Sojové nudličky na smetaně

4 porce

Ingredience:
  • 2 sáčky sojových nudliček (160 g)
  • mořská sůl
  • po rovné lžičce od koření (koření „Provensálské“„Chicken masala“, oregano, bazalka, červená paprika, curry)
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • 2 lžíce bílého loupaného sezamu
  • 1 velká cibule
  • trochu petrželové natě
  • panenský olivový olej

Záklechtka:

  • 300 ml vody
  • 50 g sušené sojové smetany „Soja creamer“
  • 1 lžice kukuřičného škrobu (cca 15 g)

Příloha:

  • 400 g rýžových těstovin
  • okurek a ředkvička

Naložené sojové maso vždy získá na chuti. Dříve jsem je takto nepřipravovala a rodině jen tak uvařené sojové maso moc nechutnalo. Nyní je u nás téměř rovnocenné drůbežímu, i když to s ním také nepřeháníme.

K přípravě si nejdříve uvaříme sojové nudličky jenom ve slané vodě. Vaříme asi 30 minut.

Uvařené sojové maso scedíme analožíme do směsi koření, olivového oleje, umeocta a sojové omáčky,nejlépe na 24 hodin.

Maso dáme marinovat do ledničky.

Druhý den si nakrájíme očištěnou cibuli na hrubo a orestujeme ji na panenském olivovém oleji.

K orestované cibuli přidáme sezamové  semínko, které chvilku pražíme, pak trochu červené mleté papriky pro barvu omáčky a naložené sojové maso i s marinádou.

Podlijeme vodou (cca 200–300 ml) a dusíme až cibule změkne.

Maso zahustíme záklechtkou ze sojové „smetany“ s maizenou a omáčku ochutíme ještě čerstvou nebo mraženou petrželovou natí.

Podáváme s uvařenými rýžovými těstovinami. Obložíme zeleninou.

Poznámka: Toto lehce pikantní jídlo vařím zbytku rodiny, která má sojové maso v oblibě stejně jako kuřecí a někdy i více, je-li chutně připraveno. Jako přílohu můžeme zvolit samozřejmě i jiné potraviny. Jak tyto rýžové těstoviny, tak například i vařené brambory budou chutné a celé jídlo bude v této kombinaci vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Zkoušela jsem je ochutnat také, ale jenom z důvodu, abych věděla, co jsem uvařila. Moje oslabená slinivka ochutnání sojového masa zvládla i jako nedělenou stravu s jemnými rýžovými těstovinami.

Myslím si, že oslabené slinivce by toto jídlo vyloženě neublížilo, nemám je však vyzkoušené ve větším množství. Je to jenom můj vnitřní pocit po ochutnání.

Sdílení

    13 375 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *