Sojové nudličky s rajčaty

2-3 porce

Ingredience:
  • 1 balíček sojových nudliček (80 g)
  • 200 g rajčat
  • 150 g kedlubny+200 ml vody
  • 20 g česneku
  • 30 g mandlí
  • panenský olivový olej
  • koření „Maso na šalvěji“, bazalka, saturejka
  • přírodně fermentovaná sojová omáčka „Tamari“
  • umeocet
  • čerstvý nebo mražený libeček – nať
  • bramborová kaše
  • panenský řepkový olej na omaštění kaše
  • čerstvá okurka
  • mořská sůl

Obohatíme-li sojové maso o zeleninu a mandle, přidáme pokrmu na výživnosti a sytosti a lehce připravíme z jednoho sáčku nudliček dvě až tři porce. Naložené sojové nudličky, restované s rajčaty a kedlubnou získají na pikantnosti přidáním čerstvého libečku.

Budou se pak velmi dobře doplňovat s bramborovou kaší.

Přípravu po rozmyšlení zahájíme raději den dopředu. Večer si uvaříme v dostatečném množství osolené vody sojové nudličky. Vaří se asi 20–30 minut. Uvařené sojové nudličky zcedíme a přebytečnou vodu na cedníku odmáčkneme, nejlépe spodní stranou naběračky.

Sojové nudličky necháme vychladnout. Prochladlé nudličky polijeme na povrchu olivovým olejem v množství 1-2 lžic a pokapeme sojovou omáčkou Tamari. Mírně osolíme, zasypeme lžičkou bazalky, trochou saturejky a nejvíce přidáme koření „Maso na šalvěji“.

Rukou všechno dobře promícháme a promneme, aby se nudličky rovnoměrně v oleji, koření i sojové omáčce obalily. Přikryjeme pokličkou a dáme do ledničky naležet. V týž den si ještě spaříme a oloupeme mandle, aby nám proschly a mohli jsme je suché orestovat k pokrmu.

Další den si připravíme kedlubnu a rajčata. Omytou zeleninu nakrájíme. Kedlubnu nakrájíme na menší tenké podélné plátky – obdélníčky a předvaříme ji ve 200 ml vody cca 15 minut.

Na olivovém oleji na pánvi krátce restujeme pokrájený česnek a na něj vložíme marinované sojové maso. Promícháme a restujeme dále bez podlití. Přidáme předvařenou kedlubnu i s vývarem a dusíme.

Jako další přijdou na řadu krájená rajčata a trochu od každého koření.½ lžičky bazalky a i saturejky 1 rovnou lžičku sušeného česnekového granulátu na posílení česnekové chutě. Směs promícháme.

Vše prohříváme již jenom krátce, abychom rajčata úplně nerozvařili. Pokrm dochutíme ještě zakápnutím sojovou omáčkou a na závěrečné zvýraznění chutí přidáme 1 lžičku umeocta a čerstvý pokrájený libeček. S libečkem raději opatrně, je velmi výrazný.

Do úplně hotového pokrmu přimícháme na sucho restované mandle.

Sojové nudličky podáváme s rýží, těstovinami, ale velmi chutná se jevila kombinace s bramborovou kaší dle receptu Bramborová kaše s Tamari. Kaše může být připravena i bez sojové omáčky. Na talíři kaši po naservírování mírně omastíme řepkovým olejem.

Vhodným doplněním jídla je čerstvá zelenina, například strouhaná okurka jen lehce posolena a okyselena citrónovou šťávou.

Poznámka: Kedlubnu a vůbec veškerou zeleninu, pokud ji chceme jenom předvařit, vkládáme až do vařící a mírně osolené vody, protože z hlediska chemické rovnováhy v roztoku se zabrání vyluhování minerálních látek ze zeleniny do vody. V našem případě však zužitkujeme i vývar z kedlubny a tak se nám vyvařené minerály do pokrmu dostanou a z toho důvodu nemusíme solit.

Pro oslabenou slinivku připravené jídlo nedoporučuji. I když velice vonělo, „netáhlo“ mne to ani ochutnat, a tak vím, že by mi „nesedlo“. V rodině však všem zdravým a neoslabeným strávníkům velmi chutnalo.

23 455 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*