Vařená cizrna se zeleninou

2-3 porce

Ingredience:
  • 150 g suché cizrny (uvařené 300 g)
  • 30 g panenského olivového oleje (cca 3 lžíce)
  • 150 g oloupané černé ředkve
  • 100 g výhonků mungo
  • 45 g česneku
  • 80 g cibule
  • 100 g mladé jarní cibulky i s natí
  • 150 g krájených rajčat
  • 1 vrchovatá lžička sladké červené papriky
  • 2 snítky čerstvého libečku nebo 2 špetky sušeného
  • 3 špetky saturejky
  • 2 špetky mletého tymiánu
  • 1 lžička „curry“ koření
  • 2 lžičky sojové omáčky„Tamari“
  • 2 lžičky umeocta
  • 50 g rajského protlaku
  • záklechtka z 10–15 g maizeny + 100 ml vody

Cizrnu osobně řadím mezi nejchutnější z luštěnin a lze ji připravit ve směsi s jakoukoliv zeleninou. Pikantní bude přídavek černé ředkve, mladé jarní cibulky i rajčat. Naklíčené výhonky mungo dodají pokrmu spolu s dalšími ingrediencemi na exotičnosti.

Pro uvaření 300 g cizrny budeme potřebovat asi 150 g cizrny v suchém stavu, kterou necháme minimálně jeden den nabobtnat až naklíčit ve vodě. Takto oživenou cizrnu scedíme a v nové vodě uvaříme do měkka.

Vodu pro vaření cizrny solíme minimálně anebo až na konec varu. Postupujeme dle již dříve uvedeného návodu.

Před samotnou další přípravou si nachystáme veškerou zeleninu. Očištěnou cibuli i jarní cibulku nakrájímena drobno.

Černou ředkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Klíčky mungo se nyní již dostanou koupit připraveny a tak nám odpadá starost s klíčením.

Pro přípravu tohoto pokrmu jsem výhonky mungo zakoupila v obchodě se zdravou výživou.

Rajčata nakrájíme na drobné kousky a česnek na plátky. Připravíme si veškeré koření a můžeme začít.

Na olivovém oleji zpěníme cibulku a česnek a jakmile vše zesklovatí, přidáme červenou papriku, scezenou uvařenou cizrnu a černou ředkev. Krátce restujeme, až se směs probarví a pak podlijeme 200–250 ml vody a za přídavku veškerého koření podusíme.

Asi  po 8 minutách dušení  přidáme výhonky a dusíme dál dalších 8 minut.

Nakonec směs cizrny a zeleniny zahustíme záklechtkou z maizeny a vody. Povaříme 2 minuty a ochutíme sojovou omáčkou Tamari.

Téměř do hotového pokrmu přidáme pokrájená rajčata a vaříme již jen krátce, aby se prohřála. Rajčatovou chuť zvýrazníme přídavkem rajského protlaku a nakonec již jen podpoříme pikantnost pokrmu zakápnutím umeoctem.

Takto připravenou cizrnu se zeleninou podáváme s celozrnným pečivem, kváskovým chlebem nebo zvolíme jinou nám chutnou přílohu. Na talíři můžeme dušenou cizrnu ještě obložit čerstvou zeleninou, které není nikdy dost :-)

Poznámka: Pro oslabenou slinivku uvedenou kombinaci nedoporučuji, je dost pikantní a zátěžová. Ale jinak s vhodným pečivem bude vařená cizrna se zeleninou vhodná i do bezlepkové diety a i do diety při nesnášenlivos­ti mléka.

Sdílení

    44 809 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. jankaK Odpovědět
      Dobry den, recept me zaujal, mam ale dotaz ohledne Maizeny. Co to je? Jsem uplny zacatecnik a teprve se ucim varit. Potom by me jeste zajimalo, zda cerna redkev neni zdravi nebezpecna... Nikdy jsme ji doma nezkouseli a otec od pritele mi rikal, ze nedavno "sporadal" nekolik kusu na posezeni a pak mel vazne zaludecni potize. Tedy jak zjistit, ze nemame nejakou alergii apod., nerada bych nekomu ublizila... Dekuji za odpoved. Janka
      • Alemari Odpovědět
        Milá JankoK, maizena je čistý kukuřičný škrob, který je možné koupit v normálním obchodě a i ve zdravé výživě v BIO kvalitě. Mám pro hledající jednu radu. Když narazíte na něco, co je Vám neznámé, zkuste to zadat zde na webu do vyhledavače jako slovo v různém pádě a zobrazí se Vám vše, kde jsem to použila. Jinak k tématu černá ředkev. Nee, buďte v klidu, není nebezpečná. Je naopak velice zdravá a to, že otci Vašeho přítele nebylo dobře, znamená, že jí doopravdy spořádal moc a játra nestíhala detoxikaci a byla velice přetížena. Proto ta nevolnost. Všeho s mírou. Černá ředkev obsahuje velice mnoho vitamínů, vitamínu C více než citróny a mnoho minerálních látek a dalších látek tělu prospěšných. Např. hořčiny a proto je velice léčivá, pomáhá silně tělu s detoxikací a také pomáhá i při trávení. Malým množstvím 150 g nikomu neublížíte, ale jídlo obohatíte o cenné minerální látky. Je však dobře, milá JankoK, že se ptáte. Velice chválím Vaši snahu druhým pomoci. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *