Tvarohová pomazánka se šafránem

cca 600 g pomazánky

Ingredience:
  • 250 g tvarohu (měkký, polotučný) ve vaničce
  • 40 g jemných ovesných vloček + 100 ml vařící vody
  • 2 g soli (k vločkám)
  • 1 lžička koření „Horalka“ (k vločkám)
  • ½ lžičky mletého kmínu (k vločkám)
  • 50 g kvalitního másla (např. jihočeské)
  • 1 lžíce panenského slunečnicového (sezamového, řepkového) oleje, cca 13 g
  • ½ lžičky jemné suš. bazalky
  • ½ lžičky jemné suš. saturejky
  • 1 rovná lžička kurkumy se šafránem (nejlépe přímo koření Šafrán z Řecka)
  • 1 rovná lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 vrchovatá lžička kvalitní hořčice bez cukru (Delikates Alnatura apod.)
  • 100 g jemně pokrájené cibulky
  • 100–130 g kvašeného zelí bez láku
  • ½ čerstvé červené papriky
  • 1–2 lžičky umeoctu nebo voda ze zelí
  • 2 lžičky panenského lněného oleje
  • mořská sůl

Nejen pro sváteční dny či na Silvestra, ale i pro každodenní příležitost se bude hodit tvarohová pomazánka, nevšedně ochucena kořením z Řecka. Nemáme-li přímo dovezené koření, použijeme kurkumu, do které rozetřeme trochu šafránu.

Před samotnou přípravou pomazánky si připravíme zahuštění a tím budou nabobtnané ovesné vločky. Odvážené množství vloček se solí a kořením zalijeme 100 ml vařící vody, promícháme a necháme nabobtnat až do úplného vychladnutí.

Mezitím si vyndáme z ledničky vaničku s tvarohem a máslo a necháme odležet při pokojové teplotě.

Tvaroh pak rozmícháme nejdříve s rozměklým máslem a za přídavku panenských olejů a veškerého koření připravíme jemný slaný krém, který zahustíme nabobtnanými, osolenými a okořeněnými ovesnými vločkami.

Po té přidáme nakrájenou, popřípadě i spatřenou, cibulku a pokrájené bílé kvašené zelí, ale bez láku.

Zelí nám pomazánku příjemně a zdravě okyselí a dodá jí na dalším objemu.

Z očištěné červené papriky použijeme asi tak polovinu a nakrájíme ji na jemno do pomazánky, především pro zvýšení barevnosti.

Sojovou omáčkou Tamari a kvalitní hořčicí již jen doladíme výslednou chuť pomazánky. V závěru pomazánku okyselíme buďto umeoctem nebo trochu lákem ze zelí a můžeme ještě i mírně osolit, pokud to budete vnímat jako nutné.

Hotovou pomazánku přendáme z mísy do nádoby, ve které ji budeme přechovávat a dáme ji vychladit.

Díky máslu pomazánka lehce zatuhne, ale nepozbude svou roztíratelnost i ve studeném stavu po vytažení z lednice.

Pomazánku mažeme na krajíčky kváskového chleba a zdobíme zeleninou, v našem případě čerstvou paprikou.

Přeji dobrou chuť. Alemari.

Poznámka: Přídavek jmenovaných ingrediencí dá vzniku chuťově velice zajímavé pomazánce, která nás přitáhne i krásnou žlutou barvou. V kombinaci s čerstvou zeleninou vytvoříme rychlé občerstvení pro všechny příležitosti.

Koření pod názvem Šafrán mi přivezla dcera z dovolené z Řecka a je to dle mého názoru kurkuma ochucená šafránem, protože samotný šafrán by asi nebyl v tom množství tak cenově dostupný.

Pomazánka není mnoho tučná, je nastavena ovesnými vločkami a přídavek panenských olejů doplní pomazánce i nenasycené tuky, které mnohdy v naší stravě citelně chybí.

Pro lidi s oslabenou slinivkou však raději mnoho nedoporučuji. Pakliže máte chuť ji opatrně vyzkoušet a máte svoji slinivku v klidovém období, určitě cibuli spařte a nechte vyprchat čpavé a dráždivé látky zalitím vařící vodou alespoň 3 minuty.

Sdílení

    18 511 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. ipaletova Odpovědět
      Dobrý den paní Alenko, tak jsem pomazánku dělala k silvestrovskému pohoštění a musím říct, že je skvělá. Takže děkuji za tento skvělý recept.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám milá Ivanko. Tak to jsem ráda, že chutnala. Já jsem ji dělala v malé obměně též, ale vzešla z toho zase úplně jiná chuť :-). A možná i jiná pomazánka...:-) Někdy jen malá změna v ochucení a nedostatek některých surovin dá vzniku novému receptu, ale o tom zase jindy... Mějte se moc hezky! Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *