Vaječná pomazánka s kurkumou

miska – cca 650 g pomazánky.

Ingredience:
  • 3 vejce natvrdo
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g jemně krájené cibule
  • 1 lžíce kvalitní hořčice (cca 25 g)
  • 2 lžičky koření „Horalka“
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžička kurkumy
  • 2 lžíce BIO řepkového oleje
  • 50 g kysaného zelí
  • 1 lžíce láku ze zelí
  • 1 uvařená brambora (cca 100 g)
  • mořská sůl
  • trošku sojové omáčky „Tamari“
  • mladá cibulka, ředkvičky apod. na „oblohu“

Rychlou pomazánku můžeme připravit z uvařených vajec, tvarohu, kurkumy a dalších ingrediencí. Máme-li v úmyslu rodině k snídani umíchat tuto pomazánku, je dobré si předem, ještě večer, uvařit vejce a oddělit jednu uvařenou bramboru třeba od večeře nebo od oběda.

Případně si pár menších brambor uvaříme, aby byly ráno studené. Vše se nám bude hodit.

Ráno vejce a brambory oloupeme. Měkký tvaroh vyklopíme do mísy, přidáme jemně krájenou cibuli, kterou můžeme částečně i spařit, hořčici a panenský řepkový olej a začneme šlehat.

Vajíčka si protlačíme přes mřížku na brambory a zašleháme do tvarohové směsi.

Kysané zelí v dlani zmáčkneme a odstraníme přebytečný lák, odvážíme a na drobno překrájíme.

K pomazánce postupně přidáme koření a lžíci láku ze zelí na okyselení. Ochutnáme a dle potřeby přisolíme. Nakonec vmícháme pokrájené zelí. Dodá pomazánce pikantnosti a lehkosti.

Pomazánku zjemníme nastrouhanou bramborou, dochutíme případně přídavkem pár kapek sojové omáčky „Tamari“ a můžeme mazat na chléb.

Chléb namazaný vaječnou pomazánkou je vhodné osvěžit čerstvou zeleninou v podobě „oblohy“.

Poznámka: Pomazánku solíme až po přídavku koření, protože koření snižuje potřebu solit a vyhneme se přesolení a zbytečné zátěži pro své tělo.

Koření kurkuma je nejen krásné žluté barvivo, které zvýrazní barvu vajec, ale i důležitý antioxidant, který pomáhá tělu likvidovat volné radikály.

Dříve jsem s oblibou dávala do pomazánek jemně krájené sterilované okurky nebo třeba i jemně nastrouhané. Protože jsou většinou naložené v octovém a sladkokyselém nálevu, používám je už omezeně. Jenom když je někdo v rodině ještě chce jako přílohu.

Kysané zelí se stalo velice vhodnou náhradou za nakládané okurky a je také mnohem zdravější. V sezóně kvašených okurek lze použít i tyto. Mléčným kvašením vznikají v zelenině velice kvalitní produkty, které naše tělo podporují ve zdravém trávení.

Pro oslabenou slinivku ale pomazánku raději nedoporučuji. Dle mého názoru je to s pečivem dost složitá kombinace potravin.

23 444 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Oldřiška Odpovědět
    Dobrý den Alemari, opět moc děkuji za recept. Pomazánka je to výborná. Dokonce i náš nejmladší syn si na ní pochutnal. O manželovi nemluvě, ještě je u ní a pochvaluje si jí. Přeji Vám krásný den, plný pohody.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Oldřiško, děkuji za pochvalu. Přeji též dny plné pohody. Jsem ráda, že Vám i Vaši rodince u mne chutná. Srdečně zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*