minuly tyden pri prikrmovani, tak nevim jestli se uz nezkazil. Doufam, ze ne, na patek ho potrebuji. dekuji predem za odpoved, Kacka m.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Kačko m., dobrý den přeji též. Je to pro mne málo informací. Nedokáži na dálku odhadnout, v jakém stavu se Váš kvásek nachází. Bohužel. Nevím, zda jste ho měla po přikrmení dál v lednici nebo byl v teple, aby mohl vzejít či nikoliv. Chcete-li, můžete mi zavolat o krátkou radu, bude to rychlejší. Mám vyjímečně chvilku. Zdravím. Alemari
    4. Kačka m. Odpovědět
      Dobry den Alemari, dekuji za pohotovou odpoved. Kvasek jsem vcera prikrmila vecer a pres noc nechala v kuchyni pod papirovou uterkou. Nyni ho mam v lednici prikryteho papirovou uterkou s dirkami. Zmatlo me jen to, ze minule mi kvasek pri prizivovani nabyl natolik, ze se pricucnul na latkovou uterku-proto jsem nyni jej dala pod papirovou. Mozna jestli to neni take tim, ze posledne byl kvasek v kuchyni po vareni, nyni se nic v kuchyni nevarilo. Dekuji, Kacka m.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Ano, je to možné, že byla menší teplota kolem... to tak je, že někdy kyne před očima a někdy se mu nechce...Možná by to chtělo přidat i více mouky a vody na přirkmení...Někdy to tak dělám, že ho vyndám úplně ze skleničky a přidám vody i mouky více, promíchám a nechám v míse přes noc a i déle...On prokvasí, vyběhne a zase si i klesne, ale to nevadí...Je ho celkově víc a je více probuzený...Držím palce, aby se v pátek pečení podařilo. Alemari
    5. Kačka m. Odpovědět
      Dobry vecer, jeste jednou dekuji za odpoved a za rady. To, ze tak nenakynul me netrapi tolik, jako to, jestli neni jiz zkazeny-k tomu napadu me privedl odlisny prubeh oproti minule, jak jsem jiz zminila. Ale pokud rikate, ze nekdy se chova kvasek jinak nez predesle, melo by to byt ok. Pri pristim ozivovani urcite zkusim, jak rikate, kvasek vice prikrmit a pripadne ho i prendat. Jen pro ujistenou na zaver, myslite tedy, ze kvasek je v poradku a peceni s nim se nezkazi? Dekuji, Kacka m.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Kačko m. Pokud by byl kvásek zkažený, objevila by se na povrchu tmavá tekutina a kvásek by zapáchal...A možná i malé fleky s plísní...to byste si určitě všimla. Někdy jenom jakoby zaschne, to ještě neznamená, že se zkazil...Já osobně většinou škraloup sloupnu a kvásek oživím klasicky...Ale je-li na povrchu voda, mnoho už nepomůže, jen... není-li ještě tmavá, stačí honem kvásek vyndat, rozmíchat a přikrmit...To značí, že se vyčerpává a mohl by chytnout pak plíseň. Ověřte si kvásek tím, že jej vyndáte a necháte jen tak bez přídavku v teple...měl by se začít budit a pěnit...uvidíte..ještě ho můžete přikrmit a nechat i do rána venku a pak z něj jenom odebrat na pečení...jenom Vám zbude něco navíc na příště :-) Držím palce.Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *