
Jak pro dietetické účely, tak pro dodání vápníku a ovocných cukrů, prostě pro zdravé mlsání, mohu připravený dezert z máku a švestek jenom doporučit. S vylepšením a posunem do sváteční podoby pomůže jahelný podklad a kokosový krém.
Přípravu si rozdělíme a nebude pak složitá. Je potřeba mít sáček sušených švestek, namletý mák, agar-agar a uvedené voňavé koření a trochu datlí na větší oslazení. Sušené švestky propláchneme, zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat. Dle toho, jak jsou vyschlé, bude tato doba proměnlivá od několika hodin až po půl dne.
Mák nameleme nebo jej na jemno namixujeme v elektrickém mlýnku na kávu a odložíme na chvíli stranou. Nabobtnané švestky i s vodou vpravíme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Můžeme mixovat společně i s datlemi, které namáčíme současně, pokud nemáme v lednici připravený datlový med dopředu.
Ještě při mixování přidáme do mixéru i skořici, tlučený hřebíček a fenyklový prášek. Také agar-agar je vhodné přidat již nyní, ušetříme si jeho rozmíchání při vaření. Z mixéru hmotu vylijeme do hrnce a zahříváme. Přivedeme k varu a vsypeme namletý mák a dobře ode dna promícháme. Osladíme datlovým medem, pakliže jsme datle nemixovali současně, a také možná i trochu rýžovým sirupem, to jen dle chuti. Sušené švestky bývají sladké dostatečně, tak raději ochutnejte, abyste dezert nepřesladili. Doslazení sirupem není vždy ani nutné.
Uvaříme hustou kaši, kterou neprováříme dlouho, stačí pár minut, jen do zhoustnutí. V závěru ji ovoníme ještě citrónovým aromatickým olejem, vhodným pro vnitřní užití, máme-li. Pak jen vylijeme hustou švestkovo-makovou kaši do vodou vypláchnuté misky či krabičky, kde ji necháme bez přikrytí ztuhnout. Mezitím si uvaříme jahelné flameri, to pro variantu s podkladem. Stačí jen z množství 150 g jáhel a ještě teplé jej rozetřeme do krabičky na tmavou ztuhlou švestkovo-makovou vrstvu a opět necháme odkryté ztuhnout.
Nakonec ztuhlý a vychlazený dezert vyklopíme na podnos a ozdobíme kokosovým krémem. Pro bohaté nazdobení celého korpusu si připravíme kokosový krém raději z dvojité dávky. Případný přebytek si určitě rádi smlsnete :-). Pakliže chceme dezert jenom jednoduchý, bez jahelné podkladové vrstvy, nalijeme jej do menších samostatných misek a po vyklopení jenom polijeme nebo ozdobíme připraveným kokosovým krémem, viz. fotografie níže.
Kokosový krém
Kokosový krém vytvoříme ze sušeného ovesného nápoje zalitím vřelou vodou a následným vmícháním ovesné vlákniny a rozmixovaného jemného kokosu. Za „pilného“ ručního míchání malou metličkou krém osladíme medem nebo sirupem, přivoníme opět aromaolejíčkem od Justu a necháme v chladu ztuhnout.
Množstvím ovesné vlákniny, která je téměř bez kalorií, ale nádherně pomáhá s vytvořením krémové struktury, řídíme hutnost krému. Více ovesné vlákniny, 15–18 gramů, dá vzniknout krému, se kterým lze přímo zdobit a drží pěkně tvar. Při větším dodání vařící vody, ne zase o moc :-), jen tak o polévkovou lžíci, nám zase vznikne lepší hmota na polévání…To již záleží na vás a na tom, čeho chcete dosáhnout.
Myslím si, že by to mohlo jít. Oves Milk houstne dobře a tou instantní kaší nebo moukou by se to zahustit mělo též. Ale.. :-), já bych ji asi ještě „prohnala“ mixérkem na kávu a udělala z ní prášek, protože mám dojem, že ta instantní kaše je poněkud krupičkové konzistence a tak aby se to pak nezasekávalo ve zdobítku.
Nebo zkuste krém vařený dle receptu na Jablečný dort bez cukru a přidejte tam jen trochu namixovaného kokosu a bude to velmi podobné. Toto, co píšu, mne jen tak právě napadá a bude to chtít vyzkoušet. Kolik čeho, to zkuste podle konzistence.
Vařený krém je vyzkoušený a když dáte místo malého množství mouky pak kokos nebo ho dáte i navíc, nemělo by to vadit a příchuť bude stejná.
Mně se u tohoto receptu nechtělo krém vařit a tak jsem použila tu vlákninu, která je úplně jako prášek a je to pak vše hladké...a tuhne to před očima a moc se s tím dobře pracuje :-).
Jinak..., ten krém není to stěžejní...i bez něj je to dobrota...
Ať se vše podaří, držím palce. Alemari