Tofu pažitková pomazánka

miska – cca 250 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, obsahuje fermentovanou pšenici.

Ingredience:
  • 200 g tofu natural
  • 2–3 lžíce tekutého sojového nápoje (např. „Kalma“)
  • 1 lžička tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • mořská sůl
  • 15–20 g krájené pažitky

Tofu natural má v kuchyni široké použití. Je z něj připravena i tato pomazánka, která neobsahuje mléčnou bílkovinu a přitom je velmi podobná „klasické“ tvarohové. Obsahem bílkovin jí však může směle konkurovat, a tak je vhodná pro ty, kteří nemohou výrobky z mléka, nebo je z vlastní volby nekonzumují.

Postup přípravy je velmi jednoduchý a spočívá v rozmixování tofu s uvedenými složkami do hladkého krému.

Tofu natural rozdrobíme do nožového mixéru a za průběžného přilití sojového nápoje „Kalma“ a řepkového oleje začneme mixovat. Ještě ochutíme umeoctem a přídavkem tekutého polévkového koření bez glutamanu, které rozmělnění napomohou, protože také usnadní mixování.

Mixujeme tak dlouho, až se vytvoří krémová struktura pomazánky. Většinou je nutné chod mixéru jednou přerušit a ze stěn setřít stěrkou uchycené kousky na střed k nožům.

Na závěr již jenom vmícháme jemně krájenou pažitku a dle své chuti dosolíme. Mažeme na pečivo a obkládáme čerstvou zeleninou.

Poznámka: V uvedené variantě pomazánku výborně doplňuje čerstvý hrášek a také rajčata. Zelenina chlebíčky pěkně ozdobí, a ty se stanou přitažlivé nejen pro malé strávníky, ale pro všechny, kdo jedí i očima

Nemáme-li sojový nápoj v tekuté podobě, použijeme na ředění tofu trochu sušeného nápoje natural a vodu. Kdybychom pomazánku nedopatřením více naředili, můžeme ji zahustit přídavkem lžíce rýžové instantní mouky, která pomazánku chuťově vůbec neovlivní, pouze naváže přebytečnou vlhkost. Ale jinak zahuštění není potřeba.

Pomazánka je vhodná i pro oslabenou slinivku. Osobně ji mám moc ráda a spíš si ji připravuji pro sebe.

Sdílení

    9 533 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Fellicity Odpovědět
      Dobrý den, vyzkoušela jsem Vaši pomazánku a do jedné půlky dala pažitku a do druhé na jemno nastrouhanou ředkvičku. Pomazánka je v obou variantách skvělá, lehká a chutná. Děkuji Alemari. Petra
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím Vás Fellicity a díky za milý komentář. Jsem moc ráda, že se pomazánka podařila a chutná a chválím, že ještě u toho recept i dotváříte. Však jsem již někde psala, že moje recepty nejsou žádné dogma a jsou spíš návody, že to lze vařit jinak, a je zde i prostor pro vlastní realizaci receptu. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *