Když jsem opakovaně připravovala pomazánku z červené čočky s okarou, ruka se mi při nalévání oleje zastavila a napadlo mě, že tentokrát zvolím jinou chuťovou variantu. Místo dalšího oleje jsem přidala do pomazánky kvalitní máslo a jiné přísady, které v původní verzi vůbec nebyly obsaženy.
Červenou čočku si uvaříme do měkka s uvedeným kořením, tak jak je popsáno v receptu na Pomazánku z červené čočky s okarou.
Prochladlou uvařenou červenou čočku bez bobkového listu namixujeme a postupně přidáváme nejdříve olej, pak změklé máslo, cibulku, okaru, oregáno, estragon, hořčici a mletou červenou papriku.
Další významnou přísadou do pomazánky je namixované lněné semínko a trocha kurkumy.
Protože však lněné semínko pomazánku zahustí, je ji potřeba opětovně naředit, nejlépe rajčatovým pyré a následně lehce okyselit umeoctem.
Rajským pyré ředíme opatrně, protože zde záleží i na tom, jak se nám podařilo čočku při vaření zahustit.
V závěru pomazánku ochutnáme, případně ještě dosolíme a dochutíme sojovou omáčkou „Tamari“.
Pomazánka přidanými složkami získá velmi masitou příchuť. Hotovou pomazánku necháme vychladit v ledničce. Chladem lehce zhutní, ale i tak si ponechá dobře roztíratelnou konzistenci.
Pomazánku natíráme na žitné chlebíčky a obložíme jakoukoliv vhodnou a dostupnou zeleninou.