
Větší návštěvnost obchodů se zdravou výživou svědčí o tom, že se lidé zamýšlejí nad svým zdravím, a rozhlíží se, co lepšího vyzkoušet do jídelníčku. Už jste někdy ochutnali bulgur? Mohu jen doporučit. Je výborný jako příloha místo rýže i k sojovému masu na zelenině.
Přípravu vegetariánského jídla však začneme od sojového masa. „Maso“ uvaříme jen ve slané vodě dle návodu. Zde jsem použila nudličky i z toho důvodu, že se vzhledově podobají masu nejvíce. Uvařené sojové maso scedíme, necháme vychladnout a přebytečnou vodu vymáčkneme. Na marinádu použijeme olivový olej (3 lžíce), sojovou omáčku, umeocet, rozmarýn, zázvor, libeček, bazalku a sušenou červenou řepuv uvedeném množství. Sojové maso v marinádě obalíme, promícháme a necháme aspoň 2 hodiny odležet.
Bulgur propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Do podání jídla jej vložíme i s hrncem do peřin, aby vydržel pěkně teplý. Nyní spaříme rajčata, oloupeme je a nakrájíme na menší kousky. Do širšího hrnce nalijeme 3 lžíce olivového oleje a necháme rozehřát.
Přidáme na drobno posekaný česnek, na kolečka pokrájený pórek a krátce orestujeme. Na tento základ vložíme naložené sojové maso i s marinádou, promícháme a přidáme pokrájenou brokolici. Posypeme mletým bobkovým listem, tymiánem, posolíme, trochu podlijeme vodou a vše podusíme.
Až brokolice změkne přidáme nakrájená rajčata a saturejku. Dusíme chvíli dál a pak zahustíme záklechtkou, připravenou z vody a solamylu. Do záklechtky rozmícháme třetinu lžičky kurkumy a sojovou směs se záklechtkou povaříme 2–3 minuty. Hotový pokrm dochutíme zelenou petrželovou natí.
Vegetariáskou směs poklademe na talíře na uvařený bulgur, posypeme trochu sekanými vlašskými ořechy a obložíme třeba salátem z Červené řepy v umeoctu.
Jiný způsob podání pokrmu je smíchání bulguru se sojovou směsí za vzniku podoby rizota, zde asi spíš bulgurota :-)
V obou variantách je to chutný pokrm a doma zmizel jako „pára nad hrncem“.
Jsem moc ráda, že chutnalo, milá Kateřino. Když se jídlo smíchá dohromady hned, bulgur je přímo zahustí. To jste zvolila velice správně. U nás doma mají rádi na talíři odděleně přilohu a tak jsem nejdříve použila ten solamyl, když se mi to zdálo moc řídké. Ale je pravda, že se ani nemusí dávat :-)
Jinak sušená červená řepa je k dostání v prodejnách se zdravou výživou, ale není zde stěžejní ochucovadlo :-)
To jen, když byste ji někdy chtěla vyzkoušet. Lze ji užívat i jako potravinový doplněk, prostě jen tak ji konzumovat a zapít vodou, když nemáme čas si připravit cokoliv jiného z červené řepy. Je výborná na regeneraci buněk.
Mějte se moc hezky a děkuji, že tvoříte :-) a že se s námi podělíte o své poznatky.
Zdravím. Alemari