Sojové kostky v zeleninovém pyré

 4 porce | Pro bezlepkovou dietu použít na záklechtku solamyl a k přípravě jídla zvolit jen sojovou omáčku „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji.

Ingredience:

Naložení sojového masa:

  • uvařené sojové kostky (z 200 g suchých)
  • 2 lžičky koření „Maso na šalvěji“
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 30 g panenského olivového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky BIO „Johsen Shoyu“ nebo „Tamari“
  • ½ lžičky oregana
  • ½ lžičky saturejky

Další ingredience:

  • 50 g panenského olivového oleje
  • 4 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • 1 lžička umeocta
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžíce sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 2 navršené lžíce špaldové mouky (popř. solamyl pro bezlep. dietu) + 200 ml vody (popř. vývaru)
  • mořská sůl
  • 3–4 naběračky mixovaného zeleninového pyré

Zeleninové pyré:

  • mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, hrášek, kedlubna, zelí, květák, brokolice
  • mořská sůl

Sojové kostky v zeleninovém pyré se připravují ve dvou krocích. Sojové maso dopředu uvaříme dle návodu, ale jenom ve slané vodě. Po uvaření je scedíme a necháme prochladnout. Pak je naložíme do směsi koření, olivového oleje a sojové omáčky.

Sojové kostky necháme zaležet, nejlépe do druhého dne, aby se koření dobře „natáhlo“.

K vlastnímu vaření sojového masa budeme potřebovat zeleninové pyré. Základní zeleninou na jeho přípravu je mrkev, celer, petržel a hlávkové zelí. Můžeme však přidat ještě další uvedenou zeleninu, kterou máme dostupnou.

Všechnu zeleninu si očistíme, pokrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě hodně do měkka a pak ponecháme zchladnout ve vývaru.

Zeleninu vaříme až souběžně v den konečné přípravy sojového masa. Množství vezmeme dle vlastního zvážení, ale mělo by jí být nejméně 350–400 g v syrovém stavu celkem.

Část zeleniny v různorodém složení nebo všechnu, dle připraveného množství, namixujeme ve vlastním vývaru na pyré.

Vývaru dáme jenom tolik, aby se mixér udržel v chodu a zeleninová kaše se ještě mixovala a „nestála“.

Na olivovém oleji orestujeme pokrájenou cibuli, česnek a pak přisypeme mletou červenou papriku, kterou dlouho nezahříváme, aby nám nezhořkla. Jenom ji promícháme, aby se v oleji probarvila.

Na tento základ pak přidáme sojové kostky i se zbylou marinádou a orestujeme je ze všech stran.

K sojovému masu přidáme zeleninové pyré (cca 600–700 ml) a pak omáčku ještě zjemníme a současně i zahustíme záklechtkou.

Záklechtku připravíme z vody (popřípadě z vývaru ze zeleniny), sušeného sojového nápoje a hladké celozrnné špaldové mouky.

Vše dobře provaříme, alespoň 3 minuty. Dochutíme muškátovým oříškem, troškou umeocta a případně v závěru ještě dosolíme.

Sojové kostky podáváme s vařenými brambory a čerstvou zeleninou.

Poznámka: V mnoha návodech na přípravu sojového masa je uvedeno, že se vaří v osolené vodě s masoxem a dalším kořením. Většinou se tato voda pak vylévá. Dle mého postupu „maso“ vaříme jenom v osolené vodě. Daleko výraznějšího ochucení dosáhneme naložením do marinády, jako u masa živočišného původu.

Připravené jídlo není výrazně pikantní, má spíše příjemný sytící účinek, ale pro oslabenou slinivku jsem je v této variaci, kterou jsem předložila synům, nejedla.

Do diety při potížích se slinivkou je raději nezařazuji. Při zahuštění bramborovým škrobem místo moukou by šlo jídlo zařadit do bezlepkové diety.

U pokrmu je zajímavé, jak se zeleninové pyré „schová“ do omáčky. Obarvením paprikou a ochucením dostane omáčka úplně jiný vzhled i chuť. Ovšem vláknina i minerály v ní jsou.

Zbylé připravené zeleninové pyré, které nespotřebujeme k sojovému masu, vrátíme do polévky, kterou jím zahustíme. Polévku dochutíme kořením, bylinkami, zelenou natí a spotřebujeme jako zdravý první chod oběda. Tato polévka je do diety vhodná.

Ještě drobnost k váhovým množstvím olejů. Lze předpokládat, že 10 g oleje je cca 1 polévková lžíce, pro ty co raději „váží“ na lžíce.

26 725 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. lucka.sun Odpovědět
    Tohle jídlo je vynikající, já neměla doma sojové maso, tak jsem naložila robi maso a snědl to i manžel a jak si mlaskal :-)!!! Velká mňamka...báječná inspirace, díky Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Milá Lucko, děkuji též :-) Alemari

Zanechte odpověď

*