
Z papriky můžeme připravit velice chutnou žlutozelenou omáčku, která se špaldovými těstovinami a se strouhaným sýrem vytvoří pikantní a rychlý oběd. Nejdříve si očistíme veškerou zeleninu a papriku v robotu posekáme nadrobno.
V samostatném hrnci si uvaříme ve slané vodě jakékoliv celozrnné těstoviny. Máme doma rádi různé spirálky nebo mušličky a tak jsem tentokrát sáhla po těch druhých.
Cibuli s česnekem nakrájíme nebo nasekáme nadrobno a na olivovém oleji je krátce orestujeme. Přidáme červenou papriku, aby pustila v oleji barvu a pak již sekanou zelenou papriku a veškeré další uvedené koření.
Trochu podlijeme vodou, asi jen 50–80 ml, více ne. Je skoro lepší dusit papriku bez podlití, protože pustí šťávu a ta by mohla na podušení stačit. Mírně při dušení osolíme.
Po 5–8 minutách provaření tuto paprikovou pikantní směs zahustíme „záklechtkou“ z 250 ml vody, ve které jsme rozmíchali sojový nápoj a bramborový škrob. Za stálého míchání omáčku provaříme asi 2 minuty a dle potřeby trošku naředíme ještě vodou nebo zeleninovým vývarem, máme-li.
V závěru omáčku dochutíme asi 2 lžičkami sojové omáčky Tamari horkou ji naservírujeme na uvařené těstoviny.
Na talíři pokrm posypeme ještě strouhaným sýrem, nejlépe Eidamem s 30% nebo 45% obsahem tuku a ozdobíme čerstvou petrželkou.
Sýr krásně na horké omáčce změkne a dodá pokrmu sytící bílkoviny.
Toto rychlé vegetariánské jídlo může chutnat dle mého soudu všem. Ale hlavně těm, co mohou papriku.