
Tofu dezerty jsou velice vhodné pro děti místo tučných smetanových krémů, které zahleňují a jsou zbytečně kalorické. Kostku tofu natural opláchneme, rozlámeme na menší kousky a vložíme do nožového sekacího mixéru.
V 50 ml teplé vody rozmícháme sušený sojový nápoj s vanilkovou příchutí a toto „mléko“ nalijeme k tofu do mixéru. Společně s jednou lžíci medu nebo javorového sirupu namixujeme do krémové konzistence. Lze použít přímo i tekuté obilné „mléko“ , již hotové.
Musíme být trpěliví a nenechat se odradit hrudkovitou strukturou zpočátku.
Hladší krém docílíme po delší době mixování, až 3 minuty. V jeho průběhu je vhodné jednou přerušit chod mixéru a stěrkou setřít nerozmixované drobky tofu ze stěn nádoby do krému.
Když je krém hladký, můžeme ho obarvit dle zvolené varianty dezertu kurkumou nebo karobem, popřípadě do ovocné varianty ještě přidat nakrájené změklé meruňky.
Na závěr při mixování dezert ochutíme citrónovým nebo pomerančovým aromatickým olejem dle zvoleného postupu. Z uvedeného množství naplníme jeden pohár. Přizdobíme mandlemi, hrozinkami, krájenými meruňkami apod. Dezert vychladíme a nejlépe v den přípravy sníme.
Varianty:
Vanilkový tofu dezert
Vanilkový dezert připravuji jako základní krém buď bez obarvení nebo obarvený kurkumou a s příchutí citrónovou nebo pomerančovou.
Tento základní krém je velmi vhodný také jako nádivka do pečiva nebo místo tvarohu do palačinek.
Ovocný tofu dezert
Místo medu či javorového sirupu lze krém osladit předem namočenými a po té na jemno nakrájenými pěti sušenýminesířenými meruňkami, které se při mixování tofu přidají do mixéru nakonec. Přidáme trochu kurkumy, ochutíme pomerančovým aromatickým olejem a dostaneme chutnou meruňkovou variantu, kterou na povrchu posypeme nakrájenými sušenými meruňkami.
Karobový tofu dezert
Přidáme-li při mixování karob a trochu citrónového aromatického oleje dostaneme tzv. „čokoládovou“ variantu tofu dezertu.
Povrch zdobíme hrozinkami, mandlemi, popř. oříšky, jak kdo má rád.
editováno Alemari