Špaldové omelety bez cukru

6-7 omelet | Pro oslabenou slinivku připravit na včelím vosku.

Ingredience:
  • 50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ + 450 ml vody (popř. přímo 500 ml tekutého rýžového nápoje např. Alnatura)
  • 4 vejce
  • 150 g celozrnné špaldové jemné mouky
  • mořská sůl
  • panenský slunečnicový olej na pánev, popř. včelí vosk

Omelety z celozrnné mouky a bez cukru mohou být zdravým zpestřením nejen dietní stravy. Nejdříve si připravíme z vody a sušeného rýžového nápoje rýžové „mléko“ nebo použijeme přímo rýžový nápoj tekutý, do kterého zamícháme špaldovou mouku a necháme alespoň 1 hodinu stát, aby celozrnná mouka dobře nabobtnala.

Z vajec si oddělíme bílky a žloutky přidáme do těsta. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh.

Těsto promícháme metličkou nebo šlehačem a nakonec do něj vařečkou zapravíme ušlehané bílky. Vznikne nám husté „lité těsto“ na omelety.

Pánev trochu předehřejeme a potřeme včelím voskem nebo lehce slunečnicovým olejem. Větší naběračkou lijeme na pánev z těsta silnější omelety. Před obracením musíme nechat jednu stranu dobře zatuhnout, ale přitom ji nesmíme připálit. Jinak se bude omeleta při obracení trhat. Pečeme z obou stran na středním plameni. Nemáme-li ještě zkušenosti s pečením jenom na včelím vosku můžeme pánev okolo omelety před obracením trochu omastit slunečnicovým olejem.

Upečené omelety potřeme džemem bez cukru, přeložíme a servírujeme. Dobře chutnají s čerstvými jahodami a polité rostlinnou smetanou.

Poznámka: Tato „ňamka“, jak ji nazval můj starší syn, „zmizela“, jako když se odpaří. Omelety jsou velice lehké a mírně potřené džemem se hodí i do diety na oslabenou slinivku. Kdo však může, určitě si je ještě vylepší. Budou delikátní i s ušlehanou šlehačkou bez cukru nebo popř. s jahodovou zmrzlinou se stévií.

Omelety pečené na včelím vosku jsou zdravější a vhodnější pro oslabenou slinivku než na oleji. Včelí vosk totiž tělem jenom prochází, tělo jej netráví jako tuk a navíc omelety dostanou příjemnou medovou příchuť. Pro dietu nevolíme polití smetanou, ale můžeme je „pocukrovat“ sušeným sojovým nápojem s příchutí vanilky, aby vypadaly přitažlivěji.

Na přípravu omelet lze také použít přímo hotový sojový nápoj „Kalma“ natural nebo podobný od jiných výrobců.

Sdílení

    19 653 zobrazení článku
    O autorce
    10 komentářů
    1. lucka.sun Odpovědět
      Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je jemná celozrnná špaldová mouka "stejná" jako hladká špaldová mouka. Děkuji za informaci a přeji pěkný den Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Ano, je to totéž. Někteří výrobci uváději hladkou jako jemnou...
    2. Ameli Odpovědět
      Dobrý den Alemari, nedávno jsem objevila Vaše stránky a Vaši kuchařku a od té doby z nich ráda čerpám různé recepty :-) Dřív jsem si vždycky myslela, že "zdravá jídla" nejsou chuťově moc dobrá a jí se jen kvůli tomu, že jsou zdravá. Díky Vám vidím, že i zdravější recepty mohou být chuťově dobré a člověk si na nich pochutná :-) Chtěla bych se akorát zeptat, na smažení používáte panenské oleje, já jsem myslela, že tyto oleje se mohou používat jen pro studenou kuchyni? A dále jsem se ještě chtěla zeptat, kde kupujete Vaše oblíbené Pašerácké koření? Ptala jsem se v různých zdravých výživách, ale zatím ho v žádné neměli :-) Děkuji za odpověď a hezký den.
      • Alemari Odpovědět

        Dobrý den přeji milá Ameli, k odpovědi se dostavám až nyní, no prostě ...byly svátky :-) Trochu upřesním to smažení. Já nesmažím, palačinky již vůbec ne. Pouze je opékám na pánvi a pro lepší manipulaci pánev lehce potřu tukem nebo včelím voskem...

        Smažení bych odlišovala, je to tepelná úprava potraviny obalené v trojobale nebo v těstíčku a za vyšší teploty ve vyšší vrstvě tuku, někdy i za celého ponoření. Nebo u koblih je to vlastně ponoření celého kousku těsta přímo do rozpáleného oleje. Dochází při tom k nasávání tuku, mnohdy i přepalovaného, do obalu a ve výsledku máme velice nezdravý pokrm, až tělu škodlivý.

        Zde na přípravu palačinek používám občas i panenský olej, protože je to stále lepší než jakýkoliv olej rafinovaný. Na slané typy raději olivový, ten je tepelně nejstálejší, tedy nejvhodnější, pak i občas slunečnicový. Ovšem pouze v minimálním množství, pánev se jím jenom potírá! Neni zde žádná vrstva oleje, aby právě nedošlo ke smažení.

        Použití panenských olejů je samozřejmě nejlepší za studena do salátů a na dochucení polévek, ale v tomto případě ho nemám pro jeho výživné hodnoty, ale pro jeho kvalitu, kterou si při šetrném použití, kdy je nutné teplotu hlídat, podrží.

        Určitě se z pánve nesmí kouřit. Olej je zde spíš jako mezivrstva, aby se na pánvi palačinka lépe obracela. Nemusí zde ani být, máte-li včelí vosk nebo dobrou pánev. Ke smažení dle mého soudu nedochází, protože pánev není tak rozehřátá a tuku je zde minimálně a lité těsto ochladí pánev a palačinka se vlastně pouze „sráží“ za vyšší teploty.

        Velice doporučuji včelí vosk, který zde uvádím v jiných receptech na palačinky.

        Co se týče pašeráckého koření...to kupuji ve speciální prodejně v Brně. Jeho složení mám zde na webu uvedeno v článku o bylinkách a koření, takže je můžete připravit i doma. Množství surovin si volíte dle své chuti. Přeji pěkný den. Alemari

    3. leemi Odpovědět
      Dobrý den. Včera mne cosi zavedlo na Vaše stránky. S MB stravou začínám a postupně přecházím. Tento recept jsem vyzkoušela dnes ráno. Už jsem jich vyzkoušela vícero, ale žádné nebyly tak křehké a vynikající, spíš naopak a pomalu jsem se mých velice oblíbených palačinek začala vzdávat. Na Vašem receptu jsem si opravdu pochutnala! Jsou VYNIKAJÍCÍ, děkuji Vám za něj ! Vaši kuchařku si objednám. Přeji vše dobré a pokračujte ve svém počínání! :o) S pozdravem Lenka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lenko, děkuji ! Tak to jsem ráda, že mohu být nápomocna. Mé recepty nejsou cíleně makrobiotické, některé však být mohou. Je třeba si vybírat dle svých představ a zásad. Zdravím a držím palce. Alemari.
    4. Vlaďka Odpovědět
      Dobrý den, mohu použík kokosový olej na palačinky? Děkuji Vlaďka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Milá Vlaďko, já tedy nevím, ale není to škoda používat kokosový olej na pečení palačinek :-)? Raději bych pekla palačinky na sucho nebo na včelím vosku. Sama nepoužívám na pečení palačinek žádné oleje, maximálně snad někdy pro rodinu potřu pánev olivovým nebo slunečnicovým olejem, ale velice vyjímečně. Přes oleje nejsem až zas takový odborník, vybírám je čistě intuitivně, ale kokosový mne ještě nenapadl. Necítím ho moc vhodný. Alemari
    5. Dita Odpovědět
      Vyborny! Delala jsem je poprve a hned se povedly. Opravdu vyborne testo. Diky moc Alemari :-)
      • Alemari Odpovědět
        Gratuluji! Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *