
Nejen pro sváteční dny či na Silvestra, ale i pro každodenní příležitost se bude hodit tvarohová pomazánka, nevšedně ochucena kořením z Řecka. Nemáme-li přímo dovezené koření, použijeme kurkumu, do které rozetřeme trochu šafránu.
Před samotnou přípravou pomazánky si připravíme zahuštění a tím budou nabobtnané ovesné vločky. Odvážené množství vloček se solí a kořením zalijeme 100 ml vařící vody, promícháme a necháme nabobtnat až do úplného vychladnutí.
Mezitím si vyndáme z ledničky vaničku s tvarohem a máslo a necháme odležet při pokojové teplotě.
Tvaroh pak rozmícháme nejdříve s rozměklým máslem a za přídavku panenských olejů a veškerého koření připravíme jemný slaný krém, který zahustíme nabobtnanými, osolenými a okořeněnými ovesnými vločkami.
Po té přidáme nakrájenou, popřípadě i spatřenou, cibulku a pokrájené bílé kvašené zelí, ale bez láku.
Zelí nám pomazánku příjemně a zdravě okyselí a dodá jí na dalším objemu.
Z očištěné červené papriky použijeme asi tak polovinu a nakrájíme ji na jemno do pomazánky, především pro zvýšení barevnosti.
Sojovou omáčkou Tamari a kvalitní hořčicí již jen doladíme výslednou chuť pomazánky. V závěru pomazánku okyselíme buďto umeoctem nebo trochu lákem ze zelí a můžeme ještě i mírně osolit, pokud to budete vnímat jako nutné.
Hotovou pomazánku přendáme z mísy do nádoby, ve které ji budeme přechovávat a dáme ji vychladit.
Díky máslu pomazánka lehce zatuhne, ale nepozbude svou roztíratelnost i ve studeném stavu po vytažení z lednice.
Pomazánku mažeme na krajíčky kváskového chleba a zdobíme zeleninou, v našem případě čerstvou paprikou.
Přeji dobrou chuť. Alemari.