Strouhaná jablka se skořicí

2 porce | Pro oslabenou slinivku jsou velmi vhodná, ale jíst jen do 15. hodiny odpolední.

Ingredience:
  • 400 g oloupaných jablek
  • 1 lžička mleté skořice

Tento jednoduchý pokrm se může stát pro mnohé z nás skutečným dezertem, obzvlášť když máme svůj jídelníček omezený kvůli oslabené slinivce. Strouhaná jablka posypaná skořicí jsou velice chutným samostatným jídlem a dobře se hodí na odpolední svačinu.

Příprava je snadná. Jablka dobře omyjeme, oloupeme a na strouhátku nebo v robotu nastrouháme na hrubo.

V misce je zlehka posypeme mletou skořicí a co nejdříve konzumujeme, dokud nezačnou oxidovat. Mají nevšední příchuť podobnou jablečnému štrúdlu a chutnají velice sladce. Ničím nepřislazujeme.

Poznámka: Pro zažívání jsou oloupaná a nastrouhaná jablka dobře stravitelná a troufám si říci, že jsou stravitelnější než celá jablka se slupkami, která nemusíme vždy tak dobře pokousat a mohou se stát v trávicím systému problematická. Oloupáním se také chráníme před konzumací chemických látek z případných postřiků.

Syrová jablka pomáhají reguloval zažívání, ale jedině tehdy, když je konzumujeme jako samostatný pokrm, který jíme časově odděleně od ostatního jídla. Vhodná je doba asi 3 po jídle a nejméně ½ hodiny před dalším jídlem. Pak jsou tělu prospěšná. Dodávají potřebnou jablečnou vlákninu a vitamíny a jsou hladce strávena.

Skořice je velice prospěšná svými protiplísňovými účinky v lidském organismu.

Moje slinivka v klidovém období dobře snáší jablka se skořicí, ale jako syrovou stravu se je snažím jíst ve dne jen do 15 hodiny. Syrové ovoce večer je zátěží pro trávení a tím i pro slinivku.

Sdílení

    20 837 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Magda Odpovědět
      Zde si dovoluji "drobný doplněk" : protože mám jablka z vlastní zahrady, tudíž rozhodně bez postřiků, tak slupky z dobře omytých jablek dávám "do skla" a zalévám vařící vodou. Vzniklý chutný "ovocný čaj" případně dochutím citronem a popíjím někdy celý den. Zbylé jádřince nosím kosům "pod borovici". Tolik k využití jablek na 100%, byť mám (zatím) slinivku v pořádku a jablka mohu i neoloupaná.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Magdo. Děkuji za Váš inspirativní příspěvek. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *