Úlečky bez vajíčka

různý počet dle velikosti formičky | Pro oslabenou slinivku jen tak kousek na ochutnání.

Ingredience:
  • 90 g přesátých strouhaných vlašských ořechů
  • 60 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“
  • 40 g javorového sirupu
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
  • instantní rýžová mouka na obalení

Velikonoce jsou sice za necelé čtyři týdny, ale my si můžeme již nyní vyzkoušet recept na cukroví, které by šlo o svátcích nabídnout. Plním svůj slib daný čtenářům, že vydám i recept na úlečky bez vajíčka, jen co budu mít výsledek nafocený.

Ingredience na „vylepšené“ úlečky jsou trochu odlišné, ale strouhané vlašské oříšky jsou stále jako hlavní složka. Je vhodné si je přesít, aby neobsahovaly větší kousky a až toto množství pak odvážit a smíchat v míse se sušeným ovesným nápojem.

Kompaktní a tvárnou hmotu získáme po vmíchání javorového sirupu, který nám ořechové těstíčko spojí „jedna báseň“ :-). Pak již jen hmotu přivoníme aromatickým citrónovým olejem, stačí jen pár kapek, a úlečky získají neodolatelnou citrónově ořechovou vůni. Těsto dobře propracujeme.

Vytvořené těstíčko vyválíme ve váleček a pak již jen dle potřebné velikosti nakrájíme kousky, které v rukou zakulatíme a obalíme v instantní rýžové mouce a vtiskneme je do formičky. Mám vyzkoušeno, že do mé formičky mi stačí tak akorát kousky cca po 12 g hmoty.

Prstem vykroužíme uvnitř v těstě prostor, který pak po vysušení úlečkových korpusů vyplníme marmeládou bez cukru a spojíme s lineckým kolečkem, které upečeme zvlášť dle receptu uvedeného také zde na webu.

Plnění a lepení s podkladovým lineckým kolečkem však provedeme až po ztuhnutí úlečků, což bude tak za dva dny. Úlečky jsou pak krásně pevné a drží tvar a bude se s nimi dobře pracovat.

Přeji dobrou chuť !

Poznámka: Kousky, které vtiskujeme do formiček nebudeme obalovat ani ve fruktóze, protože ty se pak lepí a vlhnou. Instantní rýžová mouka je na obalení pře formováním ideální svojí neutrální chutí a také neovlivní zabarvení úlečků. Navíc kousky nebudou přeslazené a nezvlhnou.

Jelikož se do původního receptu dávalo syrové vajíčko, stále více se přikláním k této variantě cukroví bez vajíčka, především ze zdravotních důvodů. Protože nikdy nevíme, kde nás salmonela může potkat, tak je lépe se syrovým vajíčkům vyhnout anebo si je vytestovat pomoci kyvadla na zdravotní nezávadnost.

Úlečky bez vajíček jsou v malém množství tak jednoho až dvou kousků dobře stravitelné a pro oslabenou slinivku jsou i vhodnější než dle původního receptu, protože neobsahují to syrové vejce, ale i tak je to pro lidi s trávicími potížemi na jejich zvážení.

Z uvedeného těsta můžete připravit i jiné tvary, více velikonoční, třebas půlvajíčka anebo je vtiskovat do formiček na oříšky apod. To již nechám na vaší fantazii :-)

Sdílení

    32 137 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. Nataly Odpovědět
      Zdravím :) Tyto úlečky bez vajíčka jsem tvořila už na Vánoce a musím potvrdit, že jsou naprosto luxusní! Určitě je zařaďte do svého sortimentu cukroví, chuťové buňky zajásají. :) Krásný jarní den všem. Nataly
      • Alemari Odpovědět
        Ano, milá Nataly, jsou to ony, co jsem narychlo, tehdy speciálně pro Vás :-) stvořila již na Vánoce a recept uvedla jen do komentáře u původních Úlečků s fruktózou a vajíčkem, které najdete zde.... Takže na ně došla nyní řada :-). Mějte se krásně a díky za povzbuzení druhých čtenářů do jejich tvorby... Srdečně zdravím a přeji všem krásný jarní den též. Alemari
    2. Jana Odpovědět
      Dobrý den, čím by se dal nahradit oves milk? Kokosovou mouckou,ta tomu da ale vice kokos nádech nebo bezlepkovymi vločkami, jemne mletými? jsem bezlepkar.. Děkuji Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den. Zkuste cokoliv co můžete a nepřidá tam jinou příchuť. Třeba ty bezlepkové vločky...Alemari
    3. Lenka Odpovědět
      Dobry den, da se pouzit misto javoroveho sirupu i med? Nebo ten vic lepi? Dekuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Lenko. Ano, med více lepí, nezkoušela jsem to s ním zatím, ale když budete opatrně přidávat, možná to půjde. Spíš bych si nechala v zásobě oříšky, kdyby to moc lepilo, aby to pak šlo tvarovat. Poměr však nemám ověřen. Držím palce. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *