
Tofu natural má tu výhodu, že jej lze připravit na sladko a i na slano. S uvařenou mrkví a strouhaným křenem vznikne velice chutná a lehce pikantní pomazánka, kterou jsem si oblíbila a chutná v rodině nejen mně, proto ji připravuji často. Je velmi vhodná i pro oslabené trávení.
Tofu rozdrobíme do nožového mixéru a společně s uvařenou studenou mrkví, troškou studeného slaného vývaru z mrkve a kvalitním panenským olejem umixujeme pomazánku do jemné konzistence. Při mixování občas přerušíme chod mixéru a stěrkou setřeme ze stěn uchycené kousky všech surovin zpět na střed k nožům. Za chodu mixéru ochutíme pomazánku ještě sojovou omáčkou Tamari a umeoctem a pikantnost umocníme strouhaným křenem. Solíme dle chuti, ale raději co nejméně.
Celková příprava netrvá dlouho a pomazánka je i vzhledově velmi lákavá. Mrkve dávám do pomazánky různé množství. Je možné přidat i více a to až dvojnásobek hmotnosti uvedené v receptu. S přídavkem 200 g je o mnoho víc barevnější a na chuti jí to vůbec neubere.
Chceme-li pomazánku podat dětem, přídavek křenu omezíme, aby děti nedráždil, a můžeme třeba místo toho přimíchat sekanou pažitku, která pomazánku také velmi zpestří.