
Omelety z celozrnné mouky a bez cukru mohou být zdravým zpestřením nejen dietní stravy. Nejdříve si připravíme z vody a sušeného rýžového nápoje rýžové „mléko“ nebo použijeme přímo rýžový nápoj tekutý, do kterého zamícháme špaldovou mouku a necháme alespoň 1 hodinu stát, aby celozrnná mouka dobře nabobtnala.
Z vajec si oddělíme bílky a žloutky přidáme do těsta. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh.
Těsto promícháme metličkou nebo šlehačem a nakonec do něj vařečkou zapravíme ušlehané bílky. Vznikne nám husté „lité těsto“ na omelety.
Pánev trochu předehřejeme a potřeme včelím voskem nebo lehce slunečnicovým olejem. Větší naběračkou lijeme na pánev z těsta silnější omelety. Před obracením musíme nechat jednu stranu dobře zatuhnout, ale přitom ji nesmíme připálit. Jinak se bude omeleta při obracení trhat. Pečeme z obou stran na středním plameni. Nemáme-li ještě zkušenosti s pečením jenom na včelím vosku můžeme pánev okolo omelety před obracením trochu omastit slunečnicovým olejem.
Upečené omelety potřeme džemem bez cukru, přeložíme a servírujeme. Dobře chutnají s čerstvými jahodami a polité rostlinnou smetanou.
Dobrý den přeji milá Ameli, k odpovědi se dostavám až nyní, no prostě ...byly svátky :-) Trochu upřesním to smažení. Já nesmažím, palačinky již vůbec ne. Pouze je opékám na pánvi a pro lepší manipulaci pánev lehce potřu tukem nebo včelím voskem...
Smažení bych odlišovala, je to tepelná úprava potraviny obalené v trojobale nebo v těstíčku a za vyšší teploty ve vyšší vrstvě tuku, někdy i za celého ponoření. Nebo u koblih je to vlastně ponoření celého kousku těsta přímo do rozpáleného oleje. Dochází při tom k nasávání tuku, mnohdy i přepalovaného, do obalu a ve výsledku máme velice nezdravý pokrm, až tělu škodlivý.
Zde na přípravu palačinek používám občas i panenský olej, protože je to stále lepší než jakýkoliv olej rafinovaný. Na slané typy raději olivový, ten je tepelně nejstálejší, tedy nejvhodnější, pak i občas slunečnicový. Ovšem pouze v minimálním množství, pánev se jím jenom potírá! Neni zde žádná vrstva oleje, aby právě nedošlo ke smažení.
Použití panenských olejů je samozřejmě nejlepší za studena do salátů a na dochucení polévek, ale v tomto případě ho nemám pro jeho výživné hodnoty, ale pro jeho kvalitu, kterou si při šetrném použití, kdy je nutné teplotu hlídat, podrží.
Určitě se z pánve nesmí kouřit. Olej je zde spíš jako mezivrstva, aby se na pánvi palačinka lépe obracela. Nemusí zde ani být, máte-li včelí vosk nebo dobrou pánev. Ke smažení dle mého soudu nedochází, protože pánev není tak rozehřátá a tuku je zde minimálně a lité těsto ochladí pánev a palačinka se vlastně pouze „sráží“ za vyšší teploty.
Velice doporučuji včelí vosk, který zde uvádím v jiných receptech na palačinky.
Co se týče pašeráckého koření...to kupuji ve speciální prodejně v Brně. Jeho složení mám zde na webu uvedeno v článku o bylinkách a koření, takže je můžete připravit i doma. Množství surovin si volíte dle své chuti. Přeji pěkný den. Alemari