
Rychlou pomazánku můžeme připravit z uvařených vajec, tvarohu, kurkumy a dalších ingrediencí. Máme-li v úmyslu rodině k snídani umíchat tuto pomazánku, je dobré si předem, ještě večer, uvařit vejce a oddělit jednu uvařenou bramboru třeba od večeře nebo od oběda.
Případně si pár menších brambor uvaříme, aby byly ráno studené. Vše se nám bude hodit.
Ráno vejce a brambory oloupeme. Měkký tvaroh vyklopíme do mísy, přidáme jemně krájenou cibuli, kterou můžeme částečně i spařit, hořčici a panenský řepkový olej a začneme šlehat.
Vajíčka si protlačíme přes mřížku na brambory a zašleháme do tvarohové směsi.
Kysané zelí v dlani zmáčkneme a odstraníme přebytečný lák, odvážíme a na drobno překrájíme.
K pomazánce postupně přidáme koření a lžíci láku ze zelí na okyselení. Ochutnáme a dle potřeby přisolíme. Nakonec vmícháme pokrájené zelí. Dodá pomazánce pikantnosti a lehkosti.
Pomazánku zjemníme nastrouhanou bramborou, dochutíme případně přídavkem pár kapek sojové omáčky „Tamari“ a můžeme mazat na chléb.
Chléb namazaný vaječnou pomazánkou je vhodné osvěžit čerstvou zeleninou v podobě „oblohy“.