Voňavá bramboračka s červenou čočkou

4-5 porcí | Pro bezlepkovou dietu nedávat tekuté polévkové koření. Obsahuje kromě fermentované sóji i ferment. pšenici a tudíž i lepek.

Ingredience:
  • 400–450 g očištěných brambor
  • 2 l vody
  • 150 g červené čočky
  • 100 g cibule
  • 100 g pórku
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička drceného nebo mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička libečku
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 lžičky koření Horalka
  • ½ lžičky estragonu
  • ½ lžičky kurkumy
  • mořská sůl
  • 1 lžíce panenského oleje řepkového (i jiný panenský)
  • nať petržele
  • 1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu (nemusí být)

Moje maminka vždy říkávala, že polévka je „grunt“, neboli základ. A je to tak. Mnohdy ji uvařím, když už je hlad a kompletní jídlo by trvalo delší dobu. Voňavá a jemná bramboračka nedá mnoho práce a díky tomu, že červená čočka se nemusí namáčet, netrvá vaření dlouho.

Brambory očistíme a nakrájíme na menší kousky. Červenou čočku raději prohlédneme a odstraníme případné nečistoty, promyjeme na sítku a vyklepneme do hrnce k bramborám. Zalijeme vodou.

Cibuli i pórek překrájíme jenom na hrubší kousky, vložíme též do hrnce a vodu osolíme.

Již v začátku vaření přidáme uvedené koření a vše přivedeme k varu. Vaříme poodkryté od varu asi 15-20 minut, až jsou brambory, čočka, cibule i pórek úplně změklé.

Uvařenou polévku necháme prochladnout a pak z ní vyjmeme kuličky nového koření a bobkové listy.

Polévku nalijeme do mixéru a na jemno rozmixujeme. Protože je jí větší množství, mixujeme ji postupně.

Pak ji vrátíme, nejlépe do dalšího hrnce, omastíme lžicí panenského řepkového oleje a kdo ji chce mít více výraznou, tak ji dochutí polévkovým kořením bez glutamanu, ale není vysloveně nutné. Polévka je voňavá a vydatná i bez dalšího ochucení. Co jí ale pomůže vždy, to je přídavek čerstvé nebo mražené petrželové natě.

K polévce můžeme podat ještě celozrnné pečivo, ale nám doma chutnala i bez něho. Moje oslabená slinivka ji zvládla bez problémů a ostatní v rodině taktéž…:-)

Poznámka: Přestože polévka neobsahuje mnoho surovin, je vydatná a také pěkně voňavá použitými bylinkami. Může se vám zdát na pohled hodně podobná předcházející  Zeleninové polévce s červenou čočkou, ale je odlišná. Též se „ubírá“  jiným směrem. Je to především kombinace brambor a luštěniny. Čočka se zeleninou „podtrhuje“ zase jiný výživový obsah i chuť.

Bramboračka je velice jemná polévka i pro oslabenou slinivku a současně je vhodná i do bezlepkové diety. Protože je mixovaná, bude vhodná i do dětského jídelníčku.

Polévka po namixování získá žlutozelenou barvu díky obsahu kurkumy a zelené části pórku.

Sdílení

    19 070 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. ivis.e Odpovědět
      Polévku jsem ještě na konci zahustila trochou ovesné smetany na zjemnění a zahuštění a byla vynikající!
      • Alemari Odpovědět
        Dobrá volba, milá Ivis.E :-) Zdraví si určitě mohou dopřát toto vylepšení. Pro lidičky s oslabeným trávením bych ale s ovesnou smetanou raději šetřila a také si nejsem jista nějakým zbytkovým obsahem lepku, takže ti, co potřebují jídlo bez lepku, musí dobře pročíst, zda tam něco není.. Alemari
    2. Jane Odpovědět
      Polévka je vynikající i bez mléka!!!!
      • Alemari Odpovědět
        To mne moc těší, že chutná.
    3. Lucie Odpovědět
      Výborná polévka. Místo estragonu, který jsem neměla, jsem dala saturejku a kvůli manželovi jsem pórek vynechala a cibulky dala méně. Baštila celá rodina. Děkuji za skvělé recepty.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji též. Jsem ráda, že vám doma všem chutná. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *