Tofu jemná mrkvová pomazánka

 miska – cca 350 g pomazánky

Ingredience:
  • 1 balení tofu natural (cca 200–220 g)
  • 100 g uvařené mrkve
  • 2–3 lžíce slaného vývaru z mrkve
  • ½ lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • 1,5 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžíce bodlákového nebo řepkového oleje
  • mořská sůl

Tofu natural má tu výhodu, že jej lze připravit na sladko a i na slano. S uvařenou mrkví a strouhaným křenem vznikne velice chutná a lehce pikantní pomazánka, kterou jsem si oblíbila a chutná v rodině nejen mně, proto ji připravuji často. Je velmi vhodná i pro oslabené trávení.

Tofu rozdrobíme do nožového mixéru a společně s uvařenou studenou mrkví, troškou studeného slaného vývaru z mrkve a kvalitním panenským olejem umixujeme pomazánku do jemné konzistence. Při mixování občas přerušíme chod mixéru a stěrkou setřeme ze stěn uchycené kousky všech surovin zpět na střed k nožům. Za chodu mixéru ochutíme pomazánku ještě sojovou omáčkou Tamari a umeoctem a pikantnost umocníme strouhaným křenem. Solíme dle chuti, ale raději co nejméně.

Celková příprava netrvá dlouho a pomazánka je i vzhledově velmi lákavá. Mrkve dávám do pomazánky různé množství. Je možné přidat i více a to až dvojnásobek hmotnosti uvedené v receptu. S přídavkem 200 g je o mnoho víc barevnější a na chuti jí to vůbec neubere.

Chceme-li pomazánku podat dětem, přídavek křenu omezíme, aby děti nedráždil, a můžeme třeba místo toho přimíchat sekanou pažitku, která pomazánku také velmi zpestří.

Poznámka: Mrkev buď uvaříme zvlášť ve slané vodě nebo použijeme uvařenou z nějaké zeleninové polévky. Mrkev je dobrá na oči a křen je zase výborný na trávení. V řidší podobě lze pomazánku použít i jako omáčku na vařenou zeleninu k večeří a pak ji již s žádnou obilovinou v rámci dělené stravy nekombinuji.

S křenem to nesmíme přehnat. V malém množství dobře podporuje trávení, ale ve větším, kdy již začínáme slzet a pomazánku jíme s kapesníkem :-), nemusí prospět, ale naopak, může nám i podráždit trávicí trakt a vyvolat u oslabeného trávení až průjem.

Tuto pomazánku mám velice ráda, patří k mým oblíbeným. Mažu si ji ráda na restovaný žitný chléb a je to jeden z mála pokrmů, kdy ještě stravu nedělím. Společně s čerstvou zeleninou je to vždy výborný letní oběd. Bodlákový olej je vlastně panenský olej ze světlice barvířské, který je velice prospěšný oslabené slinivce. O jeho kvalitách jsem se již zmiňovala v poznámce u receptu Červená řepa s mrkví a křenem .

28 650 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*