Sojové plátky na šalvěji

2 porce

Ingredience:
  • 80 g sojových plátků (1balíček)
  • koření na marinádu: „Maso na šalvěji“ a oregano
  • olivový olej „extra virgin“
  • sojová omáčka „Tamari“
  • umeocet
  • 30 g pórku převážně zelené části
  • 200 g cibule
  • koření „pašerák“, muškátový oříšek, kurkuma
  • mořská sůl
  • 30 g rýžové hladké mouky
  • 350 ml vody na záklechtku
  • 1 vrchovatá lžíce hořčice

Naložené sojové maso v plátcích získá přidaným kořením úplně jinou příchuť. Marináda se dostane i do vláknité struktury plátku a maso ochutí i zevnitř. Nejdříve si sojové plátky uvaříme pouze ve slané vodě dle návodu do měkka.

Vodu po uvaření scedíme a z plátků „masa“ ji odmáčkneme. Z panenského olivového oleje, umeocta, sojové omáčky a koření si připravíme marinádu.

Uvařené sojové plátky marinádou zalijeme a dobře obalíme. Každý plátek je dobré i zmáčknout, aby ji nasál i dovnitř. Naložíme nejlépe přes noc a v chladu necháme odležet alespoň 10 hodin.

Na olivovém oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli a pak přidáme naložené sojové plátky i s marinádou. Orestujeme ze všech stran a posypeme kořením „pašerák“, přidáme trochu kurkumy a nastrouháme muškátový oříšek. Maso podlijeme a dusíme. Až se cibule rozdusí, maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme.

K omáčce přidáme záklechtku z rýžové mouky s vodou a omáčku cca 2 minuty povaříme. Na závěr chuť omáčky ještě zvýrazníme přídavkem hořčice, kterou rozmícháme a ještě krátce povaříme společně s nakrájeným pórkem. Do omáčky vložíme sojové plátky a vše prohřejeme.

Pro pikantnost přikápneme sojovou omáčku Tamari a trochu kyselého umeocta. Jako příloha se k sojovým plátkům dobře hodí buď rýže nebo i šťouchané brambory.

Poznámka: Sojové plátky delším marinováním získají masitou příchuť a jsou téměř k nerozeznání od masa.

Je-li omáčka moc hustá, dle potřeby ji rozředíme vařící vodou.

Svoji oslabenou slinivku jsem ale neměla odvahu zkoušet, zda by snesla větší množství než jenom to, co ochutnám, i když bylo toto jídlo chuťově velmi lákavé. Pro slinivku je hůře stravitelné. Upřímně vám řeknu, že sojové maso nemusím, ale pro druhé ho ráda připravuji.

Sdílení

    11 108 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Alena Odpovědět
      Marinování sójového masa, skvělý nápad!!! Kombinace sóji a šalvěje = hotová lahoda! Díky za inspiraci! Můj tip: místo mouky jsem k zahušťování použila brambor. Jednoduše jsem při mixování k cibuli z vývaru přidala jednu bramboru z těch, co jsem vařila jako přílohu. Konzistence omáčky byla krémová, jakoby nadýchaná a celé to bylo doslova mňamóózní!!!
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji a jinak s tou bramborou...dobrý nápad! Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *