
Miluji jedlé kaštany, i když jejich příprava k jídlu se mi zdá zdlouhavá. Nicméně, čas od času si je koupím a propracuji se přes vaření či pečení až k chutnému jádru. Když jsem objevila ve zdravé výživě kaštanovou moukou, přitáhla si mne doslova jako magnet.
Zakoupenou kaštanovou mouku jsem ochutnala a chodila jsem na ni do spíže jako na mls, protože je krásně nasládlá. Zatím se mi v hlavě „honilo“: „Co s ní“? :-)
Nejdříve jsem ji vyzkoušela s medem a pak i s javorovým sirupem místo mletých mandlí, jako kaštanový marcipán. Je to dobré, ale trochu na mé poměry drahé. To do sušenek bude tato „ňamka“ určitě vhodnější :-)
Recept jsem vytvořila intuitivně a ruka sáhla po anýzu a hořké čokoládě na vaření z prodejny zdravé výživy. Potěšilo mne, že se čokoláda v kouscích nerozpustila a po vychladnutí byla opět v sušenkách ztuhlá :-)
Příprava těsta:
Mouky smícháme v míse společně se suchými složkami, včetně na drobno posekané čokolády, práškového sladidla „Sladovit“ a koření a přilijeme rozpuštěný rýžový mléčný nápoj a panenský slunečnicový olej.
Pak ještě přikápneme pro vůni pomerančový aromatický olej, máme-li ho, a vařečkou vypracujeme těsto a vyklopíme ho na vál. Stěrkou mísu vytřeme, bylo by škoda každé trošky těsta, které obsahuje docela drahé suroviny.
Na vále těsto lehce poprášíme moukou a také ho v ní obalíme a rozválíme z něj placku o síle tak 3 mm.
Tvořítkem vykrájíme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
Sušenky pečeme v mírně předehřáté troubě. Teplotu při vkládání máme asi 170°C a pak ji zmírníme, i když vložením studeného plechu teplota sama lehce poklesne. Celkově pečeme cca 40–45 minut při teplotě 150°C a méně, určitě ne více, byly by odspodu tmavé. Doopravdy spíš sušíme. Zkoušíme na jednom kousku odlomením, jak se propékají.
Sušenky jsou bez jakéhokoliv kypřidla, více nenaskočí, a budou pak po vychladnutí pěkně křupavé.