Zdravější marcipán bez bílého cukru jsem použila při tvorbě jiného cukroví, hříbečků a bonbonů v čokoládě, takže hmota to určitě není úplně nová. Nyní vám ale předkládám pro inspiraci další možnost použití marcipánu v podobě velikonočních vajíček.
Rozpis na hmotu je vždy na základní množství, ale určitě můžete vytvořit i z jednoho základního množství více barevných variant, tak jako já na obrázku. Když vyjdete z dávky na základní světlý marcipán, můžete si pak váleček o hmotnosti cca 200 g rozdělit na několik dílů a pak jednotlivé díly dobarvit buďto kakaem nebo karobem, také kurkumou nebo práškem z červené řepy, vždy jen s malým přídavkem barvící složky.
Záleží jen na vás a na tom, kolik mandlí máte k dispozici.
Postup přípravy bude u všech variant hodně podobný. Spařené, oloupané a usušené mandle na jemno nastrouháme nebo, což je ještě lepší, namixujeme třeba v mlýnku na kávu a odvážené množství doplníme sušeným obilným nápojem.
Na vajíčka jsem zvolila sušený ovesný nápoj Oves Milk, který se mi začíná na marcipán osvědčovat lépe než sojový nápoj s příchutí vanilky, použitý do hříbečků, protože výsledná hmota s ovesným nápojem je tvarově stabilnější. Veškeré ingredience zpracováváme v míse a doporučuji použít na ruce chirurgické rukavice, které koupíme za pár korun v drogerii.
V míse smícháme sypké složky a přilijeme na váze přesné množství javorového sirupu na oslazení, vše ovoníme zvoleným aromatickým olejem pro vnitřní užití a nejdříve malou vařečkou umícháme a pak jen rukama v rukavicích zpracujeme tvárné základní světlé těsto. Barevnou hmotu můžeme zpracovávat také přímo tak, že k sypkým složkám přidáme složku na obarvení marcipánu, ale mám zkušenost, že je skoro lepší konkrétní barvící složku zapracovat až do hotové základní hmoty.
Karob, kakao, kurkumu nebo prášek z červené řepy se do hmoty zapracuje rozetřením až zatřením kulatým mazacím nožem přímo na vyvalovacím vále. Hmotu zpracujeme do konečné podoby válečku. Pak již jen oddělujeme kousky marcipánu dle potřeby a plníme je jako malé knedlíčky různou náplní, buďto mandlemi nebo dle vaší volby i kousky sušeného ovoce apod. (Malým dětem raději jen kousky sušeného ovoce.)
V rukou vytvarujeme základní vajíčka. Můžeme je ponechat i jenom jednobarevná.
Pakliže chceme dosáhnout větší rozmanitosti a ozdobení povrchu, uválíme si z kousků odlišných barev malé tenké proužky, které natvarujeme na hotová vajíčka a pak se již jen necháme překvapit co po zaválení v dlaních vznikne za ornament :-). Při troše trpělivosti lze stvořit na povrchu marcipánových vajíček i pěkné ornamenty, ale to je již na vaší fantazii.
Hotová vajíčka klademe samostatně na podnos tak, aby se nedotýkala a necháme je vychladit. Jinak se k sobě přilepí a při oddělování se nám může část hmoty odtrhnout. Po vychlazení jsou již odolnější a můžete je naskládat více k sobě. Uchováváme nejlépe v chladu a podáváme jen takové množství, které se bude konzumovat. Na teple mají tendenci trošku měknout, ale čím jsou starší a vyschlejší, tím si tvar uchovávají i venku lépe.
Nevím sice jak jsou marcipánová vajíčka trvanlivá, to jsem zatím neměla možnost ověřit :-), ale myslím si, že pakliže je připravíte ještě nyní před Velikonocemi, přes svátky se vám zcela určitě „vypaří“ :-)