Sojový guláš s bramborem

2-3 porce | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, obsahuje fermentovanou pšenici.

Ingredience:
  • 100 g sojových kostek (1 balíček)
  • 20 g olivového oleje na marinádu
  • koření na marinádu: 2 lžičky koření „Maso na šalvěji“, 1 lžička červené papriky, ½ lžičky oregana, ½ lžičky saturejky
  • 200 g cibule
  • 60–65 g olivového oleje (7 polévkových lžic)
  • 600 g očištěných brambor
  • 20 g česneku
  • 2 vrchovaté lžičky červené papriky na cibuli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • 25 g solamylu + 200 ml vody na záklechtku
  • mořská sůl
  • nať petrželky

Ze sojového masa, je-li dobře naloženo v koření, můžeme uvařit výborný guláš současně s přídavkem brambor. Toto „jídlo z jednoho hrnce“ začneme přípravou sojového masa. Je nejlepší, máme-li je uvařeno a naloženo o den dříve, ale stačí i 4 hodiny.

Nejdříve si sojové kostky uvaříme jenomve slané vodě dle návodu na sáčku. Nepřidáváme ještě žádné koření ani bujón v kostce, protože je budeme nakládat.

Uvařené sojové kostky polijeme olejem a posypeme kořením na marinádu, promícháme, aby se všechny kostky dobře kořením obalily, a necháme odležet. Sojové maso do sebe natáhne vůni koření a nabude masité příchuti.

Očištěné brambory si nakrájíme na drobnější kostky než když je vaříme jako přílohu. Připravíme si cibuli i česnek a to tak, že cibuli nakrájíme najemno a česnek rozetřeme.

V kastrolu si polijeme dno olivovým olejem a na mírném plameni na něm zpěníme cibuli. Po chvíli, až nám zesklovatí, ji zasypeme bohatě červenou mletou paprikou a krátce orestujeme, až se zabarví. Přidáme naložené sojové maso i s marinádou a za míchání orestujeme sojové kostky ze všech stran po dobu cca 2 minut.

Nyní přijdou na řadu brambory. Připravené kostky brambor přisypeme k masu a bez podlití restujeme dohromady za stálého míchání až všechny brambory získají načervenalou barvu od červené papriky. Orestovanou směs podlijeme 500–600 ml vařící vody, přidáme další uvedené koření a přísady, ještě bez česneku, a necháme vařit. Přikryjeme pokličkou.

Od přivedení k varu guláš s bramborem dusíme na mírném plameni asi 13 minut. Mezitím, co se guláš vaří, si připravíme záklechtku z bramborového škrobu a vody. Na konec doby varu ji vlijeme do guláše.

Guláš za míchání provaříme 2 minuty, aby škrob mohl zhoustnout. Dle hustoty guláše můžeme případně ještě přilít horkou vodu, máme-li raději řidší. Úplně na závěr přidáme rozetřený česnek. Chceme-li, aby byl guláš ostřejší, tak již nevaříme, jinak asi minutu ještě necháme přejít var. Do hotového guláše přidáme petrželovou nať.

Sojový guláš podáváme s čerstvou zeleninou nebo jemným salátem z bílého zelí.

Poznámka: Sice se jídlo nemá ohřívat, ale jak už to u guláše bývá, nejlepší je zaleželý druhý den.

Na oslabenou slinivku však není vhodným jídlem. Moc mi ale voněl, a tak jsem neodolala a alespoň ochutnala, co jsem uvařila, jenom pár lžiček. Sice mě to „nepoložilo“, ale přesto bych to pro oslabené trávení neopakovala.

Přidáno dodatečně: Olej se v receptech špatně odměřuje, proto jsem „pro začínající“ upřesnila váhový poměr objemovým. Mám odváženo, že 1 lžíce olivového oleje je 9–10 g.

U červené papriky upřesňuji, že myslím sladkou, ne pálivou.

Sdílení

    22 124 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. silvika Odpovědět
      Trosku pikantne, ale velmi dobre! :))
      • Alemari Odpovědět
        Ano, tento recept je spíš pro ty, co mají rádi výraznější pokrmy. Jsem však ráda, že i tak chutná :-) Děkuji Silviko. Doma si guláš pochvalují a ani jim moc výrazný nepřijde. Osobně ho nejím, také je pro mě pikantní. Připravila jsem ho právě pro ty, co chtějí ochutnat sojové maso a nemít ho fádní...Zrovna dneska jsem ho pro ostatní vařila zase k obědu :-) Alemari
    2. Karlos Odpovědět
      Ahoj, poslední dobou studuji "zdravější způsob života". Žít zdravě a zdravě se i stravovat. Narazil jsem na tuto stránku náhodou a moc se mne zalíbila. Je tu spousta skvělých receptů a již jsem jich pár vyzkoušel. Chléb, palačinky...a vše bylo vynikající. Rád bych i nahradil maso jak ze zdravotních důvodů tak i z etnických. Nechci ho nahrazovat úplně. Říkám si, že sem tam si ho dám. Koupím něco z farmy a nebo z malých velkochovů a občas si ho udělám. Jenže nějak nevím co vařit ostatní dny. Proto jsem chtěl ostatní dny střídat luštěniny, těstoviny a pak také vařit ze sóji. Máte tu spoustu skvělých receptů. Bohužel když jsem na internetu studoval sóju tak jsem narazil na spoustu článků, že sója není zdravá. Prý byla jeden čas úplně zakázaná, teď ji zase povolili... Má prý špatný vliv na spousty věcí. Děti a těhotné ženy by ji neměly vůbec jíst apod. Jinde jsem se zase dočetl, že malé množství sóji nevadí, pokud se dělá jen občas.... Tak by mne zajímal Váš názor. Rád bych si dělal tyto pokrmy například ze sójových nudliček, kostek.... Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Milý Karlosi, zdravím Vás. Můj názor je takový, že na každém šprochu je pravdy trochu :-). Trochu, proto se nebojím občas, doopravdy občas, si dát i soju nebo výrobky z ní. Na facebookových stránkách mého webu najdete příspěvky a názory z obou stran a pak si z toho vyberte. Jedni ji haní a jiní ji obhajují. Já si myslím, že zas tak škodlivá není, když se jí stravuje mnoho lidí na této planetě a také žijí, ale zde si musí, každý nalézt pravdu sám. Já si občas ráda dám tofu nebo tempech a občas z ní něco uvařím. Zde na webu to byly pokrmy většinou pro mé syny, sama jsem jen ochutnala, moc jsem je nejedla, pro oslabenou slinivku nejsou všechny vhodné. Nic se nemá přehánět a tak si myslím, že občas si dát něco ze soji není zas až tak škodlivé. Ale to je zde jen můj názor :-). Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *