Špaldové kernoto s marinovaným tofu

2 porce

Ingredience:
  • 200 g špaldového kernota
  • 400 ml vody na kernoto
  • 1 vrchovatá lžička koření „pašerák“
  • ½ lžičky saturejky
  • 1 rovná lžička sušené bazalky
  • 200 g marinovaného tofu
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 50 g mladé cibule i s natí
  • 140 g zelené papriky
  • 200 g rajčat
  • 100 g rajského pyré „Passata di pomodoro“
  • 10 g čerstvé petrželové natě
  • 1 rovná lžička sušeného granulovaného česneku
  • 1 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 okurek na oblohu
  • mořská sůl

Špaldové kernoto je vzhledově podobné klasickým ječným kroupám, které známe z příprav jitrnic a různých polévek. Kernoto jsou však „kroupy“ z nejkvalitnější pšenice špaldy. Je to vlastně podoba zrna, obroušeného od tvrdé obalové vrstvy.

Jeho vaření netrvá déle než vaření klasické rýže. Odvážené množství kernota promyjeme a zalijeme vodou. Dáme vařit společně s kořením „pašerákem“, saturejkou a bazalkou. Od varu bude kernoto uvařeno za 20-25 minut.

Vaříme pomalým varem a po 10 minutách raději kontrolujeme a vydusí-li se nám voda dříve, než je zrno uvařeno, tak dolijeme ještě cca 100 ml vařící vody za varu.

Ke konci varu zkoušíme již zrno na skus, zda je uvařeno. Je nejlepší, když si vodu vydusíme až na dno, a proto pak raději mícháme a pohlídáme si, aby se nám zrno nepřichytlo. Horké kernoto přikryjeme a vložíme do peřin, kde je uchováme teplé.

Na olivovém oleji zpěníme cibulku a jakmile je orestována, přidáme pokrájenou zelenou papriku. Paprika má v sobě vodu a tak nemusíme podlévat. Na cibulce ji promícháme, orestujeme ze všech stran a přidáme na kostečky nakrájené marinované tofu.

Až se tofu prohřeje, přisypeme krájená rajčata a téměř současně přidáme i rajský protlak, sušený česnek, sojovou omáčku a vše velmi krátce povaříme.

Na závěr ještě chuť pokrmu osvěžíme sekanou čerstvou petrželkou a do hotové směsi zamícháme uvařené teplé špaldové kernoto.

A jídlo je hotovo. Na talíři pokrm obložíme čerstvou okurkou, ozdobíme troškou zelené natě a můžeme podávat.

Poznámka: Špaldové kernoto, tak jako čistá pšenice špalda a celozrnná mouka z ní vyrobena, je velmi prospěšné lidskému organizmu. Chuťově je špaldové kernoto daleko pestřejší a výraznější než ječné kroupy, především svoji oříškovou příchutí.

Je zajímavé, že i tomu, kdo v naší rodině jinak nejí ječně kroupy, velice chutnalo. Inu nejsou kroupy jako kroupy. :-)

Pro přípravu pokrmu jsem vařila kernoto s kořením, ale lze ho uvařit i pouze v lehce osolené vodě a pak podat na sladko anebo jako přílohu místo rýže.

Pro oslabenou slinivku jsem však jídlo nezkoušela, i když mám kernoto velice ráda. Pro sebe si je většinou vařím jenom s bazalkou a lehce na závěr omastím a také raději nekombinuji s bílkovinou, byť rostlinnou. Uvařené špaldové kernoto je velmi vhodnou přílohou k jakékoliv dušené zelenině.

28 009 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. bigosek Odpovědět
    Dobrý den, vyzkoušeno, ihned snědeno:-) Jen jsem k zelenině ještě přidala mořské řasy Arame a tofu jsem měla myslím bylinkové, ale i tak vznikl rychlý a chutný pokrm. Kernoto ode dneška přidávám ke svým přílohám, chuťově je výborné, zdraví prospěšné, příprava jednoduchá a nechápu, jak jsem ho mohla tak dlouho přehlížet:-) S pozdravem. Kateřina
    • Alemari Odpovědět
      Díky za zprávu, milá Kateřino. S těmi řasami to mohlo být chutné. Dobrý nápad :-) Zdravím též. Alemari
  2. Petr Odpovědět
    Jeden z mých oblíbených pokrmů. Kombinace těch koření je naprosto precizní.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám, milý Petře. Těší mne, že Vám tato kombinace chutná.

Zanechte odpověď

*