
Sojové kostky mají v kuchyni široké uplatnění a máme-li je v oblibě, lze z nich připravit pokrmy v mnoha obměnách a variacích. Tentokrát jsou uvařeny s curry kořením a majoránkou a jako chutnou přílohu lze zvolit i celozrnné knedlíky s Nori vločkami.
Sojové kostky uvaříme ve slané vodě. Množství soli nepřeháníme, většinou postačí solení, jako když vaříme brambory nebo o něco málo víc.
Uvařené sojové kostky zcedíme a necháme prochladnout. Přebytečnou slanou vodu nevymačkáváme, jenom necháme vykapat.
Mezitím co kostky chladnou, se budeme věnovat zelenině. Mladou cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka i s natí. „Čínské“ zelí (správně „pekingské“) rozebereme na listy, promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Každý list po délce rozkrojíme a pak nakrájíme na drobné proužky.
Na pánev si nalijeme 50 g oleje, což bude asi tak 5 polévkových lžic, kdo chce, může si odvážit :-), a na něm nejdříve orestujeme pokrájenou cibulku.
Prochladlé sojové maso ještě před vložením na pánev v míse mírně osolíme, posypeme uvedeným kořením a rukou promneme, aby se koření přilepilo na kostky. Takto připravené sojové maso vyklopíme na pánev na připravenou cibulku, stěrkou setřeme i koření ze stěn mísy a přidáme k masu a kostky orestujeme. Voda z kostek se uvolní a maso se bude takto dusit „ve vlastní šťávě“. Na chvíli pánev přikryjeme.
Při dušení občas maso promícháme a je-li již dobře prohřáté, přidáme nakrájené zelí a vše dusíme dál. Opět na chvíli pánev přikryjeme, zelí se podusí dříve.
Máme-li pocit, že se směs připéká, můžeme ji trochu podlít vodou, ale nemělo by to být nutné. Voda uvolněná i ze zelí by měla být na dušení dostačující. Až zelí změkne, celou pánev zalijeme připravenou záklechtkou z hladké rýžové mouky a vody a celou směs při následném povařením zahustíme. Provařit postačí asi 2 minuty.
Na závěr již jenom pokrm dochucujeme. Pár kapek sojové omáčky Tamari a na zvýraznění chutí trochu umeocta, asi tak půl až jednu lžičku.
Sojové kostky podáváme s přílohou. Výborné jsou celozrnné knedlíky s Nori vločkami, ale ti, co nesnáší lepek, při zvolení rýže či rýžových chlebíčků také neudělají špatně. Tuto variantu můžeme použít i tehdy, když žádnou jinou přílohu nemáme připravenu.