Vanilkové rohlíčky patří neodmyslitelně k vánočnímu cukroví. Klasické rohlíčky jsou však plné cukru a ten spolu s ořechy činí z tohoto pečiva kalorickou „bombu“. Tyto rohlíčky bez cukru jsou jenom obalené ve fruktóze a téměř k nerozeznání od připravených dle klasického receptu s bílým rafinovaným cukrem.
Všechny suroviny kromě vanilkového cukru „light“ zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout minimálně jednu hodinu.
Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na plechu na papíře v mírné troubě (max. 200 °C) 10–15 minut.
Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením jednoho kousku.
Upečené rohlíčky nesundáváme hned z plechu, protože jsou křehké (díky absenci cukru, který těsto spojuje). Po vytažení z trouby je nejdříve ještě na teplém plechu pocukrujeme namixovaným vanilkovým cukrem „light“ pěkně za tepla, aby se fruktóza přilepila a po úplném zchladnutí, až ztuhnou, a lze s nimi lépe manipulovat, je otiskneme ve fruktóze i zespodu.
Nemáme-li ořechy lískové, můžeme použít i jemně strouhané ořechy vlašské. Rohlíčky mají trochu jinou chuť, jsou však také dobré. Dokonce na pohled ani nejdou rozlišit. Postup jejich přípravy je úplně stejný.
Oba typy rohlíčků uchováváme v chladu a podáváme vždy jen počet, který předpokládáme, že se sní. V teple vlhnou a křehnou.
Recept je z velké části převzat od kamarádky a uveden s jejím svolením.
Asi se opět moje odpověď někam ztratila a tak jen připisuji až nyní, že děkuji za Váš komentář. Mějte hezké dny. Alemari.