
Výživnou variantou celozrnných obilných placek jsou sezamové placky ze špaldy. Obsahují sezam nejen na povrchu, ale i uvnitř, a tak jsou plné pro tělo tolik potřebného antioxidantu selenu. Pro jejich přípravu si nejdříve rozpustíme sušený sojový nápoj v teplé vodě.
K teplému sojovému „mléku“ přidáme ještě i sladěnku a dobře ji rozmícháme. V míse smísíme špaldovou mouku s mixovaným sezamem, skořicí, mletým fenyklem a vlahou tekutinou zaděláme těsto.
Ještě ho ochutíme aromatickým citrónovým olejem, dobře propracujeme a nakonec z něj utvoříme kouli. Tu lehce obalíme ve špaldové mouce.
Těsto pak ponecháme přikryté v misce v lednici odpočinout asi 15 -25 minut. Po vyndání je rozdělíme na osm stejných dílů, ze kterých utvoříme nejdříve kuličky a po obalení v mouce z nich vyválíme placky o tloušťce cca 3-4 mm. Placky potřeme sojovým mlékem a posypeme na povrchu sezamem.
Pečeme je v mírné troubě na pečícím papíře nebo v horkovzdušné troubě na nepřilnavém povrchu. Teplota trouby by se měla pohybovat v rozmezí 160-170 °C. Při pečení raději hlídáme. Doba pečení je 20-30 minut a je závislá od toho, jak chceme mít placky tvrdé. Je dobré je asi po 15 minutách kontrolovat a na jedné ulomením ověřit, jak jsou uvnitř upečené.
Tvrdší placky jsou také dobré, ale „křupou“ pak jako sušenky. Teplé placky můžeme ještě potřít marmeládou nebo džemem bez cukru a výborné jsou i s bílým jogurtem.
Samotné placky jsou dobré ke svačině nebo ke snídani jako doplněk k obilné kávě.