Strakaté fazolky s koprem

3 porce

Ingredience:
  • 200 g strakatých fazolek (v suchém stavu)
  • 70 g cibulky šalotky
  • 30 g zeleného pórku
  • 80 g červené papriky
  • 100 g bílé ředkve
  • 3 lžíce červeného octu balsamico
  • mořská sůl
  • 1 vrchovatá lžička sušeného kopru špiček
  • trošku oregana a estragonu do salátu
  • bazalka k vaření fazolí
  • 1 lžička slunečnicového oleje z prvního lisování

Fazolky namočíme a necháme nabobtnat. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme čistou vodou a dáme vařit. Při vaření osolíme a přidáme bazalku. Po uvaření vodu z fazolí ze tří čtvrtin vylijeme a do zbylé přidáme ocet balsamico.

Necháme alespoň tři hodiny v kyselém nálevu v chladu odležet.

Po naležení kyselý nálev z fazolek vylijeme. K fazolkám přimícháme najemno nakrájenou šalotku, krájenou červenou papriku, tenké řezy ze zelené části pórku a nakrájenou bílou ředkev.

Okořeníme oreganem a estragonem, osolíme a zalijeme jednou lžicí slunečnicového oleje. Přidáme jemně nakrájený kopr buď čerstvý nebo sušený, promícháme a můžeme hned podávat.

Vhodnou přílohou je kváskový žitný chléb.

Poznámky: Namáčení luštěnin probouzí enzymy, aktivizující klíčení a vyplavuje ze zrn kyselinu fytovou, která způsobuje v těle ztrátu minerálů. Proto je vhodné vodu při bobtnání párkrát vyměnit a na závěr vylít.

Vaření s kořením bazalkou dodá pěknou vůni fazolce, ale má též svůj význam. Zlepší její stravitelnost. Část bazalky, která zůstane zachycena na fazolce při vylití ponecháme, neproplachujeme.

Salát ze strakatých fazolek nemám vyzkoušen na nemocnou slinivku, ale myslím si, že by jej oslabená slinivka v klidovém období trochu snesla, když k okyselení fazolek použijeme citrónovou šťávu místo pikantního octu balsamico a omezíme papriku s pórkem. Ale raději do výběru receptů pro oslabenou slinivku nezařazuji.

Sdílení

    9 214 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *