Václavky v omáčce ze sojového „mléka“

2 porce | Pro bezlepkovou dietu použít na zahuštění solamyl-bramborový škrob nebo kukuřičný – maizenu.

Ingredience:
  • 230 g čerstvých hub václavek
  • 140 g cibule
  • ½ lžičky saturejky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička celého kmínu
  • 40 g panenského olivového oleje
  • 30 g hladké celozrnné špaldové mouky (popř. solamylu pro bezlep. dietu)
  • 200 ml sojového „mléka“
  • sojová omáčka „Tamari“
  • umeocet
  • brambory na přílohu
  • panenský řepkový olej na brambory
  • zelenina na oblohu
  • petrželová nať
  • mořská sůl

Doba růstu hub václavek v lesích zřejmě vrcholí a tak se objevují i na trhu. Při cestě kolem stánku jsem neodolala a zakoupila dvě porce a řekla jsem si, že z nich něco dobrého uvařím, co by nám připomnělo dobu, kdy jsme na ně ještě chodili do lesa. Něco na způsob dřívějších hub na smetaně, ale nyní trochu jinak.

Propláchnuté houby nakrájíme na drobnější kousky, aby dušení netrvalo příliš dlouho. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme pokrájené václavky. Houby osolíme, pokmínujeme, přidáme i saturejku a dusíme nejdříve ve vlastní šťávě.

Houby obsahují dost vody a ta se při míchání a současném zahřívání začne uvolňovat. Proto ještě nepodléváme.

Houby dusíme nejdříve za míchání odkryté a pak je podlijeme cca 100 ml vody, var velice zmírníme a dál dusíme přikryté.

Po 10 minutách je zkontrolujeme, mají-li dostatek vody. Kdyby se již začínaly lepit ke dnu, tak je ještě opět podlijeme, aby se nepřichytily.

Houby ale nesmí ve vodě plavat. Dusíme celkem 15-20 minut a ještě kontrolujeme dostatečné množství vody. Doléváme vodou vařící a vždy jen trochu.

Mezitím, co se houby dusí, si připravíme záklechtku ze sojového „mléka“. Buď použijeme již hotové např. sojový nápoj od firmy „Kalma“ anebo si mléko připravíme z 200 ml vody a z 25 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany.

Do tohoto sojového „mléka“ rozmícháme hladkou celozrnnou špaldovou mouku (bramborový škrob při bezlepkové dietě) a připravenou záklechtkou omáčku zahustíme. Omáčku přivedeme k varu a povaříme ještě další 3 minuty. Ochutíme pár kapkami sojové omáčky „Tamari“ a okyselíme umeoctem.

Dušené václavky v omáčce podáváme s omaštěnými vařenými bramborami a čerstvou zeleninou.

Poznámka: Na oslabenou slinivku jsem neměla možnost vyzkoušet, protože obě porce hub se „vypařily“ beze zbytku. Pouze jsem chutnala při vaření a myslím si, že bych malou porci snesla. Ale je to bez záruky. Dle reakce mladšího syna však byly houby chutné a omáčka by snesla srovnání s klasickou smetanovou.

Při záměně suroviny na zahuštění za bezlepkovou je pokrm vhodný i pro nemocné celiakií.

9 270 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*