Velikonoční vajíčka z marcipánu

různý počet vajíček dle jejich velikosti a dle připraveného množství základní hmoty | Při oslabené slinivce jenom v malém množství, spíš jen tak na ochutnávku.

Ingredience:

Světlý marcipán (základní hmota):

  • 90 g spařených a vyloupaných mandlí
  • 75 g sušený ovesný nápoj „Oves Milk“
  • 40 g javorového sirupu
  • 2 kapky pomerančového aromatického oleje „Just“

Tmavý marcipán:

  • jako světlý
  • 5 malých lžiček tmavého karobu (svatojánského chleba), popř. odtučněného kakaa

Žlutý marcipán:

  • jako světlý, jen je zde lepší citrónový aromatický olej
  • 1–1½ lžičky kurkumy

Červený marcipán:

  • jako světlý
  • 2–3 lžičky sušené červené řepy v prášku

Náplň do vajíček:

  • oloupané mandle, oříšky, sušené ovoce apod.

Zdravější marcipán bez bílého cukru jsem použila při tvorbě jiného cukroví, hříbečků a bonbonů v čokoládě, takže hmota to určitě není úplně nová. Nyní vám ale předkládám pro inspiraci další možnost použití marcipánu v podobě velikonočních vajíček.

Rozpis na hmotu je vždy na základní množství, ale určitě můžete vytvořit i z jednoho základního množství více barevných variant, tak jako já na obrázku. Když vyjdete z dávky na základní světlý marcipán, můžete si pak váleček o hmotnosti cca 200 g rozdělit na několik dílů a pak jednotlivé díly dobarvit buďto kakaem nebo karobem, také kurkumou nebo práškem z červené řepy, vždy jen s malým přídavkem barvící složky.
Záleží jen na vás a na tom, kolik mandlí máte k dispozici.

Postup přípravy bude u všech variant hodně podobný. Spařené, oloupané a usušené mandle na jemno nastrouháme nebo, což je ještě lepší, namixujeme třeba v mlýnku na kávu a odvážené množství doplníme sušeným obilným nápojem.

Na vajíčka jsem zvolila sušený ovesný nápoj Oves Milk, který se mi začíná na marcipán osvědčovat lépe než sojový nápoj s příchutí vanilky, použitý do hříbečků, protože výsledná hmota s ovesným nápojem je tvarově stabilnější. Veškeré ingredience zpracováváme v míse a doporučuji použít na ruce chirurgické rukavice, které koupíme za pár korun v drogerii.

V míse smícháme sypké složky a přilijeme na váze přesné množství javorového sirupu na oslazení, vše ovoníme zvoleným aromatickým olejem pro vnitřní užití a nejdříve malou vařečkou umícháme a pak jen rukama v rukavicích zpracujeme tvárné základní světlé těsto. Barevnou hmotu můžeme zpracovávat také přímo tak, že k sypkým složkám přidáme složku na obarvení marcipánu, ale mám zkušenost, že je skoro lepší konkrétní barvící složku zapracovat až do hotové základní hmoty.

Karob, kakao, kurkumu nebo prášek z červené řepy se do hmoty zapracuje rozetřením až zatřením kulatým mazacím nožem přímo na vyvalovacím vále. Hmotu zpracujeme do konečné podoby válečku. Pak již jen oddělujeme kousky marcipánu dle potřeby a plníme je jako malé knedlíčky různou náplní, buďto mandlemi nebo dle vaší volby i kousky sušeného ovoce apod. (Malým dětem raději jen kousky sušeného ovoce.)
V rukou vytvarujeme základní vajíčka. Můžeme je ponechat i jenom jednobarevná.

Pakliže chceme dosáhnout větší rozmanitosti a ozdobení povrchu, uválíme si z kousků odlišných barev malé tenké proužky, které natvarujeme na hotová vajíčka a pak se již jen necháme překvapit co po zaválení v dlaních vznikne za ornament :-). Při troše trpělivosti lze stvořit na povrchu marcipánových vajíček i pěkné ornamenty, ale to je již na vaší fantazii.

Hotová vajíčka klademe samostatně na podnos tak, aby se nedotýkala a necháme je vychladit. Jinak se k sobě přilepí a při oddělování se nám může část hmoty odtrhnout. Po vychlazení jsou již odolnější a můžete je naskládat více k sobě. Uchováváme nejlépe v chladu a podáváme jen takové množství, které se bude konzumovat. Na teple mají tendenci trošku měknout, ale čím jsou starší a vyschlejší, tím si tvar uchovávají i venku lépe.

Nevím sice jak jsou marcipánová vajíčka trvanlivá, to jsem zatím neměla možnost ověřit :-), ale myslím si, že pakliže je připravíte ještě nyní před Velikonocemi, přes svátky se vám zcela určitě „vypaří“ :-)

Poznámka: Mandle kupuji v podobě natural, ne již blanšírované, protože ty rády brzy oxidují a mohou být již na povrchu trochu žluklé.  Marcipánová vajíčka si občas ochutnám s ajurvédskou kávou a v počtu dvou až tří neublížila ani oslabené slinivce.

Talířek, na kterém leží vajíčka je malý podšálek k hrníčkům na čaj, takže velikost vajíček je tak asi 3–4 cm. To jen pro doplnění, protože se mi nepodařilo přiložit čajovou lžičku pro poměření velikosti.

Obilné nápoje se vždy nemusí přidávat, chceme-li mít marcipán jen z mandlí, určitě to také půjde, jen si musíme přepočítat poměrem přídavek oslazení sirupu.

Ještě noticku ke kakau. Do mandlové hmoty je určitě velice chutné, ale přikláním se více ke zdravějšímu karobu, protože ten není tak tučný a při jeho zapracování z hmoty neprýští tuk a nemáte vše zamaštěné, což se mi s kvalitním kakaem stalo. Snad jedině odtučněné kakao ze zdravé výživy by bylo použitelné lépe, kdo ho má raději.

V rukavicích se vám bude lépe připravovat základní těsto, protože se vám nebude chytat na ruce, ale pro vlastní tvoření vajíček doporučuji rukavice sundat a pracovat již jen s umytýma rukama. Přeci jen čisté ruce mají větší citlivost pro zpracování hmoty, chcete-li si pohrát s ornamenty :-)

28 358 zobrazení článku
O autorce
15 Komentářů
  1. Marzb Odpovědět
    Dobrý den, mám technický dotaz k surovině "červená řepa v prášku" - někde si jej kupujete (popřípadě, kde se dá sehnat), či si jej vyrábíte sama? PS: z jiného soudku: chystám se na váš žitný kváskový mazanec a jsem tuze zvědavá, jak mi to půjde :o)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Marzbu, sušenou červenou řepu si kupuji ve zdravé výživě. Bývá mezi kořením. Držím palce na ten mazanec, ale žitný jsem ještě nedělala :-), jen z žitného kvásku, ale s moukou špaldovou. Možná jste to tak myslela. Alemari
      • Marzb Odpovědět
        Jj, myslela jsem to tak :o) No, ale už se vyskytla chybička, že mi nechce vzejít kvásek - v bytě máme teplotní výkyvy (vytopíme max. na 21°C a to topíme až přijdeme z práce, jinak tam je většinu dne okolo 16°C), takže asi budu kynout v práci, kde se topí imrvere - no snad to stihnu. Ale neztrácím chuť do díla ;o)
        • Alemari Odpovědět
          Až vám vzejde kvásek, třeba v té práci, tak pak to půjde i doma, když si před pečením trošku přitopíte troubou. Hotový kvásek rád kvasí i při nižší teplotě .. v lednici. :-) Držím palce. Určitě si podržte tu chuť do díla...Budete odměněna, milá Marzb. Dílo se pak povede a bude moc chutnat, uvidíte. To Vám ze srdce přeji. Alemari
  2. Lucie Odpovědět
    Dobrý den, myslíte si, že by bylo možné touhle hmotou potáhnou ti dort? Chci upéct zdravější variantu dortu a tohle se mi zdá velmi vhodné, ale jde o to, jestli se nebude hmota trhat...
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer. Tak to Vám s určitostí neřeknu, milá Lucie, nedělala jsem to. Možná to půjde vyválet, ale je také možné, že se to bude trhat, asi by se to muselo udělat trochu řidší. To budete muset vyzkoušet. Držím palce. Alemari
  3. Monika Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda marcipánovou hmotu lze použít i na dort - chci udelat prckovi k 1 narozeninám dort bez cukru, ale aby byl hezký :) dekuju!!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Abych pravdu řekla, nedělávám marcipánovou hmotu ve velkém množství, abych ji rozvalovala do plátu. Ale myslím si, že by to jít mohlo. Za zkoušku to stojí :-). Držím palce, aby se to povedlo. Alemari
  4. Monika Odpovědět
    Děkuji za odpověď! Zkusím a pak dám vědět jak to dopadlo :)
  5. Monika Odpovědět
    Tak hotovo! Můj se smál, že designéra roku bych nevyhrála, ale pak snědl dort i s marcipánem, který by jinak vynechal, a dětem se líbil... Pošlu foto pokud chcete a děkuji za recept. Nechtěla jsem pro roční dítě tunu bílého cukru a mléka :)
    • Alemari Odpovědět
      Moniko, jste šikovná!...Tak to jsem ráda, že se dort povedl. Gratuluji! Poslat mi foto můžete, ale nezveřejňuji. Ráda se však podívám na Váš výtvor :-) Zdravím. Alemari
  6. Monika Odpovědět
    Děkuji! Máte to v mailu :-)
    • Alemari Odpovědět
      Ano, došlo, děkuji, nakoukla jsem. Hezky se Vám to podařilo :-)
  7. Andrea Odpovědět
    Dobrý den. Chci se zeptat, jestli je možné použít místo sušeného ovesného nápoje klasické sušené mléko. Ovesné doma nemám a chtěla bych tento marcipán zítra zkusit. Budu dělat malé dort k prvním narozeninám a ráda bych na něj vymodelovala malé kačenky. Děkuji zároveň na typ s kurkumou, už pár dní si lámu hlavu, jak ho obarvit přírodně.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Andreo, přeji dobrý den. Žel, až dnes se mi komentář objevil v programu, tak nevím, zda má odpověď ještě přijde včas. Postup se sušeným kravským mlékem nemám vyzkoušen, ale pakliže malé toto mléko nevadí, zkusit to můžete. Myslím si, že by to mělo jít. Držím palce. Alemari

Napsat komentář: Andrea Zrušit odpověď na komentář

*