Úlečky s fruktózou

různý počet dle velikosti | Při oslabené slinivce jen 1-2 kousky.

Ingredience:
  • 200 g strouhaných vlašských ořechů (vhodné přesít)
  • 130 g práškové fruktózy do těsta + fruktóza krupice na obalování
  • 1 malé vejce
  • 3–4 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Úlečky se dají těžko připravit úplně bez cukru, když cukr je jejich hlavní složkou. Je ale možná záměna rafinovaného řepného cukru za monosacharid fruktózu nebo alespoň za cukr třtinový. Je dobré přitom současně výrazně omezit též jeho množství.

Ze surovin na vále zpracujeme těsto. Vejce je dobré rozšlehat a dávat postupně takové množství, aby se vytvořila nelepivá hmota. Jelikož fruktózy je mnohem méně než bylo cukru v klasickém receptu, můžeme ji ještě trochu přidat při zpracování, popř. lze přidat místo ní trochu oříšků, kdyby se nám hmota moc lepila.

Těsto necháme vychladit, protože se s ním lépe pracuje. Pak uválíme váleček a nakrájíme kousky tak po 10–13 g. Děláme kuličky, které obalíme ve fruktóze-krupici a ve formičce vytvarujeme úlečky. Necháme vysušit. Po ztvrdnutí je slepujeme s lineckým kolečkem marmeládou bez cukru. Uchováme v suchu a chladu.

Poznámka: Kupovaná fruktóza je jemná krupice, proto práškovou fruktózu připravuji namixováním. Úlečky neslepuji krémem, jsou i takto dost tučné díky ořechům. Lidé s problémovou slinivkou mohou tak 1–2 kousky. Ovšem je dobré je zapít preventivně puškvorcovým čajem a mnoho cukroví s nimi nekombinovat.

Při prvním vyloučení bílého cukru z úlečků jsem ho nahradila cukrem třtinovým, který jsme namixovali také na prášek. Ale i cukr třtinový je disacharid a pro tělo jsou lépe stravitelné přímo monosacharidy, což fruktóza je.

Chcete-li se vyhnout vajíčkům i dalším cukrům, můžete si připravit i Úlečky bez vajíčka podle nového receptu.

Sdílení

    13 440 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Nataly Odpovědět
      Zdravím Alemari :) Občas se v receptech objeví použití syrového vejce, i v tomto receptu. Přiznám se, že od doby častým strašením v médiích hromadnými salmonelózami, které pocházejí převážně z nedostatečně tepelně opracovaného kuřecího masa a syrových vajec, případně špatnou manipulací s nimi, se jim raději vyhýbám. Dalo by se vejce něčím nahradit? Děkuji. Krásný advent. :) Nataly
      • Alemari Odpovědět
        Milá Nataly, ano, s vejci je to nyní problematické. Sama je vybírám pro recepty, kde jsou syrová, již po mnoho let pomocí kyvadla a mohu říci, že ne každé mi vyhovělo. Co se týče jejich náhrady, myslím si, že v tomto receptu by šel místo vejce použít i med podobně jako u Ořechových kuliček nebo javorový sirup, tak jako u Mandlových hříbečků, kde jsem také syrový bílek vyloučila a udělala variantu bez bílku. Poměr ingrediencí budete muset vyzkoušet, ale mohl by být i obdobný. Zkuste těsto na kuličky natlačit do formiček, mohlo by to jít. Zdravím. Alemari
        • Alemari Odpovědět
          A tak mi to nedalo a šla jsem to ověřit, milá Nataly.

          Zkuste třebas tento poměr:

          Ingredience: - 90 g přesátých strouhaných vlašských ořechů - 60 g sušeného ovesného nápoje "Oves Milk" - 40 g javorového sirupu - 3 kapky citrónového aromatického olejíčku "Just" - instantní rýžová mouka na obalení

          Až to nafotím, vydám je jako samostatný recept. Budou to Úlečky bez vajec, ale musím ještě počkat, jak se budou chovat po vychlazení a po slepení s lineckým kolečkem. Zda udrží tvar

          Zde dopisuji následující den, že tvar drží krásně :-) Jeví se docela pevné, skoro i pevnější než dle původní receptury. Z těsta jsem dělala kuličky cca po 14 g a ty jsem obalila v instantní rýžové mouce, aby se mi nelepily do tvořítek, kam jsem pak vtiskovala. Je to lepší než je obalit v mixované fruktóze, protože ty pak vlhnou...No tak uvidíme, co tyto . Dopsáno druhý den: Zatím nevlhnou a spíš schnou a tuhnou, ale dám je do krabice, aby se „nevypařily“ :-) Slepím je pak s lineckým kolečkem opět nějakou marmeládou bez cukru či Dia marmeládou, jenom s fruktózou. Návod raději zatím píši sem do komentáře, protože nevím, zda recept zvládnu vydat včas.

          Jen připisuji...Recept vydán zde.. :-)

          Přeji ať se podaří. Alemari
    2. Nataly Odpovědět
      Moc děkuju za odpověď, milá Alemari. Taky doufám, že se podaří a recept poslouží i dalším cukrářkám a cukrářům, co se syrovým vejcím raději vyhnou. :) Krásně předvánoční dny. :) Nataly
    3. Nataly Odpovědět
      Krásný předvánoční týden, paní Alemari. :) Úlečky se podařily, jen nevím, jestli se vůbec ještě dočkají slepení, mizí i tak. :) Jinak hlásím, že i mandlové hříbečky jsou výborné a medové perníčky taky. Ty jsem dělala raději hned z trojnásobné dávky a ještě že tak, budou asi brzy pryč. :) Doufám, že stihnu ještě další cukroví z Vaší nabídky k tomu klasickému, které jsem napekla též, hlavně pro návštěvy a zbytek rodiny. I když zjišťuju, že synům chutnají i zdravější varianty, takže pro příští rok budu moct klasiku omezit a přidat vícero druhů z Vaší nabídky. Děkuju Vám moc za recepty. :) Mějte se hezky a užijte si co nejdříve pohodu a klid. :) Nataly
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Nataly za dobré zprávy. Přeji též hodně klidu a pohody. Srdečně zdravím. Alemari
    4. San Odpovědět
      Můžu se zeptat, proč ve všech receptech upřednostňujete fruktózu? Která se v těle stejně metabolisuje na glukozu? Nebo jakou má přednost?
      • Alemari Odpovědět
        Fruktózu osobně nepreferuji. Sama moc nesladím, když tak jen medem - viz Medové perníčky zde na webu. Oba cukry, jak fruktóza tak i glukóza, jsou pro tělo chemicky rovnocenné monosacharidy. Glukózu jsem ověřovala, na slazení ji v rodině také používáme, občas i do buchet, ale čistá mi chutná odlišně, je „chladivější“ a proto jsem letos zvolila do cukroví fruktózu. Byla asi víc po ruce. Alemari. P.S. Pro lidi s cukrovkou je vhodnější fruktóza, protože má daleko nižší glykemický index, něco kolem 30, kdežto glukóza rovných 100. :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *