Sváteční ovesná buchta

do formy na menší dort

Ingredience:
  • 125 g jemných ovesných vloček
  • 40 g ovesného nápoje „Oves Milk“ + 400–420 ml vařící vody nebo přímo cca 450 ml ovesného nápoje tekutého např. z „dm“ drogerie (ohřát k varu)
  • 10 g karobu
  • 50 g nesířených meruněk
  • 50 g datlí bez pecek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g oloupaných mandlí
  • 1–2 žloutky
  • 2 bílky
  • 1 rovná lžička skořice
  • špetka kardamomu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • mandle, meruňky na ozdobu
  • mletý kokos

Velikonoční svátky mne vždy lákají k tvoření nějakých dobrot. Buchtu z jemných ovesných vloček jsem pro tuto příležitost upekla též bez bílého cukru. Oslazena je jenom sušeným ovocem a obohacena ořechy a mandlemi.

Ozdobená rýžovým krémem může posloužit ve sváteční dny i jako slavnostní dort. Samotná buchta připomíná chutí i strukturou pečiva biskupský chlebíček.

Jemné ovesné vločky smícháme v misce s ovesným nápojem a zalijeme vařící vodou. Můžeme použít též přímo tekutý ovesný nápoj, který přivedeme k varu a přímo jím zalijeme jen čisté ovesné vločky. Nemáme-li skleněnou odměrku z varného skla, doporučuji zalévat vločky v misce na vynulované váze.

Po zalití vodou vločky rychle promícháme vařečkou nebo malou metličkou, aby se neudělaly velké hrudky, a necháme odležet asi 15 minut.

Mezitím si spaříme a oloupeme mandle, nakrájíme na jemno datle a meruňky. S výhodou zde používám na sušené ovoce nůžky místo nože, takže je vlastně stříhám :-). Suché ovoce se na nůž rádo lepí a nůžkami to jde podle mne rychleji. Z vajec oddělíme bílky a připravíme je ke šlehání. Je vhodné si již mírně předehřát troubu a vymazat formu na pečení a vysypat ji hrubou celozrnnou špaldovou moukou nebo kukuřičnou strouhankou.

Vlašské ořechy raději prohlédneme a odstraníme případné zbytky skořápek, které se někdy mohou ještě mezi jádry schovávat. Takto se vyhneme nemilému překvapení při konzumaci buchty. Ořechy i oloupané mandle na prkénku nasekáme nebo pokrájíme na menší kousky. Do buchty je nedávám mleté, ale právě v hrubších kouscích, aby se v buchtě neztratily.

Do připravených nabobtnaných ovesných vloček zamícháme žloutky, krájené datle a meruňky, sekané ořechy a mandle společně s karobem, skořicí, troškou kardamomu a pár kapkami aromatického oleje. Vše dobře promícháme. Ze dvou bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, který lehce zapravíme do těsta.

Těsto vyklopíme do připravené vysypané formy a vložíme do mírně předehřáté trouby k pečení. Pečeme pomalu při 180°C. Celková doba pečení je závislá na velikosti formy a tím na výšce těsta. Máme-li těsto v nižší vrstvě, kterou nebudeme následně prořezávat, bude buchta upečena asi za 40 minut.

Ve vyšší vrstvě trvá upečení trochu déle. V každém případě však, asi tak po 30 minutách, raději ověříme stav pečení vpichem dřevěné špejle. Nechytá-li se těsto špejle, bude brzy dopečeno. Většinou nechávám buchtu-korpus v mírné troubě raději o něco déle, aby se vnitřní vlhkost mohla úplně dostat ven.

Vychladlý korpus z ovesného těsta je velmi chutný i samotný jako buchta. Má sice trochu nerovný a popraskaný povrch, ale chuti to neubere. Navíc v případě dalšího zdobení to ani nevadí. Tato malá vada na kráse se zcela ukryje do rýžového krému.

Než přistoupíme k hornímu zdobení krémem je vhodné zvolit, zda budeme dort prořezávat nebo ho necháme jenom v jedné vrstvě. Dort ve tvaru srdce je jenom v jedné vrstvě, ale vyfocené řezy jsou slepeny ze dvou nižších.

Z uvedeného těsta můžeme připravovat různé dobroty. Tenčí vrstvy slepíme marmeládou bez cukru nebo promázneme připraveným rýžovým krémem. Lze i obojí. Krémem ozdobené kousky budou chutné jako zákusky. Utvoříme-li na plech z těsta malé hromádky, budeme mít zase drobné cukroví podobné marokánkům.

Rýžový krém

Ingredience:
  • 140 g obilného nápoje (rýžový, sojový s vanilkou…)+ 500 ml vody nebo cca 640 ml přímo tekutého obilného nápoje
  • 100 g hladké rýžové mouky
  • 2 lžíce medu (popř. rýžový sirup)
  • 3 lžíce panenského slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • popř. karob, kakao

Rýžový krém na povrchové zdobení se poněkud liší od již uvedeného u receptu na Jablečný dort bez cukru. Místo sojové smetany jsem zvolila raději větší množství „obilného“ nápoje.

„Tučnost“ krému je způsobena přidaným panenským olejem a oslazení medem nebo sladem.

Začneme s přípravou obilného „mléka“. Protože se ve studené vodě sušené nápoje špatně rozpouští, doporučuji zvolit ten postup, že si nejdřív odvážené množství nápoje rozmícháme zhruba ve 200 ml horké vody a po rozpuštění dolijeme zbylých 300 ml. Při použití již hotového tekutého obilného nápoje tento krok odpadá a odměřený či odvážený nápoj jenom přihřejeme.

Ve vlažném „mléce“ ještě před nalitím do hrnce rozkvedláme hladkou rýžovou mouku. Připravenou tekutinu vlijeme do kastrolku a začneme zahřívat. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 1–2 minuty. Do horkého krému zamícháme olej a do chladnoucího med nebo slad. Uvařený krém metlou dobře rozmícháme.

Chceme-li si část krému obarvit, oddělíme si trochu do samostatné misky a přidáme lžičku karobu nebo třeba trochu kurkumy dle naší volby a potřeby. Teplý podkladový krém, u buchty ve tvaru srdce tmavý, natřeme na povrch korpusu, čímž zahladíme nerovnosti a též jím můžeme potřít boky a obsypat je kokosem. Pak již dort zdobíme jenom světlým krémem.

Co nejvíc teplý krém, vlastně omaštěný puding, naplníme do zdobícího sáčku a pokud již sáček udržíme v rukou, zdobíme korpus dle své fantazie.

Teplým krémem se zdobí velice snadno, ale jakmile vychladne, jde to již hůře. Sice vůbec nevadí, že krém je již studený a tuhne před očima, zdobit jím lze, ale těžko se odpojuje od zdobítka. Je pak potřebaještě pomocníka, který bude oddělovat vytlačené krémové ozdoby, třeba je odstřihovat :-), protože jdou sice pěkně vytlačit, ale nelze je pak snadno oddělit jako v teplém stavu a chybí nám další ruka…

Poznámka: Těsta z uvedených surovin nebude mnoho, ale mělo by vystačit na jeden menší dort do formy o průměru 22 cm. Když jsem ho tvořila, bylo to spíše takové ověřovací množství, ale pro první seznámeni s pečením bez cukru určitě postačí.

Když vám zachutná samotná buchta, není problém si množství upravit dle svých potřeb, ale asi bych doporučovala, vzhledem k tomu, že těsto je svojí konzistencí těžší a neobsahuje žádný kypřící prášek, péci raději ve dvou samostatných vrstvách, máme-li dvě stejné formy.

Ovesnou buchtu použitou na korpus dortu nelze zařadit do bezlepkové diety a též bych si netroufla říci, že by prospívala oslabené slinivce. Osobně se spíš „namlsám“ jen rýžového krému při jejím zdobení.

24 043 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. Jitule* Odpovědět
    Dobrý večer, mohla bych zaměnit obilný práškový nápoj za rýžové mléko (tekuté, krabicové)? V jakém by to potom mělo být asi poměru? A ještě bych se chtěla zeptat, zda jde slad či sladovit nahradit třeba sladěnkou? Nebo by bylo lepší oužít např. rapaduru, třitnový cukr? Velice děkuji za Vaše odpovědi. Krásný večer!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer. V tom poměru, co je uveden sušený nápoj + horká voda, milá Jitule*. To jest cca 450-470 g nebo ml dohromady. Tekutý nápoj je pak nutno ohřát až k varu. Třtinový cukr bych nevolila, to spíš ta další sladidla, chcete-li tento recept ještě doslazovat. Jinak zde oslazení žádné další není. Tato buchta je sladká přídavkem sušeného ovoce dostatečně. Ale je to na Vás, jak to potřebujete mít sladké, zda ještě víc... Aha, už to vidím, Vy jste asi myslela ten krém, že. Dobré jsou i obilné sirupy, i ta sladěnka. Zdravím. Alemari
  2. Jitule* Odpovědět
    Dobrý den, omlouvám se, ale asi si to musím ujasnit polopaticky. V takovýchto receptech jsem ještě kuchařský zajíc. :-) Strávila jsem několik hodin hledáním vhodného receptu. Je mi jasné, že roční dítko stejně toho dortu sní akorát tak za mák, ale má to být dort pro dcerku, tak bych chtěla, aby byl ve všem podle jejich potřeb. Vzhledem k přidávanému kaseinu do sušených nápojů jsem zvolila tekutou formu rýžového mléka. Mám tedy spočítat dohromady gramáž sušeného nápoje a vody, čímž dostanu množství, které mám použít? Nebo brát v úvahu pouze tekutou složku "mléka"? Jedná se mi nyní i o buchtu i o krém (ale na ten jste mi už odpovídala). A u krému - lze použít jinou mouku, čímž dostanu jiný druh krému (kukuřičná, jahelná)? Nebo z těchto nebude krém dobrý? Ještě nikdy jsem to nezkoušela a bohužel jsem si to nechala přímo "na ostro". Mockrát Vám děkuji!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jitule*, až nyní se dostávám k odpovědi. Takže k Vašemu dotazu. Ano, chápete to dobře. Sečtete množství vody a sušeného nápoje a to dá dohromady hmotnost tekutého nápoje...což lze odhadem také i odměřit. Beru zde, že 1 ml = 1 g. U krému lze použít i jinou mouku, ale kukuřičnou jsem nezkoušela, nelákala mne. U jahelné bych byla opatrná, může být nahořklá. Jednou jsem celý sáček jahelné mouky vyhodila. Je lepší možná krém připravit přímo z jáhel viz recept Celozrnné ořechové košíčky. Držím palce, aby se vše podařilo. Alemari

Zanechte odpověď

*