Sojové nudličky na zelenině

4 porce

Ingredience:
  • 2 sáčky sojových nudliček (160 g)
  • 180 g čínského zelí
  • 90–100 g cibule
  • 100 g červené papriky
  • 30 g pórku
  • 20 g sezamového semínka
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička sušeného česnekového granulátu
  • 2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce koření „Horalka“
  • 1 lžíce solamylu (bramborový škrob–cca 10 g)
  • 300 ml vody na záklechtku
  • sekaný čerstvý kopr
  • mořská sůl

Příloha:

  • 400 g grahamových špaget

Na sojové maso:

  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 rovná lžíce koření „Wu-fen“
  • 1 lžíce sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • špetka soli
  • 1 rovná lžička estragonu
  • 1 lžíce sušené červené řepy
  • 2 lžíce koření „Horalka“

Sojové maso je samo o sobě bez zvláštní chuti. Je ale schopno do sebe natáhnout vůně koření a tak se stane po naležení úplně jinou surovinou, než je výchozí. I když toto jídlo není zas tak barevně výrazné, má díky použitému koření cizokrajnou příchuť.

Sojové kostky však nevařím v žádném „masoxu“, ale pouze ve slané vodě. Příchuť dodáme masu až použitým kořením, ve kterém je za přídavku olivového oleje a kvalitní sojové omáčky marinujeme alespoň 4–6 hodin.

Uvařené sojové „maso“ scedíme a necháme prochladnout, abychom se ho mohli dotknout a nespálili se. Většinou si marinádu nepřipravuji zvlášť, ale přímo ingredience sypu a liji na sojové maso, pak je jednou rukou dobře promíchám a maso promnu, aby se všechny kousky obalily. Mísu přikryji pokličkou a maso nechám v chladu odležet potřebnou dobu. Sojové maso je dobré takto připravit s časovým předstihem, abychom je měli před vlastním vařením naležené a dostatečně provoněné.

Veškerou potřebnou zeleninu si očistíme a pokrájíme. Cibuli na půlměsíčky, čínské zelí na nudličky, červené zelí na jemné proužky a pórek na kolečka.

Souběžně si v samostatném hrnci uvaříme přílohu. Zde jsem zvolila grahamové špagety, kterých na čtyři porce můžeme vzít asi 400 g v suchém stavu. Uvaříme je v osolené vodě s trochou oleje. Pak je scedíme, krátce propláchneme studenou vodou, aby se jen oddělily, ale nezchladly. Přikryjeme a uchováme v teple, třeba i pod peřinou.

Vlastní příprava masa je velmi rychlá. Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Až zesklovatí, přidáme na ni sojové maso a zbytky marinády a maso krátce orestujeme. Nemusíme dlouho, je již uvařené. V dalším kroku přidáme krájenou červenou paprikusezam a jednu lžičku sušeného česneku.

Směs podlijeme asi 0,5 litrem vody, přidáme 2 lžičky sojové omáčkyTamari, osolíme a povaříme asi 5 minut prudkým varem. Ke směsi přidáme ještě pokrájený pórek, čínské zelí a chvíli podusíme. Již ne dlouho, zelí by moc změklo. Je dobré, když je ještě křupavé. Pak si připravíme záklechtku ze 300 ml vody a 1 lžíce solamylu a jedné lžíce koření „Horalka“.

Směs zeleniny a sojového masa jí zalijeme a vše přivedeme k varu. 2 minuty povaříme za míchání a můžeme servírovat. Na talíře si rozprostřeme uvařené grahamové špagety a na ně nalijeme masovou směs se zeleninou. Talíř dozdobíme a chuť pokrmu zvýrazníme přídavkem čerstvého sekaného kopru.

Poznámka: Protože mám v rodině dva velké jedlíky, musím připravovat pokrmy raději přímo v dvojnásobném množství, aby to nebylo jenom tak na „polechtání“ žaludku.

Toto sojové maso je nasládle pikantní. Má orientální vůni, ale pro svoji oslabenou slinivku jsem je jíst raději nezkoušela. Jenom jsem ochutnala, abych věděla, zda se moje představa chutě shoduje se skutečností.

Dle odezvy v rodině však mohu sdělit, že to bylo chutné. Tato jídla mají v oblibě a tak se jí, dokud se nesní. Klidně si je dají i dvakrát za den.

Při marinování sojového masa dávám koření, olej a sojovou omáčku k „masu“ v libovolném pořadí, jenom sušenou mletou červenou řepu, která „masu“ dodá hodně „masitou“ barvu, přidávám až nakonec, protože do sebe absorbuje přebytečné tekutiny, nabobtná a „přilne“ k nudličkám.

Sdílení

    14 309 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *