Tvarohová pomazánka s rajčaty a koprem

větší miska – cca 700 g pomazánky | Při oslabené slinivce rajčata a cibulku spařit, rajčata pak i oloupat.

Ingredience:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g rajčat
  • 100 g cibulky
  • 50 g kvalitního másla
  • 40 g jemných ovesných vloček + 80 ml vařící vody
  • 20 g ovesných otrub
  • 1 lžička koření „Horalky“
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • 1 lžička panenského řepkového oleje
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička polévkového koření bez glutamanu
  • ½ lžička sojové omáčky „Tamari“
  • mořská sůl
  • sekaný kopr

Není tvaroh jako tvaroh. K dostání jsou většinou dva druhy tvarohu. Ve vaničkách a zabalené v kostkách jako klasické máslo. Tvaroh ve vaničkách je více našlehaný a nemusí se ředit. Stačí ho jenom vyklopit do vyšší mísy.

Pak k němu přidáme změklé máslo a lžičku řepkového oleje, abychom dodali pomazánce také rostlinné tuky.

V dalším kroku si připravíme ovesné vločky, které nám pomazánku nadstaví a dodají jí vlákninu a další výživné látky. Ovesné vločky zalijeme vařící vodou, přidáme k nim koření „Horalku“ a trochu soli. Promícháme, necháme nabobtnat a také zchladnout.

Potřebnou zeleninu omyjeme. Rajčata nakrájíme na jemné kostečky a cibulku nadrobno.

Část cibulky nebo všechnu spaříme a necháme odkapat.

Do tvarohu po másle a oleji postupně přidáme dále ty ingredience, které nám usnadní šlehání pomazánky, což je umeocet, tekuté polévkové koření bez glutamanu a sojová omáčka Tamari. Při použití tvarohu „z kostky“ je dobré pomazánku ředit i šťávou z rajčat. Následně přidáme prochladlou cibulku a nabobtnané slané ovesné vločky. Vše dobře našleháme.

Nakonec vmícháme krájená rajčata, sekaný, nejlépe čerstvý kopr a pomazánku lehce dochutíme sušenou bazalkou a dle potřeby dosolíme.

Je-li pomazánka řídká, přidáme na zahuštění trochu ovesných otrub, které pojmou přebytečnou vlhkost, ale musíme počítat i s tím, že pomazánka v chladu obsahem másla a zbobtnaných ovesných vloček ještě trochu ztuhne.

Dobře vychlazenou pomazánku natíráme na chléb a zdobíme čerstvou zeleninou.

Poznámka: Cibulku spařuji krátce zalitím vařící vodou, čímž se odstraní čpavé látky, které v těle nadýmají a posléze ji ochladím prolitím studenou vodou. Pracuji-li rychle, není ztráta vitamínů veliká. Pro slabší trávení a také pro děti je to takto lepší.

Pomazánku doporučuji solit v závěru již velmi opatrně, neboť může dojít lehce k přesolení. Sůl svoji chuť nerozvine hned a máme v pomazánce mnoho přísad, které nahrazují solení. Umeocet je slanokyselý, sojová omáčka se také používá místo soli a ještě přidáváme slané ovesné vločky, ve kterých se sůl dobře rozpustila při zalití horkou vodou.

Nakrájená rajčata většinou pouští šťávu. Tuto uvolněnou šťávu můžeme použít také do pomazánky, obzvlášť máme-li tvaroh hutnější, ale je dobré dát do pomazánky nejdřív jenom rajčata a šťávu si ponechat na ředění až dle potřeby.

Na zalití jemných ovesných vloček lze použít i čerstvý zeleninový vývar, máme-li zrovna uvařen. Pomazánka bude ještě chutnější. Koření „Horalka“ ho vlastně částečně nahrazuje.

Když byly děti malé, připravovala jsem pomazánku v podobném složení často a měla ji sama velmi ráda, především pro její svěžest. Teď jsem jenom trochu ochutnala.

Myslím si, že kdybychom ji připravovali z oloupaných rajčat, bude určitě dobře stravitelná i pro lidi s oslabenou slinivkou, protože je nadstavená vločkami a obsah tuku není vysoký.

19 919 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. veronika Odpovědět
    Pomazánka skvělá, když se udělá řidší, tak se dá krásně použít jako dip na salát nebo k masu.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za zprávu, milá Veroniko a co se týče dalšího, ano, to máte pravdu :-) Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*