Špaldové placky základní

5-6 placek | Pro oslabenou slinivku jsou velmi vhodné.

Ingredience:
  • 200 g jemné celozrnné špaldové mouky BIO
  • 150 ml studené vody
  • špetka mořské soli

Tato varianta pečiva neobsahuje žádná kypřidla ani droždí a může být nejen zpestřením stravy, ale i návratem k tradičním pokrmům. Z mouky a vody se špetkou soli si připravíme v míse těsto, které je dobré nechat minimálně půl hodiny odležet.

Pro zamezení oschnutí je přikryjeme potravinářskou fólií nebo dáme do igelitového sáčku. Odležené těsto vyklopíme za pomocí stěrky na vál na těsto posypaný moukou a uválíme váleček, ze kterého nakrájíme asi 6 kousků.

Každý kousek obalíme v mouce a rozválíme válečkem nebo roztáhneme rukou na placičku.

Placky pečeme v plynové troubě na plechu vyloženém pečícím papírem nebo v horkovzdušné troubě při teplotách do 200 °C a dle tloušťky asi 20-25 minut. Při pečení po 10-15 minutách placky obrátíme a dopečeme z druhé strany. Ke konci pečení si na jedné placce rozlomením ověříme jak je upečena, abychom je upekli sice do křupava, ale vnitřek si zachoval ještě měkkou strukturu.

Špaldové placky jsou chutné místo klasického chleba k salátům nebo i na sladko s jogurtem a marmeládou bez cukru.

Poznámka: Mé oslabené slinivce neochucené placky vyloženě prospívají a ráda si je připravím i jako přílohu k dušené zelenině.

Ze základních placek vychází část dalších receptů na placky ze špaldové mouky, které postupně ještě uvedu. Různými přísadami lze vytvořit mnoho chutných a zdravých variant.

Sdílení

    59 147 zobrazení článku
    O autorce
    23 komentářů
    1. Hanourek Odpovědět
      Dobrý den, paní Alemari. Připojuji se k zástupům pějícím ódy na Vaše stránky. Pro úlevu od pylových alergií zkouším 3.rokem cestu "alternativního" stravování a Vaše recepty do mé "diety" z větší části sednou. Sice nejsem moc zkušená kuchařka, takže se mi zatím moc nedaří dosáhnout výsledků odpovídajícím fotkám ze stránek (například tyto špaldové placky mi z trouby vylezly ve stavu kamenném a od pečícího papíru neodlepitelném) :-), ale to je v rukách, ne receptech. Ty jsou velmi nápadité a lákavé, a já se těším, až se mi dílo začne dařit a já si budu pochutnávat na pro mne nových dobrotách. Děkuji!
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Hanourku za Vaši odezvu. Držím Vám palce, aby se dílo začlo dařit. Při pečení používám plynovou troubu, která je ve starém plynovém sporáku. Nemohu teplotu nastavit přesně předem, ale mám v troubě vložený teploměr. Protože trouba nemá okénko, musím občas nakukovat, kolik že je tam vlastně stupňů. No, a teplotu se mi těžko daří držet rovnoměrně, navíc ji tím nakukováním vždy trochu snížím :-). Do receptů proto uvádím teplotu většinou jako rozmezí nebo ohraničení. Milá Hanourku, bude nejspíše nutno ve vlastních podmínkách výši teploty ověřit tak, aby Vám pečivo vyhovovalo. U nás máme celkem rádi, když tzv. „křupe“, a tak zkuste trochu ubrat čas nebo teplotu. Může to být i tím.. Prostě, vytahujte při pečení postupně, mohu-li poradit, a „koštujte“ :-) Moc Vám přeji, aby se Vám podařily. Jsou chutné, a když je udělám, vždy se s radostí najdou strávníci. Nejlépe je mají v té podobě s jogurtem a dia marmeládou. :-) Zdravím. Alemari
    2. Nataly Odpovědět
      Dobrý den, milá Alemari, srdečně Vás zdravím s pochvalou, jak úžasné máte stránky. Děkuju za ně. I já se snažím o změnu stravy, nejen kvůli oslabenému trávení, a tak jsem Vaše stránky s nadšením uvítala. A konečně jsem od hltání tak skvěle vypadajících dobrůtek na obrázcích přistoupila i k činu. Pro začátek jsem si vybrala špaldové placky a celerovou pomazánku. Pomazánka vyšla na jedničku s hvězdičkou, ovšem placky se vydařily poněkud legračně. Při pečení v horkovzdušné troubě při 180°C se tak nafoukly, až mohly konkurovat nafukovacím balonkům. :) Nesplaskly ani po zchladnutí. A na druhý den se z nich stala tuhá, těžce rozžvýkatelná guma. Ovšem ani to mě neodradilo, nasoukala jsem je s pomazánkou do sebe i tak, protože mně moooc chutnaly. Čím to? Možná jsem je příliš rozválela, byly dost tenké, to je fakt. Mohlo by to být tím? Nebo příliš prudké pečení? Dala jsem je do trouby až při předehřátí na těch 180°C. Je nutné je dát do trouby při nižší teplotě a potom teprve stupně zvýšit? Nebo čím by to mohlo být? Nikdy jsem žádné placky nedělala, takže nemám s nimi vůbec žádnou zkušenost. Děkuji za odpověď. Přeji krásné dny. Nataly
      • Alemari Odpovědět
        Milá Nataly, děkuji za Vaši pochvalu. Přemýšlím nad těmi plackami a jedině co mě napadá, že asi byly doopravdy dost tenké a tudíž tam nebyla žádná mezivrstva k pečení a tak jste měla vlastně jen dvě kůrky. Také se mi toto někdy stává a mohu říci, že nám to vůbec nevadí, že jsou tvrdé a křupavé. Též se mi někdy nafouknou a bude to asi prudším pečením, nic jiného mě nenapadá. Bude to chtít zkoušet a udělat je třeba v různách tloušťkách.. Věřím, že si to ověříte postupem času a pak se to podaří. Těžko se mi na dálku radí, mám troubu plynovou, ta mi teplotu nedrží vůbec a horkovzdušnou mám jen takovou stolní a tam to je většinou dle té tloušťky. Někdy jsou pěkné a jindy zase méně, ale já to již neřeším :-). Sní se vždy vše. Zdravím. Alemari P.S: Jinak též dle mé předchozí odpovědi. Vytahovat i postupně a nenechávat úplně dopéct do tvrda.
        • Nataly Odpovědět
          Děkuji, milá Alemari, za odpověď. Dnes jsem vyzkoušela žitné placky se lněným semínkem a řídíce se dle Vašich rad, dopadly skvěle. :) Ať se Vám daří. Nataly
          • Alemari Odpovědět
            Tak to jsem ráda, že se placky podařily, milá Nataly. Děkuji Vám za přání a též přeji hodně úspěchů a to nejen ve vaření. Zdravím. Alemari
    3. Zaxy Odpovědět
      Krásný večer, Alemari, konečně jsem si poprvé v životě koupila špaldovou mouku a hned jsem musela vyzkoušet recept na tyto úžasné jednoduché placky. Musím říct, že i mně se v troubě trošku nafoukly, ale vůbec to nevadí, málem jsem snědla celý plech:). Jsou opravdu veeelmi dobré, budu je dělat určitě často. Máte krásné stránky, děkuji za ně:)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Zaxy, děkuji za Vaše slova. Přeji, ať se Vám dílo daři :-) Krásný večer též. Alemari
    4. Makys Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat na použití mouky. Jelikož jsem ještě studentka a rodina zatím nenašla zalíbení ve zdravé stravě, většinu "zdravých" surovin si platím sama. Špaldová mouka je pro mě dost drahá, chtěla bych se zeptat, zda ji mohu nahrazovat pšeničkou celozrnou moukou nebo žitnou celozrnou moukou. Děkuji moc za radu.
      • Alemari Odpovědět
        Ano, je to možné, milá Makys. Špaldová mouka je vlastně mouka pšeničná, tak u tohoto receptu můžete použít celozrnnou pšeničnou. A žitnou můžete také zkusit, jsou to pak přímo žitné placky viz recept na Žitné placky se lněným semínkem, který jsem také již uvedla. Lněné semínko tam dát můžete anebo i nemusíte, ale s ním jsou všechny placky vždy měkší na kousání. Alemari
    5. Ala Odpovědět
      Dobrý den, moc Vám děkuji za Vaší knihu plnou skvělých receptů a následně i za Vaše webové stránky, kam stále doplňujete recepty, za což jsem Vám velice vděčná. Jinak tento recept je úplně skvělý a placky chutnají u nás doma všem. Měla bych na Vás jeden velký dotaz: lze použít na tyto placky i hrubě mletou špaldovou mouku?? Mockrát děkuji...jinak, kam bych mohla hrubě mletou špaldovou mouku použít, krom Vašich sladkých knedlíků...nějak si totiž poslední dobou se sladkým moc nerozumím...Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Alo. Myslím si, že můžete. Hrubou špaldovou mouku je možné použít, kromě sladkých knedlíků, do mnoha pokrmů. Když si ji zadáte zde na webu do okénka Hledání, vypadnou Vám recepty, kde se vyskytuje. Je jich tu asi dvacet. Jsou však více méně opět na sladko, což nechcete, ale je tu i recept na Celozrnné hrnkové knedlíky v rubrice Knedlíky Tak třebas ten...:-) Zdravím Alemari
    6. Majdaloupka Odpovědět
      Dobrý den milá Alemari, předem Vám chci velmi poděkovat za Vaše stránky, které mi v obrovské míře pomáhají v nově nastaveném zdravém stylu života. Dnes jsem zkusila experimentovat s receptem na toto těsto. Měla jsem velkou chuť na závin s kysaným zelím a nemohla nikde najít alternativu listového těsta. Riskla jsem to s tímto receptem, udělala jeden závin se zelnou, druhý s oříškovou náplní a výsledek je naprosto skvostný. Rozhodně stojí za ozkoušení. Opravdu ještě jednou upřímně děkuji Markéta
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Markétko, za Vaše upřímná slova. Jelikož jste se podepsala přímo jménem, dovoluji si Vás jím titulovat a ne jménem uživatelským :-) Moc mne těší, když lidé vnitřně dojdou ke změnám ve stravě a životním stylu. Jsem ráda, mohu-li být v tomto něčím nápomocna. Je to úžasné, jak dovedete experimentovat a jsem ráda, že těsto na placky mohlo posloužit i na závin, že jste to vyzkoušela a že to jde. Trochu vylepšené těsto jsem již také kdysi použila na závin, je uveden zde na webu pod názvem Celozrnný jablečný závin, kdybyste chtěla nahlédnout. Lístkové to sice přímo není :-), ale je trochu mastnější než zde uvedené základní těsto na placky. Krásný večer přeji. Alemari
    7. Alemari Odpovědět
      I zde došlo k přeházení komentářů tak, že nejdou po sobě roky, ale jsem ráda, že vůbec jsou a tak jsem na sebe aspoň navázala dotazy a odpovědi. Jinak jsem ráda, že se sem komentáře vůbec nějak daly převést. Alemari
    8. Monika Odpovědět
      Milá Alemari, prave jsem dopekla špaldove placky a chci Vám podekovat - jsou výborné, uvnitř vláčné, na povrchu křupavé...perfekní...moc dekuji - zítra je ochutná i muj roční synek...věřím že si pochutná... recept doporučím svým přátelům. Děkuji ♥ za všechny ostatní recepty- chystám se vyzkoušet spoustu dalších. S láskou, Monika
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Moniko. Tak to jsem moc ráda, že se povedly. S láskou též. Alemari.
    9. Pera Odpovědět
      Mouka nemusí být špaldová, ale musí být BIO! Ostatně, co není BIO, domů stejně ani nekupujeme.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Milá Pero, souhlasím s Vámi, BIO mouku zde uvádím. Vím, že mnohdy u receptů BIO nemám doloženo, ale peču většinou z BIO mouk. Je již na každém čtenáři, aby si kvalitu celozrnné mouky zvolil dle svého uvážení nebo i peněženky :-) Jistě, nemusíte použít mouku špaldovou, pouze to pak již nebudou placky špaldové, ale třeba pšeničné nebo ječné či žitné...:-) Špaldovou mouku doporučuji především proto, že je to starší druh méně šlechtěné pšenice, která také neobsahuje tolik lepku. Je mnohem vhodnější na pečení a z klasické celozrnné pšeničné mouky peču již méně. Zdraví Alemari
    10. Jane Odpovědět
      Dobrý den, už delší dobu hledám nějaké recepty a inspiraci pro problémy se zažíváním a našla jsem Vaše stránky a jsou úžasné. I recepty jsou přesně to co jsem hledala. Pekla jsem placky a tak mě zachutnaly, že jsem si udělala už dvoje a hlavně to bylo pohlazení pro můj žaludek. Pekla jsem je v remosce a dopadly na jedničku. Chci zkusit ještě kynuté, nikdy jsem to nezkoušela. Opravdu vynikající stránky, které jsem ráda, že jsem našla, budu se hodně inspirovat. Přeji hodně štěstí v dalších nápadech, receptech, velká pochvala za úžasné stránky.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jane, děkuji Vám za pochvalu stránek a milá slova. Jsem ráda, když mé stránky mohou lidem v něčem pomoci. Přeji hodně zdraví a krásnou neděli. Alemari
    11. Dana Odpovědět
      Dobrý den, děkuji za Váš recept, placky jsou supr :) některé nafouknuté mě inspirovaly, naříznula jsem je kousek po straně, naplnila salátem z čerstvé zeleniny s trochou jogurtu s česnekem, a zastřeným vejcem - moc jsme si pochutnali :) Jdu se u Vás mrknout, co zkusím příště! Díky Dana
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za zprávu, milá Dano. Tak to mne těší, že chutnalo. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *