Špaldové kernoto je vzhledově podobné klasickým ječným kroupám, které známe z příprav jitrnic a různých polévek. Kernoto jsou však „kroupy“ z nejkvalitnější pšenice špaldy. Je to vlastně podoba zrna, obroušeného od tvrdé obalové vrstvy.
Jeho vaření netrvá déle než vaření klasické rýže. Odvážené množství kernota promyjeme a zalijeme vodou. Dáme vařit společně s kořením „pašerákem“, saturejkou a bazalkou. Od varu bude kernoto uvařeno za 20-25 minut.
Vaříme pomalým varem a po 10 minutách raději kontrolujeme a vydusí-li se nám voda dříve, než je zrno uvařeno, tak dolijeme ještě cca 100 ml vařící vody za varu.
Ke konci varu zkoušíme již zrno na skus, zda je uvařeno. Je nejlepší, když si vodu vydusíme až na dno, a proto pak raději mícháme a pohlídáme si, aby se nám zrno nepřichytlo. Horké kernoto přikryjeme a vložíme do peřin, kde je uchováme teplé.
Na olivovém oleji zpěníme cibulku a jakmile je orestována, přidáme pokrájenou zelenou papriku. Paprika má v sobě vodu a tak nemusíme podlévat. Na cibulce ji promícháme, orestujeme ze všech stran a přidáme na kostečky nakrájené marinované tofu.
Až se tofu prohřeje, přisypeme krájená rajčata a téměř současně přidáme i rajský protlak, sušený česnek, sojovou omáčku a vše velmi krátce povaříme.
Na závěr ještě chuť pokrmu osvěžíme sekanou čerstvou petrželkou a do hotové směsi zamícháme uvařené teplé špaldové kernoto.
A jídlo je hotovo. Na talíři pokrm obložíme čerstvou okurkou, ozdobíme troškou zelené natě a můžeme podávat.