Sušenky z kaštanové mouky

1 plech sušenek

Ingredience
  • 60 g kaštanové mouky
  • 200 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
  • 50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ + 100 ml vody nebo přímo 150 ml tekutého rýžového nápoje
  • 50 g práškového sladidla „Sladovit“
  • 40 g panenského slunečnicového oleje
  • 5 kapek pomerančového aromatického oleje „Just“
  • 40 g hořké čokolády na vaření BIO (posekat nožem na drobné kousky)
  • 1–2 g práškového anýzu
  • trochu špaldové mouky na vál (cca 20 g)

Miluji jedlé kaštany, i když jejich příprava k jídlu se mi zdá zdlouhavá. Nicméně, čas od času si je koupím a propracuji se přes vaření či pečení až k chutnému jádru. Když jsem objevila ve zdravé výživě kaštanovou moukou, přitáhla si mne doslova jako magnet.

Zakoupenou kaštanovou mouku jsem ochutnala a chodila jsem na ni do spíže jako na mls, protože je krásně nasládlá. Zatím se mi v hlavě „honilo“: „Co s ní“? :-)

Nejdříve jsem ji vyzkoušela s medem a pak i s javorovým sirupem místo mletých mandlí, jako kaštanový marcipán. Je to dobré, ale trochu na mé poměry drahé. To do sušenek bude tato „ňamka“ určitě vhodnější :-)

Recept jsem vytvořila intuitivně a ruka sáhla po anýzu a hořké čokoládě na vaření z prodejny zdravé výživy. Potěšilo mne, že se čokoláda v kouscích nerozpustila a po vychladnutí byla opět v sušenkách ztuhlá :-)

Příprava těsta:

Mouky smícháme v míse společně se suchými složkami, včetně na drobno posekané čokolády, práškového sladidla „Sladovit“ a koření a přilijeme rozpuštěný rýžový mléčný nápoj a panenský slunečnicový olej.
Pak ještě přikápneme pro vůni pomerančový aromatický olej, máme-li ho, a vařečkou vypracujeme těsto a vyklopíme ho na vál. Stěrkou mísu vytřeme, bylo by škoda každé trošky těsta, které obsahuje docela drahé suroviny.

Na vále těsto lehce poprášíme moukou a také ho v ní obalíme a rozválíme z něj placku o síle tak 3 mm.

Tvořítkem vykrájíme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

Sušenky pečeme v mírně předehřáté troubě. Teplotu při vkládání máme asi 170°C a pak ji zmírníme, i když vložením studeného plechu teplota sama lehce poklesne. Celkově pečeme cca 40–45 minut při teplotě 150°C a méně, určitě ne více, byly by odspodu tmavé. Doopravdy spíš sušíme. Zkoušíme na jednom kousku odlomením, jak se propékají.

Sušenky jsou bez jakéhokoliv kypřidla, více nenaskočí, a budou pak po vychladnutí pěkně křupavé.

Poznámka: Vím, že se recepty čtou i v zahraničí, kde nejsou všechny mnou uváděné suroviny k dostání. Můj záměr je takový, aby recepty sloužily jako inspirace. Suroviny lze určitě co do množství zaměnit za vámi dostupné nebo recept všelijak jinak „ošidit“ :-). Věřím, že si poradíte.

Zde lze místo rýžového „Zajíce“ použít 150 ml třeba přímo rýžového obilného mléka tekutého nebo i sojového.

Kaštanová mouka je sice cenově pro normální pečení u nás poněkud ve výšší relaci, ale já to riskla, alespoň jednou jsem to musela zkusit :-) Navíc, když jsem viděla jeden cestopis z oblasti, kde se kaštany pěstují a zpracovávají do pokrmů běžně.

Kaštan jedlý je cenným zdrojem kvalitních polysacharidů, sacharidů, bílkovin, oleje a vitamínů skupiny B, vitaminu C a K. Obsahují i stopové prvky, hlavně železo, hořčík a fosfor.

Co se týče snášenlivosti těchto sušenek při dietním režimu, tak to si myslím, že trochu mohou i lidé s oslabenou slinivkou. Osobně jsem si na nich docela pochutnala, ale čokoláda by nemusela jiným lidem „sednout“ a tak je to na vašem zvážení.

32 502 zobrazení článku
O autorce
10 Komentářů
  1. Kareline Odpovědět
    Jak pripravujete jedle kastany? Ja je mam nejradeji varene se spetinkou soli a bobkovym listem (nemusi byt). Po uvareni 15 min. je preliju studenou vodou a vychladle krajim na pul a obsah vyloupnu. Je to velmi pohodlne a zdaji se mi pak chutnejsi, vonavejsi. Jiste, peceni ma sve kouzlo, vuni, ale pak mi prijdou plody prilis tvrde, a ne tak chutne. Tento recept mi prisel pod oci zrovna, kdyz jsem se chtela poptat, jak pouzit kastanovou mouku, zda-li je vhodne ji zcela nahradit mouku obilnou hladkou. Budu mit narozeniny a chystala jsem se upect zdravy dortik a ta kastanova mouka se mi nabizi, ze se chova zasadite a je prirozene sladka. PS: Zajimala by me ta cena, tady je ta samotna mouka dostupnejsi, nez-li treba cerstve kastany a cena kol. 1, 45 eur.
    • Alemari Odpovědět
      Nejčastěji je vařím ve vodě, jen tak bez soli a beze všeho, ani je nenakrojuji. Vařím, nevím nyní jak dlouho, ale zkouším a ochutnávám. :-) Cena? No a za jaké množství? Tady jsem ji koupila 200 g za 70 Kč a je to dovoz z Rakouska. Je to doopravdy jen tak na zpestření...:-) Alemari
      • Daniela Odpovědět
        Dobrý den, nejdřív bych chtěla poděkovat za inspiraci, kterou ve Vašich receptech nacházím...a pak bych ráda ke kaštanové mouce sdělila, že jsem byla překvapená při nákupu v Itálii, když jsem ji tam našla 500 g za necelé 4 Eura ...takže doporučuji nakoupit v severní Itálii.
        • Alemari Odpovědět
          Milá Danielo, děkuji za Vaše slova k mým receptům. No, co se týče té mouky...Když ta Itálie je trochu „z ruky“ :-)
          • Daniela
            ...myslela jsem třeba na dovolené :-)
          • Alemari
            Tak to asi ano...:-)
  2. Pavla Odpovědět
    Milá Alemari, s kaštanovou moukou mám taky dobrou zkušenost. Předloni na Vánoce jsem z ní pokusně udělala malou várku lineckého těsta. Ač je kaštanová mouka světloučká, upečené cukroví mělo barvu jakoby bylo kakaové a taky tak trošku chutnalo. Zaprášilo se po něm hodně rychle.:) Takže doporučuju a taky někdy vyzkouším Váš recept. Pavla
    • Alemari Odpovědět
      Díky, dobrý tip s tím lineckým. Jojo, kaštanová mouka je moc chutná, jedla bych ji i jen tak...:-)
  3. Šárka Odpovědět
    Dobrý den, právě jsem je šoupla do trouby, tak jsem zvědavá, jaké budou :-) jen by mě zajímalo, od kolika let byste je doporučila dětem? Děkuji Šárka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Šárko. Nu já myslím, že jak budou umět dobře kousat, tak by již ochutnat mohly. Určitě obsahují méně cukru než dětské piškoty. Milá Šárko, berte však mé vyjádření s rezervou, nemám to ověřeno ve své rodině, na svých dětech, už nejsou malé. Já tu spíš jen tak uvažuji nahlas, co bych udělala. Proto prosím mé vyjádření neberte jako směrodatné a udělejte jak to vnímáte Vy. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*