
Velikonoce jsou sice za necelé čtyři týdny, ale my si můžeme již nyní vyzkoušet recept na cukroví, které by šlo o svátcích nabídnout. Plním svůj slib daný čtenářům, že vydám i recept na úlečky bez vajíčka, jen co budu mít výsledek nafocený.
Ingredience na „vylepšené“ úlečky jsou trochu odlišné, ale strouhané vlašské oříšky jsou stále jako hlavní složka. Je vhodné si je přesít, aby neobsahovaly větší kousky a až toto množství pak odvážit a smíchat v míse se sušeným ovesným nápojem.
Kompaktní a tvárnou hmotu získáme po vmíchání javorového sirupu, který nám ořechové těstíčko spojí „jedna báseň“ :-). Pak již jen hmotu přivoníme aromatickým citrónovým olejem, stačí jen pár kapek, a úlečky získají neodolatelnou citrónově ořechovou vůni. Těsto dobře propracujeme.
Vytvořené těstíčko vyválíme ve váleček a pak již jen dle potřebné velikosti nakrájíme kousky, které v rukou zakulatíme a obalíme v instantní rýžové mouce a vtiskneme je do formičky. Mám vyzkoušeno, že do mé formičky mi stačí tak akorát kousky cca po 12 g hmoty.
Prstem vykroužíme uvnitř v těstě prostor, který pak po vysušení úlečkových korpusů vyplníme marmeládou bez cukru a spojíme s lineckým kolečkem, které upečeme zvlášť dle receptu uvedeného také zde na webu.
Plnění a lepení s podkladovým lineckým kolečkem však provedeme až po ztuhnutí úlečků, což bude tak za dva dny. Úlečky jsou pak krásně pevné a drží tvar a bude se s nimi dobře pracovat.
Přeji dobrou chuť !