
Není tvaroh jako tvaroh. K dostání jsou většinou dva druhy tvarohu. Ve vaničkách a zabalené v kostkách jako klasické máslo. Tvaroh ve vaničkách je více našlehaný a nemusí se ředit. Stačí ho jenom vyklopit do vyšší mísy.
Pak k němu přidáme změklé máslo a lžičku řepkového oleje, abychom dodali pomazánce také rostlinné tuky.
V dalším kroku si připravíme ovesné vločky, které nám pomazánku nadstaví a dodají jí vlákninu a další výživné látky. Ovesné vločky zalijeme vařící vodou, přidáme k nim koření „Horalku“ a trochu soli. Promícháme, necháme nabobtnat a také zchladnout.
Potřebnou zeleninu omyjeme. Rajčata nakrájíme na jemné kostečky a cibulku nadrobno.
Část cibulky nebo všechnu spaříme a necháme odkapat.
Do tvarohu po másle a oleji postupně přidáme dále ty ingredience, které nám usnadní šlehání pomazánky, což je umeocet, tekuté polévkové koření bez glutamanu a sojová omáčka Tamari. Při použití tvarohu „z kostky“ je dobré pomazánku ředit i šťávou z rajčat. Následně přidáme prochladlou cibulku a nabobtnané slané ovesné vločky. Vše dobře našleháme.
Nakonec vmícháme krájená rajčata, sekaný, nejlépe čerstvý kopr a pomazánku lehce dochutíme sušenou bazalkou a dle potřeby dosolíme.
Je-li pomazánka řídká, přidáme na zahuštění trochu ovesných otrub, které pojmou přebytečnou vlhkost, ale musíme počítat i s tím, že pomazánka v chladu obsahem másla a zbobtnaných ovesných vloček ještě trochu ztuhne.
Dobře vychlazenou pomazánku natíráme na chléb a zdobíme čerstvou zeleninou.