Špenátový salát s vaječným dresingem

2 porce | Pro bezlepkovou dietu zvolit do dresingu jenom sojovou omáčku „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji a také vhodné pečivo.

Ingredience:
  • 100 g mladého špenátu i se stonky
  • 140 g čínského zelí
  • 70 g červené papriky
  • 4 větší ředkvičky
  • 60 g sýru „30% Eidam“
  • mořská sůl

Salát s obsahem sýru a čerstvého špenátu, zalitý vaječným dresingem, může posloužit jako odpolední svačina nebo oběd pro teplé dny. Špenát promyjeme, odkrojíme spodní část a nakrájíme na menší kousky včetně stonků, které jsou velice křehké a působí v salátu svěže.

Pro barevnost přidáme na plátky pokrájené červené ředkvičky a na proužky červenou papriku.

Chuťově salát ještě doplníme pokrájeným čínským zelím, ze kterého použijeme co nejvíc světlejší části z vnitřku hlávky.

Větší sytosti salátu docílíme přimícháním tvrdého sýru Eidam 30%, který je nejlepší nastrouhat nahrubo nebo nakrájet na jemné kostky nebo plátky.

Salát promícháme a trochu osolíme.

Vaječný dresing

Ingredience:
  • 2 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce řepkového oleje z prvního lisování
  • 1 lžíce umeocta
  • ½ lžičky estragonu
  • 1 lžička koření „Horalky“
  • 2 lžičky sojové omáčky„Johsen Shoyu“ nebo „Tamari“
  • mořská sůl

Do studené a osolené vody dáme vařit dvě vejce. Od varu je necháme vařit 10-12 minut a poté je ochladíme ve studené vodě.

Natvrdo uvařená vejce oloupeme a protřeme přes jemné struhátko.

V samostatné misce smícháme bílý jogurt, lžíci řepkového panenského oleje, umeocet, nastrouhaná vajíčka, trochu estragonu, „Horalky“, sojovou omáčku a ještě trochu soli.

Vaječným dresingem polijeme připravený salát, zlehka jej promícháme, aby všechny složky salátu obalil.

Salát dáme vychladit a podáváme s pečivem.

Vychlazený špenátový salát je velice osvěžující v horkých letních dnech a přitom je i vydatný.

Poznámka: Tento salát doma snědli s chutí a ani nepoznali, že se jedná z velké části o čerstvý, syrový špenát.

Čerstvý špenátdodá tělu kromě kvalitních minerálů také vitamíny A, E a K. Potřebný vitamín C dodají ředkvičky, paprika a zelí a tak je tento salát plný všech důležitých stavebních látek pro naše tělo.

Pro oslabenou slinivku jej však v této podobě nejím, většinou vynechám červenou papriku a také vaječný dresing raději omezím. Salát bez těchto ingrediencí jen lehce okyselím, okořením, zakápnu trochu kvalitním olejem a tak je celkem dobře stravitelný.

9 243 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*