
Moje maminka vždy říkávala, že polévka je „grunt“, neboli základ. A je to tak. Mnohdy ji uvařím, když už je hlad a kompletní jídlo by trvalo delší dobu. Voňavá a jemná bramboračka nedá mnoho práce a díky tomu, že červená čočka se nemusí namáčet, netrvá vaření dlouho.
Brambory očistíme a nakrájíme na menší kousky. Červenou čočku raději prohlédneme a odstraníme případné nečistoty, promyjeme na sítku a vyklepneme do hrnce k bramborám. Zalijeme vodou.
Cibuli i pórek překrájíme jenom na hrubší kousky, vložíme též do hrnce a vodu osolíme.
Již v začátku vaření přidáme uvedené koření a vše přivedeme k varu. Vaříme poodkryté od varu asi 15-20 minut, až jsou brambory, čočka, cibule i pórek úplně změklé.
Uvařenou polévku necháme prochladnout a pak z ní vyjmeme kuličky nového koření a bobkové listy.
Polévku nalijeme do mixéru a na jemno rozmixujeme. Protože je jí větší množství, mixujeme ji postupně.
Pak ji vrátíme, nejlépe do dalšího hrnce, omastíme lžicí panenského řepkového oleje a kdo ji chce mít více výraznou, tak ji dochutí polévkovým kořením bez glutamanu, ale není vysloveně nutné. Polévka je voňavá a vydatná i bez dalšího ochucení. Co jí ale pomůže vždy, to je přídavek čerstvé nebo mražené petrželové natě.
K polévce můžeme podat ještě celozrnné pečivo, ale nám doma chutnala i bez něho. Moje oslabená slinivka ji zvládla bez problémů a ostatní v rodině taktéž…:-)