Tvarohové osvěžení uvítají možná ti, co mají rádi mraženého Míšu, ale vzhledem k obsahu bílého cukru se mu vyhýbají. V chuťově podobné zmrzlině, připravené doma, bílý cukr nenajdete. Při použití oslazení bylinkou stévií bude navíc tato zmrzlina i v dietnější podobě.
Tvaroh na zmrzlinu je nejlepší tučný, ale můžeme použít jakýkoliv. Vyklopíme ho z vaničky do vyšší nádoby, přidáme sušený sojový vanilkový nápoj a pár kapek Steviany na oslazení.
Kdo má rád med a nehlídá tak kalorie, může si tvaroh osladit medem nebo javorovým sirupem. Všechny varianty oslazení jsem již zkoušela a jedna je chutnější než druhá.
Tvaroh našleháme šlehačem do krémové podoby a na závěr ho ještě ochutíme citrónovým aromatickým olejem. Připravený tvarohový krém vlijeme do připravených malých obdélníkových misek. Misky zakryjeme a uložíme ve vodorovné poloze do mrazničky, kde necháme obsah zmrazit.
Před vlastním servírováním si připravíme čokoládovou polevu. Buďto na vodní lázni rozpustíme BIO čokoládu na vaření s třtinovým cukrem anebo si připravíme čokoládovou polevu s rostlinného tuku, kakaa a medu. Také vše na vodní lázni. Jenom rozpustíme, ale nevaříme.
Zmraženou zmrzlinu z krabiček vyjmeme tak, že je zespodu prohřejeme pod teplou vodou, zmrzlinu vyklopíme na talířky a zdravější tvarohový Míša je na světě.
Teď máme dvě možnosti úpravy a servírování.
Trošku náročnější, ale velmi efektní varianta, je polít zmrzlinu čokoládovou polevou celou, třeba nad jiným hrnečkem. Poleva nám téměř okamžitě na vychlazené zmrzlině zatuhne, proto musíme pracovat velmi rychle.
Takto připravenou politou zmrzlinu je možné dát opět do mrazničky, kde počká na svoji příležitost.
Rychlejší varianta a i dietnější je „pocákat“ nakrájenou zmrzlinu na talířku polevou, která nám na studené zmrzlině zatuhne, ale kolem zůstane déle v tekuté podobě.
Obě varianty podání jsou pěkné a i velmi chutné. Záleží jenom na nás, jak máme moc času anebo jak moc chceme mít zmrzlinu s čokoládou.