Velikonoční kváskové jidáše

8 jidášů | Při oslabené slinivce raději bez oříšků a mandlí.

Ingredience:

1. krok

  • 300 g aktivovaného žitného nebo pšeničného kvásku
  • 300 ml tekutého vlažného rýžového nápoje Alnatura (nebo 35 g rýžový nápoj „Zajíc“ + 270 ml teplé vody)
  • 25 g panenského slunečnicového oleje
  • 35 g medu (popř. rýžový sirup)
  • špetka mořské soli
  • 250 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO

2. krok – za 4- 5 hodin

  • 220 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO do těsta + 50 g na vyvalování
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 40 g sekaných vlašských ořechů
  • 40 g sekaných oloupaných mandlí
  • 75 g rozinek, krájených sušených nesířených meruněk apod.
  • na potření vejce, obilné mléko, tuk, jak je kdo zvyklý
  • 30 g  i více spařených a oloupaných mandlí, nakrájených na plátky

Velikonoční kváskové jidáše nebo mazance moje maminka pekla vždy na Bílou sobotu. Mazanec jsem již uváděla, ale rychlejší variantu podobného velikonočního kváskového pečiva ne. Pakliže máte kvásek odpočívající v ledničce, ještě to můžete do večera krásně zvládnout.

V prvním kroku si odvážíme do větší mísy připravený kvásek a budeme se věnovat přípravě tekutiny na zadělání. V oddělené nádobě přihřejeme obilný nápoj nebo ho vytvoříte ze sušeného přilitím teplé vody. V tomto obilném nápoji rozpustíme zdravější sladidlo. Na zadělání používám ráda med nebo rýžový sirup.

Med nebo rýžový sirup rozpustíme v teplém nápoji a osolíme jej i špetkou mořské soli. Nakonec k tekutině přidáme za studena lisovaný panenský olej. Vše dobře promícháme a necháme prochladnout. Tekutinu ke kvásku nelze přidávat horkou, kvásku by to neprospělo. Až nám tedy zchladne na teplotu těla, což odzkoušíme prostě a jednoduše namočením prstu :-), tak ji vlahou přilijeme ke kvásku. Opět dobře promícháme.

Až nyní přidáme odvážené množství špaldové hladké celozrnné mouky. Obrácený postup nedoporučuji, hůře se vše promíchává.

Tento těstový polotovar umístíme s mísou na teplé místečko a přikryjeme utěrkou. Necháme v klidu kynout 3-4 hodiny. V následující fotografické dokumentaci, viz níže, je vidět stav jak po 3 tak po 4 hodinách, což je nejzazší termín pro pokračování v další práci .

V druhém kroku přimícháme do nakynutého těsta oříšky, mandle, sušené ovoce a dobře rozmícháme. Těsto při tomto kroku ztratí na objemu, ale toho se není třeba lekat, vše zase dokyne.

Po promíchání těsta s ingrediencemi jej ještě přivoníme aromatickým citrónovým olejem, který nám zde nahrazuje strouhanou citrónovou kůru. Pokud máte neošetřené bio citróny, lze nyní přidat i trochu nastrouhané kůry. Ještě v míse mouku co nejvíce zapracujeme a připravíme si vál, který také posypeme moukou. Na vál vyklopíme těsto a pomoučenýma rukama jej také posypeme moukou a propracujeme. Většinou se  podaří i přídavek mouky na vále do těsta zapracovat a možná i trochu mouky pak budeme potřebovat navíc.

Z těsta, které se již k rukám nelepí a je tvárné, zhotovíme velký bochník, který si rozdělíme na polovinu. Zde by šly z polovin upéci i mazance, ale museli bychom je dát do nějaké podpůrné formy, aby z nich nebyly placky, viz původní recept na mazance.

Je-li pro vás podoba jidášů lákavější, můžete postupovat se mnou dále. Každou polovinu těsta rozkrojíme na čtyři díly. Jednotlivé díly vyválíme na válečky a zatáčíme nebo splétáme jidáše. Dáme po čtyřech kouscích na plech, vyložený papírem na pečení, a potřeme je rozšlehanými vejci nebo obilným mlékem. Nakonec  posypeme sekanými mandlemi a necháme asi tak hodinu nakynout.

Pečeme oba plechy současně cca 15 minut při 170 – 180 °C a pak dopékáme při 150-160 °C. Celková doba pečení se pohybuje mezi 45-50 minutami. Jelikož mám plynovou troubu tak plechy při pečení střídám v umístění, abych neměla jeden plech více připečený zespodu a druhý zase shora.

Po upečení je necháme dobře prochladnout.  Přeji dobrou chuť.

Rekapitulace s vizuálním náhledem :-)

Krok 1

Kvásek, právě smíchaný se zadělávací tekutinou a moukou. Je zajímavé, že začal ihned pracovat a než jsem ho nafotila, již tam byly bublinky :-)

Po 3 hodinách

Po 4 hodinách, kdy je nutno již pokračovat. Je vidět, že těsto již klesá.

Krok 2

Přidáme mandle, oříšky, rozinky, meruňky…

a nakonec i mouku

Vše promícháme a vyklopíme na vál.

Posypeme moukou a těsto propracujeme se zbylou moukou z válu v bochník.

Ten již jen rozdělíme celkem na 8 dílů, ze kterých vyválíme válečky a dle vlastních nápadů je stáčíme v jidáše. Připravené jidáše klademe na plechy.

Jednotlivé kousky připravených jidášů potřeme vajíčkem nebo obilným mlékem a posypeme mandlemi.

Necháme je asi tak 1 hodinu nakynout, až se pěkně zaoblí.

Takto připravené oba plechy vložíme současně do předehřáté trouby a upečeme. Při pečení v plynové troubě plechy v umístění v troubě prohazujeme. Plechy nelze péci postupně, druhý plech by překynul.

A to je celé :-)

 Pak již jen počkáme až vychladnou a můžeme se podívat, jak se nám dílo podařilo. Přeji hodně úspěchů!

Poznámka: Velikonoční jidáše jsem si ověřila, že lehce strávím při dobrém pokousání i s oslabenou slinivkou, ale přec jen pro lidi, kteří jsou v tomto směru více opatrní a nevěří si, tak bych doporučila péci bez přidaných oříšků a mandlí, jen se sušeným ovocem. Budou také moc dobré.

Jinak při použití tekutého nápoje bez stopového obsahu kaseinu,  mohou tyto jidáše i lidé s intolerancí laktózy, ale i s alergií na mléčnou bílkovinu.

Sdílení

    15 877 zobrazení článku
    O autorce
    5 komentářů
    1. Jitka Odpovědět
      Dobrý den, dnes jsem zkoušela připravit Vaše jidáše, postupovala jsem přesně podle návodu, ale konečné těsto bylo řídké, musela jsem hodně přidávat i špaldovou mouku, ale jidáše se mi nepodařily vytvarovat, pouze nízké bochánky. Znovu jsem si recept četla a chci se zeptat, zda je správně uvedeno 300 ml rýžového nápoje, protože pak v závorce uvádíte pouze 170 ml vody+35 g "Zajíce" Moc děkuji za odpověď. Hezký den přeje Jitka
      • Alemari Odpovědět
        Jejda...Děkuji za upozornění. Vloudila se chyba....V závorce by mělo být 270 ml vody nebo lépe dovážit to vodou na 300 g, což je zhruba 300 ml. Hnedle to opravím. Přídavek 300 ml tekutiny je ten správný. Co se týče Vaší zkušenosti, tak to netuším, v čem je zádrhel. Z uvedeného těsta jsem již připravovala kromě jidášů i kváskové hřebeny (těsto bylo bez přídavku oříšků a sušeného ovoce) a šly také vytvořit. Když se něco druhým nepovede, vždy mne to vede k přemýšlení a hledám chybu také u sebe a většinou přistoupím i k dalšímu ověřování, protože si chci potvrdit, zda je vše uvedeno správně. Ve svých poznámkách, které si dělám dost podrobně, když něco nového připravuji, mám z trojího pečení jidášů zatím vždy uvedeno 300 ml nějakého obilného nápoje, a jiné množství jsem tam určitě nedávala, ale těsto budu připravovat opakovaně pro další pečivo, tak to ještě jednou prověřím a sdělím sem.
        • Alemari Odpovědět
          Přeji pěkný den, milá Jitko, a píšu jak jsem slíbila v předchozím komentáři. Právě mi v kuchyni kynou další kváskové jidáše a postupovala jsem přesně dle zveřejněného receptu s 300 ml obilného nápoje. Těsto bylo krásně hutné a mám zase ty tvary, které zde prezentuji. Je mi líto, ale ten zádrhel ve Vašem výsledku nebude na mé straně :-) Jidáše jsem připravila nyní počtvrté :-) To, že jste měla těsto řídké, nemohlo být způsobeno ani tou předchozí chybou v textu, protože při použití pouze 200 ml byste je měla spíš ještě více husté. Mohu poradit jedině, že opakování je matkou moudrosti anebo přijďte za mnou třeba na kurz :-), můžeme je upéci. Jinak ale držím palce, aby se Vám příště povedly. Alemari
    2. Michal Odpovědět
      Dobrý den, chtěl bych se zeptat je-li možné něčím nahradit rýžový nápoj. Moc rád bych vyzkoušel Vaše jidáše a mazanec, ale momentálně se nacházím na Nové Zélandě, kde nejsem nic takového schopem sehnat. Dá se to přirovnat k něčemu podobnému, nikdy jsem to ani nechutnal. Děkuji S pozdravem Michal
      • Alemari Odpovědět
        Milý Michale, přeji dobrý večer, i když na Novém Zélandu máte asi možná již ráno :-) Rýžové mléko dávám do těsta místo kravského mléka. Můžete dát i kozí mléko, nebo třeba i vodu, i tak by to šlo, pakliže byste se chtěl vyhnout kravskému mléku. Původní recepty na kynutá těsta obsahují mléko kravské a jelikož jej vylučuji, dala jsem to rýžové...Lze dát i ovesné nebo sojové, máte-li nebo si ho třeba umíte i udělat. Sojové mléko lze připravit v domácích podmínkách i bez nějakých přístrojů. Moc si přeji, aby Vám tyto rady nějak byly užitečné...Srdečně zdravím. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *