Špaldové placky se sezamem

8 placek

Ingredience:
  • 150 g jemné celozrnné špaldové mouky
  • 20 g sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 45 g sezamových semínek
  • 100 ml teplé vody
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 1 lžíce obilného sladu „Sladěnky“ (35 g)
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Výživnou variantou celozrnných obilných placek jsou sezamové placky ze špaldy. Obsahují sezam nejen na povrchu, ale i uvnitř, a tak jsou plné pro tělo tolik potřebného antioxidantu selenu. Pro jejich přípravu si nejdříve rozpustíme sušený sojový nápoj v teplé vodě.

K teplému sojovému „mléku“ přidáme ještě i sladěnku a dobře ji rozmícháme. V míse smísíme špaldovou mouku s mixovaným sezamem, skořicí, mletým fenyklem a vlahou tekutinou zaděláme těsto.

Ještě ho ochutíme aromatickým citrónovým olejem, dobře propracujeme a nakonec z něj utvoříme kouli. Tu lehce obalíme ve špaldové mouce.

Těsto pak ponecháme přikryté v misce v lednici odpočinout asi 15 -25 minut. Po vyndání je rozdělíme na osm stejných dílů, ze kterých utvoříme nejdříve kuličky a po obalení v mouce z nich vyválíme placky o tloušťce cca 3-4 mm. Placky potřeme sojovým mlékem a posypeme na povrchu sezamem.

Pečeme je v mírné troubě na pečícím papíře nebo v horkovzdušné troubě na nepřilnavém povrchu. Teplota trouby by se měla pohybovat v rozmezí 160-170 °C. Při pečení raději hlídáme. Doba pečení je 20-30 minut a je závislá od toho, jak chceme mít placky tvrdé. Je dobré je asi po 15 minutách kontrolovat a na jedné ulomením ověřit, jak jsou uvnitř upečené.

Tvrdší placky jsou také dobré, ale „křupou“ pak jako sušenky. Teplé placky můžeme ještě potřít marmeládou nebo džemem bez cukru a výborné jsou i s bílým jogurtem.

Samotné placky jsou dobré ke svačině nebo ke snídani jako doplněk k obilné kávě.

Poznámka: Pro oslabenou slinivku jsou výborné a není potřeba se jich obávat. Občas je dělávám doma také synům jako druhou večeři. Protože u nás chutnají jakékoliv placky všem, tak o strávníky není nikdy nouze. :-)

17 725 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Jane Odpovědět
    Ahoj Alemari, dnes jsem opět dělala placky, už třetí z Vašich receptů a zase byly vynikající, velká pochvala...zadělala jsem i na kvásek, tak uvidím jak dopadne pečení z kvásku. Přeji hezké velikonoční svátky.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za pochvalu, milá Jane a též přeji hezké svátky, i když se zpožděním, tak aspoň hezké velikonoční pondělí :-) Alemari

Zanechte odpověď

*