Chutné pečivo, které nenadýmá a je vhodné i pro zařazení do dietního režimu při oslabeném zažívání, jsou špaldové placky, připravené tentokrát na sladko. V naší historii se můžeme dočíst, že různé pečené placky bývaly často zařazovány do jídelníčku. Předkové asi věděli proč.
Z odvážených a odměřených surovin připravíme v míse těsto, které dáme do chladu asi na půl hodiny odležet. Pak je vyklopíme na vál posypaný moukou a obalíme velkou šišku, kterou nakrájíme na 8-10 kousků. Z každého kousku utvoříme kuličku a vyválíme tenkou placku.
Placky pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě asi při 180 °C cca 20 min. V půli pečení obrátíme. Lze je také dobře upéct v elektrické i plynové troubě na plechu s papírem na pečení. Při pečení je hlídáme, aby se upekly, ale zůstaly ještě uvnitř měkké.
Hotové potřeme marmeládou bez cukru nebo dia džemem.