
Sojové maso je samo o sobě bez zvláštní chuti. Je ale schopno do sebe natáhnout vůně koření a tak se stane po naležení úplně jinou surovinou, než je výchozí. I když toto jídlo není zas tak barevně výrazné, má díky použitému koření cizokrajnou příchuť.
Sojové kostky však nevařím v žádném „masoxu“, ale pouze ve slané vodě. Příchuť dodáme masu až použitým kořením, ve kterém je za přídavku olivového oleje a kvalitní sojové omáčky marinujeme alespoň 4–6 hodin.
Uvařené sojové „maso“ scedíme a necháme prochladnout, abychom se ho mohli dotknout a nespálili se. Většinou si marinádu nepřipravuji zvlášť, ale přímo ingredience sypu a liji na sojové maso, pak je jednou rukou dobře promíchám a maso promnu, aby se všechny kousky obalily. Mísu přikryji pokličkou a maso nechám v chladu odležet potřebnou dobu. Sojové maso je dobré takto připravit s časovým předstihem, abychom je měli před vlastním vařením naležené a dostatečně provoněné.
Veškerou potřebnou zeleninu si očistíme a pokrájíme. Cibuli na půlměsíčky, čínské zelí na nudličky, červené zelí na jemné proužky a pórek na kolečka.
Souběžně si v samostatném hrnci uvaříme přílohu. Zde jsem zvolila grahamové špagety, kterých na čtyři porce můžeme vzít asi 400 g v suchém stavu. Uvaříme je v osolené vodě s trochou oleje. Pak je scedíme, krátce propláchneme studenou vodou, aby se jen oddělily, ale nezchladly. Přikryjeme a uchováme v teple, třeba i pod peřinou.
Vlastní příprava masa je velmi rychlá. Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Až zesklovatí, přidáme na ni sojové maso a zbytky marinády a maso krátce orestujeme. Nemusíme dlouho, je již uvařené. V dalším kroku přidáme krájenou červenou papriku, sezam a jednu lžičku sušeného česneku.
Směs podlijeme asi 0,5 litrem vody, přidáme 2 lžičky sojové omáčkyTamari, osolíme a povaříme asi 5 minut prudkým varem. Ke směsi přidáme ještě pokrájený pórek, čínské zelí a chvíli podusíme. Již ne dlouho, zelí by moc změklo. Je dobré, když je ještě křupavé. Pak si připravíme záklechtku ze 300 ml vody a 1 lžíce solamylu a jedné lžíce koření „Horalka“.
Směs zeleniny a sojového masa jí zalijeme a vše přivedeme k varu. 2 minuty povaříme za míchání a můžeme servírovat. Na talíře si rozprostřeme uvařené grahamové špagety a na ně nalijeme masovou směs se zeleninou. Talíř dozdobíme a chuť pokrmu zvýrazníme přídavkem čerstvého sekaného kopru.