Tvarohová zmrzlina s čokoládou

2 porce | Pro oslabenou slinivku raději se stévií a čokoládou polít jen trošku.

Ingredience:

Tvarohová zmrzlina:

  • 250 g tvarohu (nejlépe z „vaničky“)
  • 50 g sušeného nápoje „Soja Milk vanilka“
  • 5 kapek citrónového aromatického oleje „Just“
  • pár kapek „Steviany“, popř. 1 lžíce javorového sirupu nebo medu

Poleva:

  • 100 g BIO hořké čokolády na vaření

nebo:

  • 50 g rostlinného tuku
  • 20 g kakaa
  • 50 g medu

Tvarohové osvěžení uvítají možná ti, co mají rádi mraženého Míšu, ale vzhledem k obsahu bílého cukru se mu vyhýbají. V chuťově podobné zmrzlině, připravené doma, bílý cukr nenajdete. Při použití oslazení bylinkou stévií bude navíc tato zmrzlina i v dietnější podobě.

Tvaroh na zmrzlinu je nejlepší tučný, ale můžeme použít jakýkoliv. Vyklopíme ho z vaničky do vyšší nádoby, přidáme sušený sojový vanilkový nápoj a pár kapek Steviany na oslazení.

Kdo má rád med a nehlídá tak kalorie, může si tvaroh osladit medem nebo javorovým sirupem. Všechny varianty oslazení jsem již zkoušela a jedna je chutnější než druhá.

Tvaroh našleháme šlehačem do krémové podoby a na závěr ho ještě ochutíme citrónovým aromatickým olejem. Připravený tvarohový krém vlijeme do připravených malých obdélníkových misek. Misky zakryjeme a uložíme ve vodorovné poloze do mrazničky, kde necháme obsah zmrazit.

Před vlastním servírováním si připravíme čokoládovou polevu. Buďto na vodní lázni rozpustíme BIO čokoládu na vaření s třtinovým cukrem anebo si připravíme čokoládovou polevu s rostlinného tuku, kakaa a medu. Také vše na vodní lázni. Jenom rozpustíme, ale nevaříme.

Zmraženou zmrzlinu z krabiček vyjmeme tak, že je zespodu prohřejeme pod teplou vodou, zmrzlinu vyklopíme na talířky a zdravější tvarohový Míša je na světě.

Teď máme dvě možnosti úpravy a servírování.

Trošku náročnější, ale velmi efektní varianta, je polít zmrzlinu čokoládovou polevou celou, třeba nad jiným hrnečkem. Poleva nám téměř okamžitě na vychlazené zmrzlině zatuhne, proto musíme pracovat velmi rychle.

Takto připravenou politou zmrzlinu je možné dát opět do mrazničky, kde počká na svoji příležitost.

Rychlejší varianta a i dietnější je „pocákat“ nakrájenou zmrzlinu na talířku polevou, která nám na studené zmrzlině zatuhne, ale kolem zůstane déle v tekuté podobě.

Obě varianty podání jsou pěkné a i velmi chutné. Záleží jenom na nás, jak máme moc času anebo jak moc chceme mít zmrzlinu s čokoládou.

Poznámka: Při použití tvarohu z balených kostek je nutno dát při šlehání trošku vody (ne moc, jenom aby šel tvaroh ušlehat, proto přidáváme opatrně). Nejvhodnější jsou tvarohy z „vaniček“, které jsou řidší a nemusí se vůbec ředit.

Celý počáteční způsob přípravy je velmi shodný s postupem na přípravu Tvarohového potěšení, ale tvaroh neobarvujeme ani kurkumou a ani kakaem, i když iniciativě se meze nekladou. :-)

Při polévání čokoládou mám vyzkoušeno, že je lepší dát si obě porce zmrzliny na alobal a rychle je přelít, třeba lžící, ze všech stran a po částečném zatuhnutí vyjmout a položit na talířky. Je potřeba vystihnout okamžik, kdy již poleva na zmrzlině zatuhla, a přendat ji na talířky. Z alobalu pak zbylou polevu po ztuhnutí oloupeme a můžeme dále použít.

Uvědomuji si, že recept mohou číst i úplní začátečníci, a proto si dovolím upřesnit, co myslím tou „vodní lázní“. Zkušení prominou. Do většího širšího kastrolu dáme vařit vodu a na tuto vodu vložíme menší hrneček, nejlépe s jednou delší rukojetí. Do hrnečku nalámeme čokoládu anebo vložíme ingredience na polevu a vše pomalu rozpouštíme. Voda kolem by měla být horká, ale neměla by vařit. Mnohdy se pak stane, že si polevu převaříme a ona zhrudkovatí, obzvláště z DIA čokolád, a je pak nepoužitelná.

Tvarohový Míša mi utkvěl v paměti ještě z mládí. Tato zmrzlina patří asi mezi nejméně kalorické zmrzliny na našem trhu, ale přesto obsahuje uvnitř i v polevě bílý cukr. Jelikož se bílému cukru snažíme vyhýbat, ale „mlsná nás občas také honí“, vytvářím tyto alternativní dezerty. Když jsou oslazeny stévií, jsou lépe stravitelné i pro oslabenou slinivku, ale s polevou hodně šetřím. Volím „pocákanou variantu“ a ještě i tak raději méně…

29 529 zobrazení článku
O autorce
5 Komentářů
  1. Ladic Odpovědět
    Ve skutečnosti vypadá ješte lépe než na obrázku :) Yummy.
  2. Vendulka Odpovědět
    Tedy, tak tahle zmrzlinka vypadá velmi lákavě...naštěstí mám možnost tvarohu přímo od mlíkaře z malé rodinné farmičky, tak ji co nejdříve vyzkouším...paní Alenko, na Vašich stránkách trávím každý den alespon pár minut, jsou prostě úžasné...ráda vařím dle momentální nálady a intuice (což není vždy výhodou, protože většinou pak nezopakuju žádný recept dvakrát, přestože bych ráda :-)) ), a Vaše stránky jsou pro mě stále velmi inspirující...díky!!
    • Alemari Odpovědět
      Vendulko milá, při převodu receptů dodatečně děkuji za Vaše slova, asi se komentář někde zatoulal nebo jsem tehdy opomněla, to již nevím. Jsem ráda, že stránky plní svůj účel, že jsou inspirací pro druhé. Mějte se hezky. Alemari
  3. Tanka Odpovědět
    Dobrý den, už několikrát jsem zkoušela dělat doma tvarohovou zmrzlinu, ale nikdy to nebylo ono - po vyndání z mrazáku byla zmrzlina jako kámen a když jsem ji nechala povolit, tak zas byla plná přemrzlých hrudek vody.. Nevíte, v čem může být chyba? Vám se to nikdy nestalo? Nedávala jsem tedy sojový nápoj, ale nemyslím si, že ten by na to měl vliv.. Je potřeba tu zmrzlinu třeba ještě během mražení míchat?? Děkuji za odpověď..
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Určitě se mi to také stalo, milá Tanko, ale neměla jsem tam nikdy velké hrudky. Spíš občas trochu jen takovou ledovou tříšť. Konec konců ji vypozorujete i z fotky. Ale vše je o tučnosti tvarohu a také o přídavku sojového nápoje. Jak tuk z tvarohu, tak sojový nápoj, popřípadě i med nebo fruktóza, pakliže ji tam dáte, brání při mrznutí velké krystalizaci vody. Nejlepší je tvaroh tučný z vaničky, jak píšu v receptu a vše pak dobře rozmíchat. Většinou, když jsem použila jen dietní tvaroh, to když jsem chtěla zmrzlinu připravit pro sebe s oslabenou slinivkou, tak z toho byl také takový kámen, který jsem ale pojídala s nadšením, že něco mohu. Možná vše bude též v jiném pohledu na věc. Co mně v kvalitě vyhovuje, nemusí Vám. Během mraženi jsem tuto zmrzlinu nemíchala zatím nikdy. Většinou z nedostatku času :-), ale možná to jde ovlivnit, že se pak neudělají velké krytalky vody ve zmrzlině. Zkuste tam dát ten sojový nápoj a spíš ho dejte víc, bude to jednak dobřejší a možná se vyhnete te vélké krystalizaci při mrznutí. Zdravím a přeji ať se daří.... Alemari

Zanechte odpověď

*