Vanilkové rohlíčky bez cukru

1 plech rohlíčků  | Při oslabené slinivce však jen velice opatrně, jen pár kousků a zapít raději puškvorcovým čajem pro posílení trávení.

Ingredience:
  • 120 g jemné celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO
  • 90 g másla
  • 50 g strouhaných lískových oříšků
  • 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky (není vyloženě nutné, můžete i nahradit popř. oříšky napůl s moukou)
  • 1 žloutek
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“  (fruktóza s vanilkou) jenom na obalení

Vanilkové rohlíčky patří neodmyslitelně k vánočnímu cukroví. Klasické rohlíčky jsou však plné cukru a ten spolu s ořechy činí z tohoto pečiva kalorickou „bombu“. Tyto rohlíčky bez cukru jsou jenom obalené ve fruktóze a téměř k nerozeznání od připravených dle klasického receptu s bílým rafinovaným cukrem.

Všechny suroviny kromě vanilkového cukru „light“ zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout minimálně jednu hodinu.

Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na plechu na papíře v mírné troubě (max. 200 °C10–15 minut.

Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením jednoho kousku.

Upečené rohlíčky nesundáváme hned z plechu, protože jsou křehké (díky absenci cukru, který těsto spojuje). Po vytažení z trouby je nejdříve ještě na teplém plechu pocukrujeme namixovaným vanilkovým cukrem  „light“ pěkně za tepla, aby se fruktóza přilepila a po úplném zchladnutí, až ztuhnou, a lze s nimi lépe manipulovat, je otiskneme ve fruktóze i zespodu.

Nemáme-li ořechy lískové, můžeme použít i jemně strouhané ořechy vlašské. Rohlíčky mají trochu jinou chuť, jsou však také dobré. Dokonce na pohled ani nejdou rozlišit. Postup jejich přípravy je úplně stejný.

Oba typy rohlíčků uchováváme v chladu a podáváme vždy jen počet, který předpokládáme, že se sní. V teple vlhnou a křehnou.

Poznámka: Upřesňuji na základě dotazů čtenářů, že obilné mléko je myšleno u receptů v suché práškové podobě, tak jak je v krabici. Proto jej uvádím ve váhových a ne objemových jednotkách.

Na slinivku s těmito rohlíčky opatrně, sice v malém počtu kousků vyloženě neublíží, ale jsou dost tučné. Jinak je doopravdy potřebné nechat rohlíčky úplně zchladnout, protože teplé se po dotyku rozsypávají. Chladné jsou pak již dost pevné, jako dle původního receptu. Rohlíčky lze i zmrazit a uchovat delší dobu. Rozmrazí se za chvíli přímo na misce a můžeme je vytáhnout, když už je delší dobu po vánocích a cukroví je vzácné.

Moje babička, tatínkova maminka, připravovala na rozdíl od mé maminky, vanilkové rohlíčky vždy jenom z lískových oříšků. Nevím proč, ale rohlíčky připravené  jenom z lískových ořechů mi většinou vždy chutnaly více „vánočně“:-) Oba typy rohlíčku jsou ale tmavší než původní od babičky, je to použitím celozrnné mouky.

Recept je z velké části převzat od kamarádky a uveden s jejím svolením.

82 681 zobrazení článku
O autorce
18 Komentářů
  1. Mickey Odpovědět
    Dobrý den, podařilo se mi přesvědčit rodiče, že letos budeme péct pouze zdravé cukroví. Na zkoušku jsem si vybrala jako první rohlíčky. Když jsem doma řekla z čeho to budeme péct, tak moc nadšení nepanovalo. Po upečení prvního plechu se však po rohlíčkách jenom zaprášilo. Rodiče byli nadšeni a brzy se chystáme na další várku, která doufám už vydrží do vánoc. Děkuji za opravdu skvělé recepty:)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za Váš komentář, milá Mickey. Jsem ráda, že se Vám rohlíčky podařily a doma chutnaly. Zdravím Alemari
  2. Ravella Odpovědět
    Milá Alemari, poprvé v životě jsem vyzkoušela rohlíčky z lískových oříšků, když jsem je upekla podle Vašeho receptu. Jak jsem tu chuť neznala, zpočátku mi vůbec nechutnaly, ale s každým dalším kouskem mi už tolik "cizí" nepřipadaly a nakonec jsem si je i oblíbila :) Určitě ale vyzkouším tento recept i s vlašskými ořechy, tak, jak jsme zvyklí. Jistě budou výtečné, vůbec o tom nepochybuji. Přeji krásný den, Ravella
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím milá Ravello.

      Asi se opět moje odpověď někam ztratila a tak jen připisuji až nyní, že děkuji za Váš komentář. Mějte hezké dny. Alemari.

  3. Ala Odpovědět
    Dobrý večer, mám na vás velký dotaz s prosbou, lze použít i jenom soj. nápoj smetanový nebo normálně bez příchuti vanilky, třeba kdybych ještě do nich přidala suš. vanilku, mám totiž problém se sehnáním vanilkového suš. nápoje. Moc děkuji a předem přeji krásné svátky:-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji Alo. Můžete použít i jiná obilná mléka, jak to bez příchuti tak i další. Myslím si, že půjde i Oves Milk, kdo soju nemusí...S tou pravou vanilkou to také ovoníte...Bude stačit i když to pak jen obalíte v mixovaném vanilkovém cukru "light" ze zdravé výživy, což je fruktóza s vanilkou nebo i jen ve fruktóze, ve které necháte před tím provonět vanilkový lusk. Alemari. P.S. Já si tak dělám svoji vanilkovou fruktózu, že ji namixuji, v prášku pak líp přijímá vůni, a dám ji do skleničky a zapíchnu do té fruktózy vanilkový lusk, jeden dva a je to. :-) No, ještě nechat zaležet, aby se to provonělo,což je nyní trošku problém... s tím časem, že...ale nebojte, i tak se rohlíčky sní...i když by nevoněly tak moc po vanilce...
  4. Ala Odpovědět
    Dobrý den, nyní jsem udělala tyto rohlíčky, ale po vytažení z trouby mi nastal menší problém s "cukrem light" zkoušela jsem utlouci v moždíři, ale to nebylo to pravé a ani drtič si s tím moc neporadil, proto bych se ráda zeptala včem mixujete onen cukr nebo fruktózu, aby mi z toho vzniklo něco podobného moučce?? Mockrát děkuji:-)a přeji krásný zbytek prosincového dne
    • Alemari Odpovědět
      Fruktózu z vanilkou mixuji v elektrickém mlýnku na kávu. Nedoporučuji ponorný mixér, zavaříte si motor, hodně to práší...Kdybyste ho neměla, tak to jen posypte i tou nemixovanou fruktózou nebo tím cukrem light, ono se tam také něco uchytí...Alemari.
  5. Andrea Odpovědět
    Dobrý den, paní Alemari, moc se mi líbí Vaše stránky. Chtěla jsem vyzkoušet pár Vašich receptů, ale v našem městě se nedá koupit ani ovesny ani sojový nápoj v prášku. Doma mám ovesne mléko tekuté. Chtěla jsem se zeptat, jak mohu ten prášek nahradit? Poradíte mi prosím? Děkuji moc. Hezký den, Andrea
    • Alemari Odpovědět
      Milá Andreo. Obecně nemohu vždy zaručit, že lze dát nápoj tekutý za sušený. V některý receptech, kde je pouze suchá složka, tak dejte třeba místo toho množství více mouky a trošku více třeba i fruktózy, je-li tam nebo si namixujte ovesné vločky na jemno a přesijte a dejte jen tu jemnou ovesnou vlákninu a mělo by to také jít. Pokud je v receptu i tekutá složka ..jako voda, tak lze sečíst pevnou složku(sušený nápoj) a tekutou složku(vodu) a dám místo toho přímo i tekutý nápoj. Ale v cukroví to tak asi moc nebude. Postupně budu sušené obilné nápoje eliminovat a nahrazovat tam kde to půjde, tak recepty upravím. Žel není tolik času, mám nyní jiné urgentní starosti, aby web vůbec do budoucna jel. Zdravím. Alemari
  6. Ilča Myslivečková Odpovědět
    Milá Alenko - udělala jsem tyto skvělé rohlíčky přesně podle receptu a jsou báječné!!! Už jich plno zmizelo, tak jsem dnes dělala opět ze dvou dávek. Děti (12 a 14 let) si je zamilovaly a vůbec nevidí rozdíl mezi těmi z bílé mouky a to byly obalené jen trochu v té fruktóze... Mám z toho obrovskou radost.. I perníčky a jiné recepty, co jsem dělala - prostě paráda.. Děkuji za Vaši práci!! Krásné vánoce !!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Ilonko :-), děkuji za příznivé zprávy. Moc jste mne potěšila Vaším komentářem. Jsem ráda, že Vám i dětem recepty vyhovují. Přeji krásné Vánoce též. S láskou Alemari
  7. LB Odpovědět
    Dobrý den, mám alergii na mléko a soju, peču z alsanu a tím hodlám nahradit máslo, ale čím to suš.sojové mléko, dala bych ovesné tekuté?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Tekuté mléko nedávejte, to by Vám nešlo pak to těsto zpracovat. Místo sušeného vanilkového sojového dejte jakékoliv jiné "mléko", ale také sušené anebo lze množství hmoty doplnit v těstě třeba oříšky nebo moukou, popř. trošku fruktózy. Alemari
  8. Ilona Odpovědět
    Zdravím Alenko, nevím jak je to možné, ale letos se mi ty rohlíčky totálně rozpadají jen při sebemenším dotyku. Dělala jsem je s vlašskými ořechy, ale to i minulý rok...Jsem z toho trochu smutná...čím to může být? Děkuji a přeji krásné Vánoce.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji milá Ilonko...Jejda, jejda, tak to netuším, že by dorůstající měsíc? Ne to žertuji, i když vše je možné...Ale co učím na kurzech. Nemanipulovat s rohlíčky nikdy za tepla...Posypat a dát někam do chladu a až jsou úplně ztuhlé díky obsaženému tuku, tak pak je teprve oklepat a uložit...Zatím se mi to tak vždy povedlo. Ale jakmile s nimi budete hýbat za tepla, tak se rozpadnou...Muže to být tak? Zdravím a přeji též pohodové Vánoce. Alemari
      • Ilona Odpovědět
        zdravim Allenko - i kdyz jsem je nechala vychladnout, tak se sypaly.. Ale do dalsi davky jsem pridala trochu trinove stavy - Panela - a pak uz to bylo vse OK....Chystam se na Vasi vanocku - tak snad se podari.... Ze srdce Vam preji vse dobre, pohodove a hlavne ve zdarvi prozite Vanoce i dalsi cas, ktery nas ceka......s laskou Ilca
        • Alemari Odpovědět
          Zdravím Ilonko a děkuji za milé přání. Též přeji krásné Vánoce a vše dobré. Též s láskou Alemari :-)

Zanechte odpověď

*