Vaječná omeleta se špenátem

4 porce | Při alergii na mléčné produkty raději bez másla!

Ingredience:
  • 500–530 g čerstvého špenátu
  • cca 400 ml vody
  • česnek nebo na jaře česnek medvědí (svazek)
  • bazalka, špetka saturejky, estragonu, sušeného libečku, koriandru
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského oleje (slunečnicový, řepkový)
  • 8 větších vajec (na osobu cca 2 vejce)
  • panenský olivový olej
  • máslo
  • mořská sůl
  • zelenina na oblohu (ředkvička, mrkev, pórek apod.)
  • čerstvá petrželka

Na trhu se objevil opět špenát a tak máme letos asi poslední příležitost si jej připravit přímo z čerstvých listů buďto do salátu anebo podušený do vaječné omelety. Jeho použití jako náplň je známé, ale pokud jej nezahustíme, docílíme ideální kombinace pokrmu dle principu dělené stravy.

Příprava omelety je jednoduchá a tak je potřeba začít od špenátu, abychom mohli horké omelety hned plnit a podávat čekajícím strávníkům. Protože toto jídlo je nejlepší čerstvé a připravené vlastně jako „minutka“. Špenátové listy promyjeme a odřízneme spodní konce, ale stonky listů ponecháme.

Do většího a hlubšího hrnce si dáme asi tak 1–1,5 cm vody (cca 400 ml) a dáme ji vařit. Špenátové listy vkládáme na vařící vodu a hrnec přikryjeme pokličkou, aby se listy rychleji propařily a změkly. Na jaře lze použít k ochucení česnek medvědí, který pak dusíme se špenátem. Lze jej dát i mražený, pokud máme. Použijeme-li česnek, pak ho přidáme rozetřený bez soli dle chuti tak, aby byl špenát trochu ostrý.

Jakmile jsou již špenátové listy v mírně podušeném stavu, posypeme je uvedeným kořením se špetkou soli. Dusíme do měkka do vydušení vody. Podušené špenátové listy rozmixujeme na kaši. Dochutíme sojovou omáčkou a omastíme kvalitním panenským olejem. Slunečnicový chutná obzvlášť dobře, ale lze použít i jiné.

Nyní se již zaměříme na omelety. Vždy dvě vejce vyšleháme šlehačem na nejvyšší obrátky, osolíme a vlijeme na připravenou pánev, kterou jsme vymastili trochu olivovým olejem a máslem a mírně rozehřáli. Na pánvi nebudeme pracovat při vysoké teplotě, vejce budeme spíš jen srážet. Vajíčka pro jednu porci doporučuji šlehat odděleně. Je to snadnější na odměření množství.

Máslo se při přídavku s olejem nebude přepalovat a krásně nám omelety provoní. Kdo mléčné výrobky vylučuje, použije jenom olivový olej. Máslo není vyloženě nutné, ale použila jsem je zde spíš pro jeho nezaměnitelnou vůni. Stačí také jen potřít okraje pánve kolem omelety kouskem másla a omelete se jím krásně provoní.

Vejce na pánvi lehce prohrabujeme a shrnujeme, aby se rozšlehaná vaječná tekutina dostala postupně na dno pánve a teplem zatuhla. Omeletu obracíme, až ji máme celou z jedné strany zpevněnou, aby se nám neroztrhala. Po krátkém zapečení i na druhé straně ji shrneme na talíř a naplníme teplým špenátem. Obložíme dle své fantazie čerstvou zeleninou a podáváme.

Poznámka: Zkoušela jsem již mixování špenátu ponorným mixérem i v sekacím robotu. V robotu je to trochu pracnější, především na ušpiněné nádobí, ale je to zase více na jemno. Ponorný mixér se rád zanáší mixovanými stvoly, ale při troše trpělivosti je tento postup také schůdný. Určitě je pak méně nádobí :-)

Je-li špenát řídký a chceme dodržet princip dělené stravy, můžeme jej zahustit mixovaným lněným semínkem (cca 1–2 lžičky nebo dle potřeby), které absorbuje vodu a nabobtná a navíc nám dodá kvalitní tuky. Pokud nám na dělené stravě nesejde, zahustíme trochu špenát instantní rýžovou moukou, která nepozmění jeho chuť.

Na oslabenou slinivku jsem sama toto jídlo nezkoušela, i když krásně vonělo. Dala jsem si jenom špenát bez vajíčka. Jako vhodná příloha je k němu pak třeba kuskus.

Ještě připisuji, že místo špenátu je určitě možné použít i mangold, ale ten já nemám tak často k dispozici, protože jsem závislá na trhu a nemohu si jej, bohužel, sama vypěstovat.

39 036 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*