
Do tradičního řeckého salátu jsem vyzkoušela místo klasické fety ochucené tofu. Tato variace salátu je pro oslabenou slinivku stravitelnější, protože bylinkové tofu je velice dietní. Postup bude podobný, pouze se budeme více věnovat zjemnění salátu.
Rajčata ponoříme na dvě minuty do vařící vody. Pak je ochladíme a slupku oloupeme. Okurku také oloupeme, podélně do kříže rozřízneme a nakrájíme na plátky.
Červenou cibulku nakrájíme na jemno a dle svého zdravotního stavu ji můžeme také spařit a tak ještě zmírnit její ostrost.
Olivy překrájíme nebo ponecháme vcelku, jak máme rádi. Veškeré suroviny, kromě tofu zlehka promícháme, osolíme, okořeníme bazalkou a troškou oregana a okyselíme citrónovou šťávou. Mírně přikápneme sojovou omáčku Tamari a salát omastíme lžičkou olivového oleje.
Bylinkové tofu nakrájíme na kostky a přidáme je k salátu až úplně na závěr, protože by se zbytečným obracením v salátu rozdrobilo.
Salát podáváme co nejdříve po přípravě. Pro oslabenou slinivku nejsou vhodná ani mnoho studená jídla a proto nechladíme.
Jíme třeba s kváskovým chlebem nebo samotné jako dělenou stravu.