Doba růstu hub václavek v lesích zřejmě vrcholí a tak se objevují i na trhu. Při cestě kolem stánku jsem neodolala a zakoupila dvě porce a řekla jsem si, že z nich něco dobrého uvařím, co by nám připomnělo dobu, kdy jsme na ně ještě chodili do lesa. Něco na způsob dřívějších hub na smetaně, ale nyní trochu jinak.
Propláchnuté houby nakrájíme na drobnější kousky, aby dušení netrvalo příliš dlouho. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme pokrájené václavky. Houby osolíme, pokmínujeme, přidáme i saturejku a dusíme nejdříve ve vlastní šťávě.
Houby obsahují dost vody a ta se při míchání a současném zahřívání začne uvolňovat. Proto ještě nepodléváme.
Houby dusíme nejdříve za míchání odkryté a pak je podlijeme cca 100 ml vody, var velice zmírníme a dál dusíme přikryté.
Po 10 minutách je zkontrolujeme, mají-li dostatek vody. Kdyby se již začínaly lepit ke dnu, tak je ještě opět podlijeme, aby se nepřichytily.
Houby ale nesmí ve vodě plavat. Dusíme celkem 15-20 minut a ještě kontrolujeme dostatečné množství vody. Doléváme vodou vařící a vždy jen trochu.
Mezitím, co se houby dusí, si připravíme záklechtku ze sojového „mléka“. Buď použijeme již hotové např. sojový nápoj od firmy „Kalma“ anebo si mléko připravíme z 200 ml vody a z 25 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany.
Do tohoto sojového „mléka“ rozmícháme hladkou celozrnnou špaldovou mouku (bramborový škrob při bezlepkové dietě) a připravenou záklechtkou omáčku zahustíme. Omáčku přivedeme k varu a povaříme ještě další 3 minuty. Ochutíme pár kapkami sojové omáčky „Tamari“ a okyselíme umeoctem.
Dušené václavky v omáčce podáváme s omaštěnými vařenými bramborami a čerstvou zeleninou.