
Tato varianta pečiva neobsahuje žádná kypřidla ani droždí a může být nejen zpestřením stravy, ale i návratem k tradičním pokrmům. Z mouky a vody se špetkou soli si připravíme v míse těsto, které je dobré nechat minimálně půl hodiny odležet.
Pro zamezení oschnutí je přikryjeme potravinářskou fólií nebo dáme do igelitového sáčku. Odležené těsto vyklopíme za pomocí stěrky na vál na těsto posypaný moukou a uválíme váleček, ze kterého nakrájíme asi 6 kousků.
Každý kousek obalíme v mouce a rozválíme válečkem nebo roztáhneme rukou na placičku.
Placky pečeme v plynové troubě na plechu vyloženém pečícím papírem nebo v horkovzdušné troubě při teplotách do 200 °C a dle tloušťky asi 20-25 minut. Při pečení po 10-15 minutách placky obrátíme a dopečeme z druhé strany. Ke konci pečení si na jedné placce rozlomením ověříme jak je upečena, abychom je upekli sice do křupava, ale vnitřek si zachoval ještě měkkou strukturu.
Špaldové placky jsou chutné místo klasického chleba k salátům nebo i na sladko s jogurtem a marmeládou bez cukru.