Tofu palačinky

8 palačinek | Při alergii na mléko použít na ozdobení sojový jogurt!

Ingredience:
  • 200 g tofu natural
  • 500 ml vody
  • 200 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 40 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 1 vejce
  • mořská sůl
  • marmeláda bez cukru
  • „tvarohové potěšení“
  • borůvky čerstvé, mražené
  • včelí vosk na pánev
  • ovesný nápoj „Oves Milk“ na „pocukrování“

Tofu natural lze použít téměř všude tam, kde se používá mléčný tvaroh. Zkoušela jsem z něj připravit již mnoho pokrmů, protože sama s oslabenou slinivkou snáším tuto rostlinnou bílkovinu mnohem lépe.

Palačinky připravené z těsta obohaceného rozmixovaným tofu mne překvapily svou chutí i sytostí.

Při přípravě tofu palačinkového těsta nebudeme používat svoji fyzickou sílu na kvedlání, protože celá příprava proběhne v mixéru. Začneme rozmixováním tofu natural v odměřeném množství vody.

Za stálého mixování postupně přidáme celozrnnou hladkou špaldovou mouku, sušený sojový nápoj, rozklepnuté vejce a trochu soli. Mixujeme do hladké konzistence a pak necháme těsto asi 20 minut odpočívat. Není potřeba déle, těsto pak řidne.

Rozehřátou pánev potřeme včelím voskem a naběračkou lijeme řídké těsto na pánev. Nakloněním pánve rozlijeme těsto po celé ploše a upečeme tenké palačinky.

Palačinky za tepla potíráme marmeládou bez cukru a zamotáme. Můžeme je mírně „pocukrovat“ sušeným ovesným nápojem.

Hotové palačinky servírujeme nejlépe na nahřáté talíře, ozdobíme tvarohovým krémem dle receptu tvarohové potěšení a sypeme borůvkami nebo jakýmkoliv jiným ovocem, máme-li čerstvé nebo mražené.

Poznámka: Již při přípravě tofu bábovky mne zaujala rozmixovaná konzistence tofu a nepadlo mne použití tofu i do palačinkového těsta. Mohu jen konstatovat, že mne výsledná chuť upečených palačinek mile překvapila a v rodině pokukovali, zda nejsou na přidání. :-)

Palačinky jsem odzkoušela též na svém trávením a neměla jsem žádné problémy. Palačinky připravené na včelím vosku, jen lehce potřené nesladkou marmeládou jsou dle mé zkušenosti dobře stravitelné i při oslabené slinivce.

Včelím voskem potírám pánev před nalitím každé palačinky. Příprava palačinek na včelím vosku je velmi dietní, protože nedochází k nasávání tuku do těsta. Včelí vosk prochází trávícím traktem jako nestravitelný a je z těla vyloučen bez problémů.

Při přípravě není potřeba nechávat těsto déle odpočívat. Stalo se mi, že jsem se k pečení nedostala a nechala těsto stát více jak dvě hodiny a palačinky se mi pak trhaly. Zde si lze pomoci přidáním další mouky.

36 073 zobrazení článku
O autorce
22 Komentářů
  1. sophieczech Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda recepty pro oslabenou slinivku jsou vhodné i pro pacienty s odstraněným žlučníkem? Manžel je asi měsíc po operaci a hledá, co může jíst. Palačinky miloval, ale jako smažené jídlo si je zatím nedává. Ale tady čtu o včelím vosku na pánev. To slyším poprvé. Kde se to dá koupit? Jistě to není klasická svíčka z včelího vosku, kterou bych na pánev napatlala? :-D
    • Alemari Odpovědět
      Též přeji dobrý den. K Vašemu dotazu, milá paní Sophieczech, Vám úplně přesně neodpovím. Přece jen jsem spíš chemik než lékař a slinivka má poněkud jinou funkci než žlučník. Ale dieta při oslabené slinivce je dle mého soudu i přísnější. Řekla bych, že je to dieta žlučníková, diabetická a šetřící dohromady, jak o tom píšu i v článku. Určitě však nebude na škodu se řídit uvedenými zásadami ve zmíněném textu, protože maximálně pomáhají oslabenému trávení a to po vyndání žlučníku je určitě nějakou dobu svým způsobem také. Proto si myslím, že při zvážení zastoupení zdravých tuků v receptech, třeba jejich snížením nebo ze začátku i úplným vyloučením, by mohly být recepty, které uvádím pro oslabenou slinivku, vhodné. Palačinky připravené na včelím vosku nezatěžují trávení. Jsou dietní, protože včelí vosk prochází trávicím traktem bez absorbování a je z těla vyloučen. Včelí vosk na pečení či potírání pánve je k dostání v prodejnách se včelími produkty nebo přímo u včelaře. Jelikož nevím, jak se takové ty motané svíčky přesně vyrábí, asi bych je také na pánev nedávala. Je jich na vaření docela škoda :-) Včelí vosk v podobě cihliček je také levnější. Zdravím. Alemari
  2. žroutik_alik Odpovědět
    Dobrý den, Alemari, již několikrát jsem přispívala komentářem, ale bohužel se nikdy nezobrazil. Nevím, kde je chyba, ale že by neprošel cenzurou, se mi nezdá, šlo o samé chvalozpěvy! :o)..zrovinka baštím tofu bábovku, půlka je pryč, a to jsem zatím sama doma - příště asi dvojitá dávka :o) Chtěla bych Vás poprosit o radu, kde je možné sehnat aromatické oleje, které přidáváte do Vašich mňamek místo citronové, pomerančové kůry? Od jisté doby radši ovonění pečiva oželím, kůra z citrusů nekončí ani na domácím kompostu, natož v žaludcích, a tak byste mi vytrhla trn z paty! Objevila jsem stránky firmy Just, ale nedaří se mi odhalit systém distribuce. Vypadá to, že své výrobky šíří na základě "důsledné osvěty založené na osobním kontaktu". To je pro mne ale docela komplikované.. Děkuji Vám mnohokrát a přeji ještě mnoho inspirace k tak výborným, chutným a zdravým pokrmům!
    • Alemari Odpovědět
      Milá žroutiku_aliku, děkuji za Váš komentář. Co se týče toho zobrazení komentáře, je nutno postupovat dle návodu. Přiznám se bez mučení, že i já jsem prošla poprvé zkouškou ohněm a chvilku mi to trvalo než jsem vše správně udělala, ale pak je to již rutina...:-) Po odeslání komentáře se musí ozvat hláška, že je odeslán a podléhá schválení..atd...Tolik k tomuto tématu. Co se týče citrónového a pomerančového aromatického oleje, nejsem prodejcem firmy Just Na jejich internetových stránkách je možné se dopátrat regionálních kontaktů, zkuste se na ně obrátit, anebo přímo napsat firmě, třeba poradí. Srdečně zdraví Alemari
  3. elischka Odpovědět
    Dobry den, mam takovy dotaz, na ktery nemohu nikde najit odpoved... existuje take u palacinek nebezpeci salmonelozy nebo jsou vejce pri priprave tohoto pokrmu natolik dobre tepelne opracovana, ze dochazi ke zniceni salmonelozy? Jinak Vam moc dekuji za netradicni a zdrave recepty :-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji, milá Elischko. Při pečení palačinek dochází k silnému působení vyšší teploty, tak bych se osobně salmonely nebála. Spíš opatrně manipulujte s vajíčky a pozor na kontakt i rukou, kterými jsme vajíčka rozklepávali. Vždy ruce dobře umýt a taktéž nádoby, které byly v kontatku se syrovým vajíčkem. Též pozor na obracečku, kterou pak odebíráme hotové palačinky. Raději použít dvě, tedy jinou a čistou na ty hotové. U vajec je nebezpečí při jejích přípravě třeba na měkko, nebo jen míchaných na cibulce. Pakliže nejsou dobře sražená, tak to nebezpečí tam může být, byla-li v nich salmonela. Ale při dobré a především delší úpravě nad 75 °C, což na pánvi je víc, a dobrém opečení, by měla být salmonela zlikvidována. Jelikož vím, co salmonela dokáže, sice jsem ji neměla, ale viděla jsem průběh této nemoci, jsem od té doby velice opatrná. Jak práce s kuřecím masem, tak s vejci vyžaduje úzkostlivou hygienu veškerého nářadí, nožů, prkének atd., abychom pak jimi nepřiravovali pokrmy, které neprojdou tepelnou úpravou. Většinou je nakonec omyji i vařící vodou. Zdravím. Alemari
  4. lucka.sun Odpovědět
    Dobrý den, myslíte, že by se daly použít palačinky i na slano? Špenát či nějaká zeleninová náplň? Děkuji Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Určitě ano...:-) Vřele doporučuji vyzkoušet...Alemari
      • lucka.sun Odpovědět
        Vyzkoušeli jsme a byly luxusní...náplň byla z marinovaného tofu a rajčátek. Vyzkoušela jsem pohankové i špaldové, ale tyhle byly první, co se mi fakt povedly :-) a co snědl i náš malý Vojta, což je pocta. Díky za radu! Pěkný slunečný den Lucka
        • Alemari Odpovědět
          Tak to gratuluji, milá Lucko. Jste velice šikovná ! Též přeji krásné a slunečné dny. Alemari
  5. Mar.gita Odpovědět
    Nepovedly :-( Nevím kde jsem udělala chybu, ale palačinky se mi trhaly, nedržely, přichytávaly na pánvičku. Zkoušela jsem je dělat rychle, pomalu, nic nepomohlo. Když už nějaká skoro držela, byla vypečená, křupavá, tvrdá a nedala se srolovat. Navíc i přesto, že na povrchu byla vypečená, uvnitř zůstala jako nedopečená. A to jsem se je snažila dělat tenounké. Nemám včelí vosk. Dělala jsem na normálním tuku, tak nevím jestli je to tím?
    • Alemari Odpovědět
      Asi to bude kombinací více faktorů. Zkoušela bych dál a opakovaně. Vše se také nepovede napoprvé, nevěšte hlavu. Někdy se to lepí i k pánvičce, nemá-li již dokonalý povrch. Také nevím, co je "normální tuk". Já je dělala na včelím vosku, může to být i tím. Že je možné palačinky připravit, lze vyčíst jak z fotky, tak z dalších komentářů. Doopravdy netuším, proč se Vám to nevede, je mi líto, ale musela bych stát u Vás. Alemari.
      • Mar.gita Odpovědět
        Děkuji za odpověď :-) pánvička.. no to bude asi opravdu jeden z faktorů, už se chystám delší dobu, že koupím novou :-) Nicméně.... svůj komentář jsem zde zklamaná zčerstva napsala během tvorby prvních tří nepovedených palačinek, no a další palačinky pak již byla každá lepší a lepší :-) Tak mě napadlo, zda tomu nepomohlo i delší odpočinutí těsta? PS: Ty poslední byly nejen povedené, ale i mňam výýýborné :-)
        • Alemari Odpovědět
          Ano, někdy je lepší počkat trochu víc jak s těstem, tak i s předčasným hodnocením situace...:-) Milá Mar.gito, já to tušila z dalších Vašich příspěvků, že jste tvořivý typ...a nevzdáte to..:-) A jsem ráda, že se Vám to nakonec podařilo. Přeji hodně dalších úspěchů ve vaření a jak jsem již psala, netřeba se hnedle znepokojovat..."Nikdo učený z nebe nespadl"...Vše chce více ověřit. Ta doba odpočinutí těsta je určitě lepší, když je i delší, ale minimálně je potřeba zde určitě aspoň těch uvedených 20 minut. Zdraví Alemari
  6. Jitule* Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na obsah laktózy v tomto receptu, ale i v dalších. Jsme doma velkými jedlíky palačinek a vzhledem k tomu, že došlo k potvrzení alergie na bílkovinu kravského mléka u dcerky, budeme nuceni začít toto respektovat a řešit. Je mi tedy jasné, že mléko a vše mléčné budu muset nahradit. Ještě se uvidí, čím to půjde. Chtěla bych se ale zeptat, pokud máte u receptu (i dalších) uvedeno *bez laktózy, jde opravdu jen o vyloučení laktózy z jídla nebo tam není zastoupení ani BKM (bílkoviny kravského mléka)??? A pokud se mohu zde zeptat - nevíte o kuchařce, která by se zabývala touto dietou? Zatím jsem natrefila pouze na kombinovanou s bezlepkovou. Velice Vám děkuji za odpověď. Pěkné zimní dny.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Ano, u receptů označených bez laktózy vyšlo v prvé řadě vyloučení mléčného cukru. Mnoho receptů jsem netvořila cíleně, ale označuji je dodatečně, až dle použitých surovin. Tam, kde jsou sušené obilné nápoje nelze vyloučit přítomnost kaseinu...Je to uvedeno i na krabicích těchto nápojů. V receptech, kde není žádný obilný nápoj, např. některé pečivo, kváskové chleby, tak tam je lze považovat i jako pokrmy s vyloučením mléčné bílkoviny. Sušené obilné nápoje můžete zaměnit za tekuté, které kasein neobsahují (i zde raději číst, co je na krabici uvedeno)...poměr lze lehce převést součtem gramů sušeného obilného nápoje a ml vody. Tekuté obilné nápoje - rýžové, sojové, ovesné, mandlové a další..jsou již k dostání v obchodech se zdravou výživou i některých drogeriích. O speciální kuchařce nevím, ale v přítomnosti alergie na mléko bych použila i tu kombinovanou dietu...lepek je také zátěž a je dobré se mu aspoň trochu preventivně vyhnout, pakliže již jednu alergii dcerka má. S pozdravem Alemari
  7. Petra Odpovědět
    Dobry den, take nemam stesti se spaldovou moukou do palacinek :/. Z bile mouky mam palacinky vzdy na jednicku a to delame asi 4 ruzne recepty. Ted, kdyz se snazim varit zdrave, pouzivam spaldinku, ale na palacinky, a to uz jsem je zkousela 4x, mam smulu. Stale jsou uvnitr syrove!!! Je to k uzoufani. Recept dodrzuji na 100%. :(((
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Petro. Nu, když se něco nedaří, je to k uzoufání, to chápu. Píšete, že nemáte také štěstí se špaldovou moukou. Hledala jsem zde, kdo ještě neměl před Vámi "také" štěstí ale Mar.gita, které se tu jedině chvíli zpočátku nevedlo, se pak ke kýženému výsledku přece jenom dopracovala. I když píšete, že dodržujete recept na 100 %, přec tam bude někde asi chybička. To by se jinak nevedlo nikomu, ani mně :-). Bohužel na dálku nepoznám v čem je problém, musela bych stát vedle Vás. Takže přeji jedině trpělivost a opakování je matkou moudrosti. V něčem ten čertík vězí, neztrácejte elán a zkoušejte. Ještě píšete, že jsou uvnitř syrové...Já tedy nemívám u palačinek žádné "uvnitř", pouze dvě strany, které když srazím na pánvi a opeču, tak jsou hotové. Neděláte je moc silné? Palačinky se lijí v tenké vrstvě. Držím moc palce a vězte, bude líp. Vše chce cvik a časem to určitě vychytáte. Alemari
  8. Aneta Odpovědět
    Velmi mě zaujalo pečení na včelím vosku. Nikdy jsem o tom neslyšela. Chci se zeptat, co vše se na něm dá péct?
    • Alemari Odpovědět
      Na včelím vosku můžete péci i cukroví. Lze jím vytřít plech po nahřátí a je to též dietnější. Ale více jsem nezkoušela. Příprava palačinek na vosku mne plně uspokojuje. Je velice dietní, protože se vosk v těle nemetabolizuje. Ovšem lze určitě zkoušet i dál...:-)
  9. karolina Odpovědět
    Kde prosím kupujete včelí vosk a jaký?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji Karolínko. Včelí vosk kupuji v potřebách pro včelaře v podobě malé cihličky. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*