
Velikonoční kváskové jidáše nebo mazance moje maminka pekla vždy na Bílou sobotu. Mazanec jsem již uváděla, ale rychlejší variantu podobného velikonočního kváskového pečiva ne. Pakliže máte kvásek odpočívající v ledničce, ještě to můžete do večera krásně zvládnout.
V prvním kroku si odvážíme do větší mísy připravený kvásek a budeme se věnovat přípravě tekutiny na zadělání. V oddělené nádobě přihřejeme obilný nápoj nebo ho vytvoříte ze sušeného přilitím teplé vody. V tomto obilném nápoji rozpustíme zdravější sladidlo. Na zadělání používám ráda med nebo rýžový sirup.
Med nebo rýžový sirup rozpustíme v teplém nápoji a osolíme jej i špetkou mořské soli. Nakonec k tekutině přidáme za studena lisovaný panenský olej. Vše dobře promícháme a necháme prochladnout. Tekutinu ke kvásku nelze přidávat horkou, kvásku by to neprospělo. Až nám tedy zchladne na teplotu těla, což odzkoušíme prostě a jednoduše namočením prstu :-), tak ji vlahou přilijeme ke kvásku. Opět dobře promícháme.
Až nyní přidáme odvážené množství špaldové hladké celozrnné mouky. Obrácený postup nedoporučuji, hůře se vše promíchává.
Tento těstový polotovar umístíme s mísou na teplé místečko a přikryjeme utěrkou. Necháme v klidu kynout 3-4 hodiny. V následující fotografické dokumentaci, viz níže, je vidět stav jak po 3 tak po 4 hodinách, což je nejzazší termín pro pokračování v další práci .
V druhém kroku přimícháme do nakynutého těsta oříšky, mandle, sušené ovoce a dobře rozmícháme. Těsto při tomto kroku ztratí na objemu, ale toho se není třeba lekat, vše zase dokyne.
Po promíchání těsta s ingrediencemi jej ještě přivoníme aromatickým citrónovým olejem, který nám zde nahrazuje strouhanou citrónovou kůru. Pokud máte neošetřené bio citróny, lze nyní přidat i trochu nastrouhané kůry. Ještě v míse mouku co nejvíce zapracujeme a připravíme si vál, který také posypeme moukou. Na vál vyklopíme těsto a pomoučenýma rukama jej také posypeme moukou a propracujeme. Většinou se podaří i přídavek mouky na vále do těsta zapracovat a možná i trochu mouky pak budeme potřebovat navíc.
Z těsta, které se již k rukám nelepí a je tvárné, zhotovíme velký bochník, který si rozdělíme na polovinu. Zde by šly z polovin upéci i mazance, ale museli bychom je dát do nějaké podpůrné formy, aby z nich nebyly placky, viz původní recept na mazance.
Je-li pro vás podoba jidášů lákavější, můžete postupovat se mnou dále. Každou polovinu těsta rozkrojíme na čtyři díly. Jednotlivé díly vyválíme na válečky a zatáčíme nebo splétáme jidáše. Dáme po čtyřech kouscích na plech, vyložený papírem na pečení, a potřeme je rozšlehanými vejci nebo obilným mlékem. Nakonec posypeme sekanými mandlemi a necháme asi tak hodinu nakynout.
Pečeme oba plechy současně cca 15 minut při 170 – 180 °C a pak dopékáme při 150-160 °C. Celková doba pečení se pohybuje mezi 45-50 minutami. Jelikož mám plynovou troubu tak plechy při pečení střídám v umístění, abych neměla jeden plech více připečený zespodu a druhý zase shora.
Po upečení je necháme dobře prochladnout. Přeji dobrou chuť.
Rekapitulace s vizuálním náhledem :-)
Krok 1
Kvásek, právě smíchaný se zadělávací tekutinou a moukou. Je zajímavé, že začal ihned pracovat a než jsem ho nafotila, již tam byly bublinky :-)
Po 3 hodinách
Po 4 hodinách, kdy je nutno již pokračovat. Je vidět, že těsto již klesá.
Krok 2
Přidáme mandle, oříšky, rozinky, meruňky…
a nakonec i mouku…
Vše promícháme a vyklopíme na vál.
Posypeme moukou a těsto propracujeme se zbylou moukou z válu v bochník.
Ten již jen rozdělíme celkem na 8 dílů, ze kterých vyválíme válečky a dle vlastních nápadů je stáčíme v jidáše. Připravené jidáše klademe na plechy.
Jednotlivé kousky připravených jidášů potřeme vajíčkem nebo obilným mlékem a posypeme mandlemi.
Necháme je asi tak 1 hodinu nakynout, až se pěkně zaoblí.
Takto připravené oba plechy vložíme současně do předehřáté trouby a upečeme. Při pečení v plynové troubě plechy v umístění v troubě prohazujeme. Plechy nelze péci postupně, druhý plech by překynul.
A to je celé :-)
Pak již jen počkáme až vychladnou a můžeme se podívat, jak se nám dílo podařilo. Přeji hodně úspěchů!