Vločkové oválky

2 plechy | Při oslabené slinivce jsou vhodnější s mletými oříšky i mandlemi.

Ingredience:
  • 70 g ovesných vloček BIO
  • 30 g jemných ovesných vloček
  • 50 g žitných vloček BIO
  • 50 g špaldových vloček BIO
  • 50 g BIO rozinek sultánek
  • 50 g medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 30 g ořechů
  • 25 g mandlí
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 6 nesířených sušených meruněk
  • celé mandle na ozdobu

Pečené oválky z více druhů obilných vloček, ozdobené celou mandlí, mohou dobře posloužit nejen na rozšíření sortimentu zdravého vánočního cukroví, ale můžeme si jimi zpestřit jídelníčeki v průběhu roku. Na přípravu nejsou náročné.

Všechny druhy obilných vloček smícháme v misce dohromady a zalijeme je vodou tak, aby byly téměř potopené. Necháme je měknout a částečně i fermentovat. Je dobré je ponechat namočené i několik hodin, protože více zesládnou.

Do změklých vloček přimícháme med a skořici. Mandle spaříme vařící vodou a necháme alespoň 5 minut odstát. Pak je sloupneme ze slupek a nasekáme na drobno. Ořechy a sušené meruňky nakrájíme na drobné kousky. Společně s malým i rozinkami sultánkami vše přimícháme do změklých obilných vloček.

Směs zakápneme citrónovým aromatickým olejem. Je-li směs řídká, zahustíme ji ještě trochu jemnými ovesnými vločkami, ale neměla by být, pokud jsme nedali příliš mnoho vody.

Pomocí jedné nebo dvou dětských polévkových lžiček tvarujeme oválky, které klademe na plech vyložený papírem na pečení. Navrchu je zdobíme celou oloupanou mandlí.

Oválky pečeme v mírné troubě při 180–200 °C asi 45–60 minut. Při pečení hlídáme.

Poznámka: Vločkové oválky rádi mlsáme jako zdravou variantu sušenek. Jsou vhodné i pro oslabenou slinivku a při vyloučení nebo snížení množství medu je mohou také lidé s cukrovkou v rámci své diety.

Při oslabené slinivce se někdy hůře tráví větší kousky ořechů. Chuťově sušenky nepozměníme, když ořechy i mandle přidáme jemně pomleté nebo na jemno nasekané a vyloučíme celou mandli na povrchu.

Sdílení

    22 708 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. mirka hudková Odpovědět
      Dobrý den, dnes jsem zkusila, ale nerozumím času pečení 45-60 min, po 5 minutách na 180 st. byly placičky hnědé a musela jsem vyndat, aby se nespálily.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Nu, to rozmezí času tam je proto, že je tam i rozmezí teplot. Při nižší teplotě se peče déle a při vyšší krátce. Ale zatím se mi nestalo, že by mi tmavly už po 5 minutách, to tedy ne. To si u Vás zařádil asi nějaký šotek, neumím si to vysvětlit. I např. vanilkové rohlíčky, které jsou velice náchylné na teplotu a dobu pečení, se po 5 ti minutách teprve tak prohřejí...Bohužel, neporadím, nejsem u Vás, tak nevím, čím to. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *