Vylepšená pomazánka z červené čočky

miska – cca 600 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu s vhodným pečivem.

Ingredience:

Červená čočka:

  • 100 g červené čočky
  • 500 ml vody
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky koriandru
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • 1 bobkový list
  • 1 rovná lžička sušeného česneku
  • mořská sůl

Pomazánka:

  • uvařená červená čočka
  • 150 g okary (popř. tofu)
  • 150 g cibulky
  • 3 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • ½ lžičky estragonu
  • ½ lžičky oregana
  • 1 rovná lžička červené papriky
  • sojová omáčka „Tamari“
  • 1 lžíce BIO hořčice
  • 40 g másla
  • 30 g lněných semínek
  • 50–100 g rajčatového pyré („Passata di pomodoro“)
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička umeocta
  • mořská sůl

Když jsem opakovaně připravovala pomazánku z červené čočky s okarou, ruka se mi při nalévání oleje zastavila a napadlo mě, že tentokrát zvolím jinou chuťovou variantu. Místo dalšího oleje jsem přidala do pomazánky kvalitní máslo a jiné přísady, které v původní verzi vůbec nebyly obsaženy.

Červenou čočku si uvaříme do měkka s uvedeným kořením, tak jak je popsáno v receptu na Pomazánku z červené čočky s okarou.

Prochladlou uvařenou červenou čočku bez bobkového listu namixujeme a postupně přidáváme nejdříve olej, pak změklé máslo, cibulku, okaru, oregáno, estragon, hořčici a mletou červenou papriku.

Další významnou přísadou do pomazánky je namixované lněné semínko a trocha kurkumy.

Protože však lněné semínko pomazánku zahustí, je ji potřeba opětovně naředit, nejlépe rajčatovým pyré a následně lehce okyselit umeoctem.

Rajským pyré ředíme opatrně, protože zde záleží i na tom, jak se nám podařilo čočku při vaření zahustit.

V závěru pomazánku ochutnáme, případně ještě dosolíme a dochutíme sojovou omáčkou „Tamari“.

Pomazánka přidanými složkami získá velmi masitou příchuť. Hotovou pomazánku necháme vychladit v ledničce. Chladem lehce zhutní, ale i tak si ponechá dobře roztíratelnou konzistenci.

Pomazánku natíráme na žitné chlebíčky a obložíme jakoukoliv vhodnou a dostupnou zeleninou.

Poznámka: Raději ještě uvedu, že červená čočka se vaří kratší dobu, než čočka běžná a též bez předchozího namáčení. Proto je lepší si ji při varu pohlídat. Když se voda pomalu vydusí, je většinou čočka uvařena úplně do měkka.

Vylepšenou pomazánku z červené čočky nezařazuji do diety pro oslabenou slinivku. Sice jsem ji degustovala, ale cítila jsem, že již obsahuje množství různorodých složek, které dohromady potřebují větší dávku trávicích enzymů.

Mým synům však tak zachutnala, že ji rázem zařadili mezi nejlepší pomazánky, které jsem prý kdy připravila, proto ji tedy nabízím i vám.

Okara je sojová drť a přidává pomazánce další kvalitní bílkoviny. Nemáme-li, můžeme přidat i tofu natural. Sytost a výživnost je ještě posílena přídavkem mixovaných lněných semínek.

Pomazánku je s vhodným pečivem možné použít i pro bezlepkovou dietu. Množství pomazánky na fotce není přesné, je to již jen menší vzorek.

47 623 zobrazení článku
O autorce
14 Komentářů
  1. ipaletova Odpovědět
    Dobrý den, Alemari, opět mám dotaz. Jelikož miluju červenou čočku, kterou si obvykle připravuju k obědu se zeleninou, tak mě zaujal tento recept. Ovšem nechtěla bych zahušťovat sójovou drtí ani tofu, jelikož je to soja a tu já nemusím. Čím bych tyto suroviny mohla nahradit? Napadá mě třeba tvaroh? Děkuji Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Ivanko, nechcete-li zahušťovat sojovými výrobky, není špatné zahustit i třeba instantní rýžovou moukou nebo nějakou instantní kaší. Ten tvaroh nevím, nějak to necítím, ne že by nešel, ale ta kombinace může být již trochu těžká, ale je to na Vás, jak to vnímáte Vy. Také mne napadlo dát víc jemně namixovaného lněného semínka. Zdravím. Alemari. P.S. Ještě mne napadají ovesné vločky jemné, které zalijeme malým množstvím vařící vody a necháme nabobtnat a pak studené můžeme nadstavit do pomazánky.
  2. ipaletova Odpovědět
    Milá Alemari, moc děkuji a zřejmě vyzkouším lněné semínko, kterého mám doma dostatek nebo možná ovesné vločky, které mám hodně ráda. Jste zlatíčko. Ivana
  3. ipaletova Odpovědět
    Paní Alenko, dnes jsem si pomazánku udělala k večeři, místo okary jsem použila namočené ovesné vločky a hořčici jsem dala svoji zeleninovou domácí. Pomazánka je úžasná a na kváskovém chlebíku nemá chybu. Moc děkuji za tento recept. Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo...:-) Moc mě těší paní Ivanko, že se Vám povedla a chutná.. Alemari
  4. lucca86 Odpovědět
    Dnes jsem vyzkoušela tuto pomazánku a je naprosto úžasná, opravdu můžu potvrdit, že chutná jakoby obsahovala masovou složku. Myslím, že velký podíl na tom hrají rajčata Alnatura, která jsou chuťově úplně jinde než klasické rajčatové pyré. Chci Vám ještě pochválit tyto stránky, jsou velmi inspirující! Děkuji Lucka
    • Alemari Odpovědět
      To jsem ráda, že Vám pomazánka chutná, milá Lucko86 a také děkuji za pochvalu stránek. Zdravím. Alemari
  5. Alemari Odpovědět
    Zde se komentáře při přesunu trochu časově zpřeházely, je nutné si číst i jejich data. Mé odpovědi však vždy na jednotlivé dotazy navazují...:-)
  6. Veronika Odpovědět
    Další možnost, jak využít okaru. Pomazánka je výborná. Z uvedeného množství je jí opravdu hodně, tak jsme ji měli jeden den s kváskovým chlebem a druhý den jsme si k ní udělali indické čapati (placky z celozrnné atta mouky). První den přišla manželovi velmi jemná. Do druhého dne se rozležela a více vynikla chuť koření. Dokonce manžel přemýšlel, že by se dala podobná směs smažit jako placky, nebo z ní udělat "vegaburgr". Zdravím Veronika
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, že Vám chutnala. Alemari P.S :Pouze technologii smažení bych už nedoporučovala, snad jedině takové nějaké opečení v troubě nebo na sucho na pánvi.
  7. Veronika Odpovědět
    :-) Pokud smažíme, tak na keramické pánvi bez tuku. Nějak už nám ta smažená jídla na oleji přestala chutnat.
    • Alemari Odpovědět
      :-) O.K. Tak to je správný postup, milá Veroniko.
  8. Eriu Odpovědět
    Chtějí mi to sníst všichni, včetně psa. Dělala jsem to se sušenými rajčaty a čerstvými bylinkami, oregano i estragon nám už krásně rostou, a je to dobrota.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to mne těší, děkuji. Alemari.

Zanechte odpověď

*