Máte-li doma zakoupený čerstvý špenát, nemusíte jej připravovat jenom klasicky jako dušený. Nechejte si trochu bokem a vyzkoušejte s ním jinou kombinaci. Výborně se vám bude hodit do pokrmu z tempehu a mrkve. Kurkuma a rozmarýn vše dochutí tak, že se nebudete chtít od jídla odtrhnout :-)
Nejdříve připravíme suroviny k vaření, abychom měli vše po ruce. Mrkev očistíme, omyjeme a na jemno nastrouháme. Je dobré doopravdy na jemno, protože podušená nám pak v jídle vytvoří tu správnou omáčkovou hmotu.
Špenát se bude dávat naposled, ale je vhodné ho už celý v listech omýt, otrhat od stonků, listy na sebe naskládat, podélně prokrojit a pak nakrájet na tenké nudličky. Kdo chce využít částečně i stonky, může. Jsou křehké a podusí se též. Cibulku očistíme a pokrájíme. Máme-li mladou, tak ji zpracujeme i s čerstvou zelenou natí.
Tempeh nakrájíme na kostičky, připravíme si koření a ostatní ingredience a můžeme začít.
V hrnci na olivovém oleji krátce orestujeme cibulku, přidáme kurkumu a 1,5 lžičky rozmarýnu. Vše promícháme až se začne cibulka barvit do žluta. Trošku rozmarýnu si necháme na konečné dochucení, proto ho zkraje nedáváme všechen.
K orestované směsi přisypeme kostičky tempehu a promícháme. Chvíli ho restujeme. Pak přijde na řadu nastrouhaná mrkev, ale ještě nepodléváme, aby se mohl uvolnit z mrkve beta karoten, který je rozpustný v tucích. Směs s mrkví osolíme, krátce prohřejeme a za míchání mrkev rozvolníme.
Nyní již podlijeme vodou, osolíme a necháme dusit asi tak 8 minut přikryté. Následuje pokrájený špenát, který navrstvíme na dušenou směs a posypeme granulovaným česnekem. V dušení pokračujeme zhruba 5 minut. Opět přikryjeme pokličkou s dírkou. Jakmile i špenát změkne, pokapeme pokrm sojovou omáčkou Tamari a zahustíme záklechtkou z hladké rýžové mouky a vody. Za míchání povaříme cca 2-3 minuty a dochutíme zbylým rozmarýnem. Můžeme přidat i pár pokrájených lístečků rozmarýnu čerstvého, máme-li. Ochutnáme a lehce dosolíme podle svého gusta.
Hotový pokrm ještě trošku omastíme voňavým panenským kmínovým olejem a můžeme servírovat.
Jako příloha je vhodná vařená rýže basmati a hlávkový salát.
Přeji vám dobrou chuť !