Tvarohovo-jahodová zmrzlina

2 porce

Ingredience:
  • 350 g čerstvých jahod
  • 250 g tučného tvarohu z vaničky
  • 35 g sušeného sojového nápoje „Soja Milk vanilka“
  • 35 g fruktózy
  • čerstvé ovoce na ozdobu (zde moruše

V letních vedrech si můžeme připravit k občerstvení jahodovou zmrzlinu z tvarohu. Má smetanovou příchuť a obohacena vanilkovým sojovým nápojem nám může chutnat možná víc než zmrzliny z obchodu, které bývají plné bílého cukru.

Základní směs na zmrzlinu je připravena velice rychle, ale pak bude chtít svůj čas na zmrazení. Omyté jahody „oďobeme“ od stopek a v mixéru je dobře rozmixujeme. V tekutých jahodách pak dále rozmixujeme nejdříve sušený vanilkový sojový nápoj a fruktózu. Následně přidáme tvaroh a ze všeho připravíme v mixéru hladký řídký krém, který nalijeme do větší a nižší plastové krabičky a dáme zmrazit.

Před podáním můžeme dosáhnout jemné konzistence zmrzliny tak, že ztuhlou zmrzlinu uvolníme z krabičky (pod teplou vodou), po té ji vyklopíme a necháme mírně rozmrazit. Pak ji nakrájíme nožem na kostky. Kostky vložíme do sekacího robotu a rozsekáme na drobnou „měl“, kterou vpravíme do misek a ozdobíme čerstvým ovocem.

K ozdobení můžeme použít třeba borůvky, jahody, prostě to co máme po ruce. Já měla čerstvé moruše a byla to chutná kombinace.

Poznámka: Z připravené hmoty jdou také rychle udělat do poháru kopečky zmrzliny, třeba pomocí „kopečkovače“ na rýži anebo pomocí dvou polévkových lžic. Ovšem zjistila jsem, že se sní i tak, a tak jsem mnoho neexperimentovala, protože zmrzlina při focení začínala povážlivě tát.

V malém množství a mírně rozpuštěná zmrzlina oslabené slinivce neublíží, ale nemám vyzkoušeno větší množství. Jen jsem trochu ochutnala, protože si na ní pochutnali doma druzí :-) Kdo chce vyloučit i fruktózu, může nahradit oslazení špetkou prášku ze stévie (Sladký polibek).

Sdílení

    16 407 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. beatris Odpovědět
      Milá Alemari, shodou okolností jsem si tohle nachystala do mrazáku také akorát s použitím řeckého jogurtu, který jsem měla otevřený a přidala jsem si do toho trochu lněného oleje. Je to moc dobré.
      • Alemari Odpovědět
        To je dobře, přeji ať Vás osvěží... Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *