
Salát s obsahem sýru a čerstvého špenátu, zalitý vaječným dresingem, může posloužit jako odpolední svačina nebo oběd pro teplé dny. Špenát promyjeme, odkrojíme spodní část a nakrájíme na menší kousky včetně stonků, které jsou velice křehké a působí v salátu svěže.
Pro barevnost přidáme na plátky pokrájené červené ředkvičky a na proužky červenou papriku.
Chuťově salát ještě doplníme pokrájeným čínským zelím, ze kterého použijeme co nejvíc světlejší části z vnitřku hlávky.
Větší sytosti salátu docílíme přimícháním tvrdého sýru Eidam 30%, který je nejlepší nastrouhat nahrubo nebo nakrájet na jemné kostky nebo plátky.
Salát promícháme a trochu osolíme.
Vaječný dresing
Do studené a osolené vody dáme vařit dvě vejce. Od varu je necháme vařit 10-12 minut a poté je ochladíme ve studené vodě.
Natvrdo uvařená vejce oloupeme a protřeme přes jemné struhátko.
V samostatné misce smícháme bílý jogurt, lžíci řepkového panenského oleje, umeocet, nastrouhaná vajíčka, trochu estragonu, „Horalky“, sojovou omáčku a ještě trochu soli.
Vaječným dresingem polijeme připravený salát, zlehka jej promícháme, aby všechny složky salátu obalil.
Salát dáme vychladit a podáváme s pečivem.
Vychlazený špenátový salát je velice osvěžující v horkých letních dnech a přitom je i vydatný.