Švestkovo-makový dezert

6-8 porcí | Pro bezlepkovou dietu zvažte použití kokosového krému, viz poznámka dole.

Ingredience:
  • 150 g sušených švestek + 400 ml vařící vody
  • ½ lžičky jemné skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • špetka mletého nebo tlučeného hřebíčku
  • 100 g mletého máku
  • 60 g datlového medu nebo 20 g datlí a 40 ml vody a nechat bobtnat dohromady
  • 30 g rýžového sirupu (nemusí být)
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
  • 5–6 g agar-agaru
  • popř. jahelné flameri ze 150 g jáhel na spodní část

Jak pro dietetické účely, tak pro dodání vápníku a ovocných cukrů, prostě pro zdravé mlsání, mohu připravený dezert z máku a švestek jenom doporučit. S vylepšením a posunem do sváteční podoby pomůže jahelný podklad a kokosový krém.

Přípravu si rozdělíme a nebude pak složitá. Je potřeba mít sáček sušených švestek, namletý mák, agar-agar a uvedené voňavé koření a trochu datlí na větší oslazení. Sušené švestky propláchneme, zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat. Dle toho, jak jsou vyschlé, bude tato doba proměnlivá od několika hodin až po půl dne.

Mák nameleme nebo jej na jemno namixujeme v elektrickém mlýnku na kávu a odložíme na chvíli stranou. Nabobtnané švestky i s vodou vpravíme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Můžeme mixovat společně i s datlemi, které namáčíme současně, pokud nemáme v lednici připravený datlový med dopředu.

Ještě při mixování přidáme do mixéru i skořici, tlučený hřebíček a fenyklový prášek. Také agar-agar je vhodné přidat již nyní, ušetříme si jeho rozmíchání při vaření. Z mixéru hmotu vylijeme do hrnce a zahříváme. Přivedeme k varu a vsypeme namletý mák a dobře ode dna promícháme. Osladíme datlovým medem, pakliže jsme datle nemixovali současně, a také možná i trochu rýžovým sirupem, to jen dle chuti. Sušené švestky bývají sladké dostatečně, tak raději ochutnejte, abyste dezert nepřesladili. Doslazení sirupem není vždy ani nutné.

Uvaříme hustou kaši, kterou neprováříme dlouho, stačí pár minut, jen do zhoustnutí. V závěru ji ovoníme ještě citrónovým aromatickým olejem, vhodným pro vnitřní užití, máme-li. Pak jen vylijeme hustou švestkovo-makovou kaši do vodou vypláchnuté misky či krabičky, kde ji necháme bez přikrytí ztuhnout. Mezitím si uvaříme jahelné flameri, to pro variantu s podkladem. Stačí jen z množství 150 g jáhel a ještě teplé jej rozetřeme do krabičky na tmavou ztuhlou švestkovo-makovou vrstvu a opět necháme odkryté ztuhnout.

Nakonec ztuhlý a vychlazený dezert vyklopíme na podnos a ozdobíme kokosovým krémem. Pro bohaté nazdobení celého korpusu si připravíme kokosový krém raději z dvojité dávky. Případný přebytek si určitě rádi smlsnete :-). Pakliže chceme dezert jenom jednoduchý, bez jahelné podkladové vrstvy, nalijeme jej do menších samostatných misek a po vyklopení jenom polijeme nebo ozdobíme připraveným kokosovým krémem, viz. fotografie níže.

Kokosový krém

Ingredience:
  • 25 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“
  • 40 g vřelé vody
  • 10 g ovesné vlákniny s lecitinem
  • 10 g mixovaného kokosu
  • 1 lžička rýžového sladu, popř. medu
  • 2 kapky pomerančového aromatického leje „Just“

Kokosový krém vytvoříme ze sušeného ovesného nápoje zalitím vřelou vodou a následným vmícháním ovesné vlákniny a rozmixovaného jemného kokosu. Za „pilného“ ručního míchání malou metličkou krém osladíme medem nebo sirupem, přivoníme opět aromaolejíčkem od Justu a necháme v chladu ztuhnout.

Množstvím ovesné vlákniny, která je téměř bez kalorií, ale nádherně pomáhá s vytvořením krémové struktury, řídíme hutnost krému. Více ovesné vlákniny, 15–18 gramů, dá vzniknout krému, se kterým lze přímo zdobit a drží pěkně tvar. Při větším dodání vařící vody, ne zase o moc :-), jen tak o polévkovou lžíci, nám zase vznikne lepší hmota na polévání…To již záleží na vás a na tom, čeho chcete dosáhnout.

Poznámka: Kokos mixuji také v mlýnku na kávu až do jemné, téměř krémové konzistence. Takto je pak i krém velmi jemný a chutný. Dezert, zvláště v podobě s jahelným podkladem mohou ochutnat i lidé s oslabenou slinivkou. Mák je podušen a společně se švestkami a kořením je lépe stravitelný. Celý dezert chutná poněkud po buchtové náplni :-), ale je to i záměr. Mák jsem jako dítě vždy při přípravě buchet ujídala :-) a takto si na něm lze zamlsat do sytosti …

Agar-agar je želírovací přípravek vyrobený z červených mořských řas, který je vhodný i pro vegetariány a navíc je i zdravější, protože pomáhá lépe vstřebávat minerální látky v těle.
Je to přírodní polysacharid na bázi D-galaktózy. Klasická potravinářská želatina, co je k dostání v drogerii, je živočišného původu, tuším z vepřových nožiček, proto není pro vegetariány vhodná. Budu se opakovat :-), ale mák je úžasným zdrojem organického vápníku, proto jej doporučuji v mnoha jeho podobách…

Tento dezert bude vhodný pro diety bezlepkové i bezmléčné a i pro diabetiky v rámci množství povolených jednoduchých cukrů. Dle informace na krabici je i sušený nápoj Oves Milk vhodný do bezlepkové diety, ale zde je to již na vašem zvážení, co lze pochopit pod pojmem …téměř neobsahuje lepek…Proto použití kokosového krému celiatici musí zvážit již sami.

31 020 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. ipaletova Odpovědět
    Přeju krásný dobrý den, paní Alenko, chtěla bych se pustit do tohoto velice lákavě vypadajícího dezertu. Bohužel jsem ale nesehnala ovesnou vlákninu do kokosového krému, tak přemýšlím nad jinou variantou a chtěla bych zkusit instantní rýžovou kaši. Myslíte si, že by to takto mohlo jít udělat? Děkuji. Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Srdečně zdravím, paní Ivanko.

      Myslím si, že by to mohlo jít. Oves Milk houstne dobře a tou instantní kaší nebo moukou by se to zahustit mělo též. Ale.. :-), já bych ji asi ještě „prohnala“ mixérkem na kávu a udělala z ní prášek, protože mám dojem, že ta instantní kaše je poněkud krupičkové konzistence a tak aby se to pak nezasekávalo ve zdobítku.

      Nebo zkuste krém vařený dle receptu na Jablečný dort bez cukru a přidejte tam jen trochu namixovaného kokosu a bude to velmi podobné. Toto, co píšu, mne jen tak právě napadá a bude to chtít vyzkoušet. Kolik čeho, to zkuste podle konzistence.

      Vařený krém je vyzkoušený a když dáte místo malého množství mouky pak kokos nebo ho dáte i navíc, nemělo by to vadit a příchuť bude stejná.

      Mně se u tohoto receptu nechtělo krém vařit a tak jsem použila tu vlákninu, která je úplně jako prášek a je to pak vše hladké...a tuhne to před očima a moc se s tím dobře pracuje :-).

      Jinak..., ten krém není to stěžejní...i bez něj je to dobrota...

      Ať se vše podaří, držím palce. Alemari
  2. Pepan Odpovědět
    Tak jsem vařil a vařil a dopadlo to.... chuť je skvělá, jen jsem měl moc málo namleté koření a občas rušilo chuť. Také švěstky jsem použil z mrazáku, nikoliv sušené, ale bohužel mi nějak nedržel pohromadě ten jáhlový podklad:-) Příště asi použiju agar agar i na jáhly. Takže díky za super recept, ozkoušel jsem i další a další zkoušet budeme. Pepa
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milý Pepane. Vím, člověk se učí chybami, ale jste na dobré cestě...:-) držím palce do dalšího tvoření a vaření ... Když použijete švestky z mrazáku, tak ty mají v sobě vodu, musí se s tím počítat a množství vody snížit, ale to jste určitě lehce zvládl, a také s tím, že švestky sušením zesládnou, což mražené být nemusí. Možná to bude chtít trošku zdravě dosladit. Jinak do jahelného flameri dávat agar-agar nemusíte, zkuste jáhly za míchání více vydusit, obsahují škrob, tuhnou samotné jako puding. Také je lepší je nesladit, jakékoliv oslazení, medem, sladem, pak brání lepšímu tuhnutí. Lze zahustit i nějakou instantní kaší, třeba kukuřičnou... Zdravím a přeji hodně úspěchů a nejen při vaření... Alemari
  3. daniela billova Odpovědět
    Dobrý den, děkuji moc za Vaše stránky, recepty, rady. Láká mě tento dezert, chci se jen zeptat - od jakého věku je vhodné dětem zacit davat mák? Děkuji za odpověd, mějte se hezky.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Milá Danielo, tyto otázky bych řešila spíš intuitivně. V otázce máku jsem opatrná, snad kolem 1,5 až dvou let? Ono je to u každého jiné. Možná jsem svým dětem dávala nudle s mákem od nižšího věku, protože jsem je měla s odstupem tří a pěti let, tak možná to nejmladší ochutnalo vše dříve :-) a bez následků. Ale je potřeba zvážit Vaši situaci, zda-li není třeba nějaká náchylnost na vznik alergií, co já vím. Asi Vám nedám nějakou přesně garantovanou odpověď, doopravdy je to individuální. Je lepší dát jen ochutnat a sledovat, co to udělá. Zda chutná a jak na něj bude reagovat. Asi bych také začala spíš od vyzkoušení třeba makového mléka, je přeci jenom stravitelnější, ale nevím, jak staré máte dítě, tak to budete muset zvážit sama... a pak po troškách ochutnat i tento dezert nebo cokoliv, kde je mletý mák a je nějak tepelně upraven.
  4. Lenka Odpovědět
    Dobry vecer, bylo by mozne nahradit ovesnou vlakninu jablecnou? Ovesnou jsme nikde nesehnali. Predem dekuji za odpoved a preji prijemny predvanocni cas!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Lenko. Váše dotazy jsem našla až nyní a ve spamu, všechny tři. To jen pro Vaši informaci, že se Vám asi žádný nezobrazil. Občas se mi to tak stane, netuším proč. Nu, k dotazu...Abych pravdu řekla, tak nevím. Ale myslím si spíš, že nikoliv. Jablečná vláknina má jiný obsah škrobu nebo spíš jiný druh vlákniny... a nebude se asi chovat úplně stejně. Navíc asi krém zabarví. To raději bez ní...a možná namixovat nebo namlet trošku ovesných vloček úplně na prášek. Ano, vím, těžko se nyní ta ovesná vláknina sežene...Ale dříve k dostání byla. Budu muset některé recepty, kde ji používám, ověřit s jinou surovinou, možná právě s těmi na prášek namixovanými ovesnými vločkami, jak mne to nyní napadlo.. :-) Přeji hezký večer a brzy i hezký adventní čas též... Alemari

Zanechte odpověď

*