Špaldové placky sladké

2 porce

Ingredience:
  • 200 g celozrnné jemné špaldové mouky + trochu na vyvalování placek
  • 25 g sušeného sojového nápoje (popř. s příchutí vanilky)
  • 150 ml vody
  • 1 lžička panenského oleje (slunečnicový, sezamový)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička kvalitní mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Chutné pečivo, které nenadýmá a je vhodné i pro zařazení do dietního režimu při oslabeném zažívání, jsou špaldové placky, připravené tentokrát na sladko. V naší historii se můžeme dočíst, že různé pečené placky bývaly často zařazovány do jídelníčku. Předkové asi věděli proč.

Z odvážených a odměřených surovin  připravíme v míse těsto, které dáme do chladu asi na půl hodiny odležet. Pak je vyklopíme na vál posypaný moukou a obalíme velkou šišku, kterou nakrájíme na 8-10 kousků. Z každého kousku utvoříme kuličku a vyválíme tenkou placku.

Placky pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě asi při 180 °C cca 20 min. V půli pečení obrátíme. Lze je také dobře upéct v elektrické i plynové troubě na plechu s papírem na pečení. Při pečení je hlídáme, aby se upekly, ale zůstaly ještě uvnitř měkké.

Hotové potřeme marmeládou bez cukru nebo dia džemem.

Poznámka: Placky jsou velice vhodné pro lidi s problémovou slinivkou, ale možná zachutnají i ostatním, tak jako u nás doma. :-)

Sdílení

    11 584 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. Helena Odpovědět
      Chtěla bych Vám moc poděkovat za moc hezky zpracované a hlavně užitečné stránky. Snažím se o zdravé stravování nejen kvůli svým problémům se zažíváním a takovéto tipy a rady mi moc pomohou. Váš web jsem objevila nedávno, takže jsem zatím vyzkoušela jen pár věcí, určitě oceňuji podrobný návod u receptů, jsem totiž kuchařka začátečnice a mnohdy si nevím rady:). Špaldové placky byly moc dobré... Díky moc!
      • Alemari Odpovědět
        Milá Heleno, děkuji Vám za Vaše slova a přeji, ať se Vám vše daří. Srdečně zdravím. Alemari.
    2. Anonymní Odpovědět
      Dobrý den, včera jsem se pokusila o špaldové placky, všechno podle receptu, jen jsem je vyválela asi moc, protože z nich jsou tvrdé (ale i tak chutné) placky. Nebo se mohla stát chyba jinde? Vyválela jsem je na cca 3 mm... Děkuji!
      • Alemari Odpovědět
        Přeji dobrý večer. Předně bych viděla pozitivně, že Vám placky i tak chutnaly, ač byly tvrdší. Já je osobně mám takto nejradši, když křupou...:-) Silnější placky budou po upečení měkší, ale i zde platí, že je nutno hlídat čas i teplotu... Lze je péci při nižší teplotě nebo kratší dobu. To budete muset vyzkoušet a je nejlepší je ochutnávat při pečení a jednu prostě rozlamovat a připadně vracet zpět do trouby... Držím palce, ať se Vám příště podaří k Vaší spokojenosti. Alemari.
    3. Marián Odpovědět
      Dobrý večer, při hledání na netu jsem narazil na Vaše stránky a moc mě překvapily,jsou velmi inspirativní a určitě budu Vaše recepty zkoušet, zajímá mě vše co se týče zdravého stravování a zdraví. Přeji Vám mnoho úspěchů a dalších nových receptů na stránkách. S pozdravem Marian.
      • Alemari Odpovědět
        Dobré ráno přeji. Děkuji Vám Mariáne za Vaše přání. Ano, ještě nějaké recepty přibudou...Průběžně. Přeji hezký adventní čas. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *