Výživné arašídové müsli

1-2 porce

Ingredience:
  • 120 g ovesných vloček BIO
  • 2 lžíce akátového medu (40 g)
  • 1 lžíce špaldových klíčků
  • 1 vrchovatá lžíce arašídového krému „Jori“ (50 g)
  • 40 g nahrubo sekaných arašídových ořechů (popř. vlašských)
  • ½ lžičky skořice
  • špetka mletého fenyklu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Pro větší výdej energie a lepší ranní zasycení připravíme výživné müsli z fermentovaných ovesných vloček s přídavkem medu a ořechů. Ovesné vločky zalijeme vodou tak, aby byly právě ponořené a necháme je při pokojové teplotě fermentovat nejlépe do druhého dne.

Po nabobtnání dochází k postupnému štěpení škrobů na jednoduché cukry a vločky zesládnou a stanou se lépe stravitelné bez dalšího tepelného zpracování.

Ke změklým vločkám ráno přidáme dvě lžíce tekutého akátového medu a rozmícháme. Dalším přídavkem bude arašídový krém, nejlépe neslazený a sekané ořechy.

Müsli zahustíme výživnými špaldovými klíčky a pro lepší stravitelnost i vůni přidáme skořici, fenykl a pár kapek citrónového aromatického o­leje.

Podáváme posypané několika loupanými arašídy vcelku.

Poznámka: Toto müsli doporučuji lidem, kteří potřebují dostatek energie po ránu, třeba vzhledem k očekávanému sportovnímu výdeji, nebo mladým lidem k růstu organismu.

Pro lidi s oslabenou slinivkou, vzhledem k obsahu tuků hlavně z arašídového krému a také celých oříšků, osobně moc nedoporučuji.

13 954 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. Renanka Odpovědět
    Paní Alemari, někde jsem četla, že arašídy by se ani pro svou škodlivost neměly konzumovat. Hlavně kvůli tomu, že jsou snad největší alergeny, atd. Co si o tom myslíte? Děkuji :-)
    • Alemari Odpovědět
      No vidíte, a přesto je tolik lidí „baští“ a solené a pražené a navečer ...:-( Arašídy jsou dosti výživné, obsahují kvalitní nenasycené tuky, ale při špatném skladování již u pěstitele a pak i cestou ke spotřebiteli se může jejich kvalita citelně zhoršit. Mohou pak obsahovat nebezpečné plísně, což lze těžko rozpoznat, takže zde opatrnosti není nazbyt. Pakliže si nejsme jisti jejich kvalitou a jsme mezi tím 0,5-1,1 % lidí, co mají na ně alergii, tak je potřeba se jim vyhýbat. Alemari P.S. Arašídový krém „Jori“ by měl mít garantovanou kvalitu.
  2. Klaris Odpovědět
    Dobrý den, paní Alemari, jen bych Vám chtěla moc poděkovat a zároveň velmi pochválit Vaše stránky. Recepty jsou parádní. ;-) (...můžeme se těšit na nové...? :)) Chtěla bych se zeptat, jestli lze vločky fermentovat také třeba v sojovém "mléce" (tekutém). Vím, že máte raději sušené "Zajíce" a používáte je také při přípravě kaší. Je možné použít i normální mléko...? Předem moc děkuji, K. :))
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Klaris. Děkuji za slova chvály mých stránek. Recepty?..jejda :-) Právě jsem dnes jeden nový recept po dlouhé zdravotní odmlce vydala :-). Možná jste si jen nevšimla :-). Další budou, jak budu mít čas a síly dovolí. Mám těch aktivit mnoho. Co se týče fermentace. Abych ale nejdříve něco upřesnila....V receptech dříve často a nyní občas pracuji se sušenými obilnými nápoji, ale netvrdím, že mám tyto sušené "Zajíce" raději :-) Prostě, když jsem tvořila dříve recepty, tak nebyl takový výběr těch mlíček tekutých a také se všude to tekuté třeba nehodí. Při přípravě fermentovaných kaší raději fermentuji už jen v trošce vody a dolívám pak tekutým obilným "mlékem" před ohřevem, tak již upravuji své recepty, aby tam nemusel být sušený obilný nápoj :-). V obilném "mléce" nefermentuji, já to tak necítím, obávala bych se, že se mléko v teple s vločkami, které fermentují třeba zkazí. Protože jsou obilná "mléka", správně asi nápoje, drahá, nezkoušela jsem to, tak Vám bohužel nepotvrdím, jestli tudy vede cesta :-). Možná ano, nevím. Závěr: Sama bych tedy v sojovém "mléce" přímo nefermentovala, ale je to jenom můj čistě osobní pocit. S pozdravem Alemari. P.S.: Ještě připisuji, že normální mléko kravské nepoužívám vůbec. Viz článek na mém webu o mléku a jeho náhradách . Mějte se hezky. AM
  3. Martina Odpovědět
    Milá paní Alemari, s radostí jsem přečetla Váš recept na fermentované vločky. Zatím jsem je zkoušela ponořené dát přes noc do ledničky a ráno uvařit. Klíčenou pohanku dělám podobně jako Váš recept na klíčení semínek, ale obávám se množení plísní. Někde jsem četla, že stačí obiloviny ponořené ve vodě nechat 2-3dny v lednici, jinde se uvádí, že by se měly 2x denně proplachovat a nechat pouze min. množství vody. V létě to nevadí, pokud je nechám mimo lednici? Jaký způsob byste doporučila Vy, resp. která z těchto variant je pro citlivé zažívání stravitelnější? Se srdečným pozdravem a přáním krásných slunných dní Martina
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Martino. Většinou u müsli dávám minimálně vody, kterou u vloček nevyměňuji, vylila bych cenné škroby. Proplachujeme jenom celá zrna při nakličování, vločky při fermentaci již ne. Při nakličování se bobtná celé zrno, ve kterém se budí procesy růstu, ale při fermentaci dochází ke štěpení škrobů obsažených ve vločkách nebo i jiné jemnější podobě zrna (lámanka apod.), které vlastně již nemůže vzklíčit, je porušeno mechanicky. Vločky je možné nechat fermentovat v lednici, v létě je to i lepší, a stačí přes noc, nedávala bych to déle. Přímo toto arašídové müsli však pro oslabené trávení moc nedoporučuji, tak jak o tom píšu v poznámce. Máte-li citlivé trávení, zkuste dát trochu více vody a připravte si raději fermentovanou kaši a to tak, že ráno přes noc namočené vločky třeba dolijete ovesným mlékem a pak krátce povaříte se skořicí a mletým fenyklem. Dochutit třeba na webu uvedeným datlovým medem. Je to velice dobře stravitelné. Recept ještě budu popisovat a připravím ho i k vydání. Mějte se hezky. Alemari
  4. Martina Odpovědět
    Krásné ráno, milá Alemari, děkuji Vám za rychlou odpověď.:-) Domníváte se, že klíčená pohanka (2 dny proplachuji), je pro citlivá střeva stravitelnější než fermentovaná (pokud bych ji nechala jako vločky v lednici?). Zkoušela jsem i quinou, ale klíčila mi pouze jedna, která již bohužel není k dostání.:-( Mám ráda i jáhly, ale nevím, zda jsou včetně quinoi (také 2 dny proplachuji), pro mě vhodná? Nebo jsou lépe stravitelné ty fermentované vločky? Řadu let se mi osvědčila dělená strava pro lepší zažívání, nyní bych ale potřebovala přibrat nějaké kilogramy, tak nevím, zda by bylo vhodné stravu, resp.bílkoviny a sacharidy kombinovat. Máte s tím prosím Vás nějaké zkušenosti? Matně si pamatuji, že makrobiotika nedoporučuje kombinovat jednoduché a komplexní sacharidy (cukry prý pak ve střevech kvasí), ráda bych ale na tu kaši zkusila nějaký švestkový, javorový či Vámi doporučený datlový sirup spolu s přepuštěným máslem. Co na to jako zkušená odbornice, milá Alemari, říkáte Vy? :-) S pozdravem a přáním krásného dne. Martina
    • Alemari Odpovědět
      Milá Martinko...Co na to já? :-) Nejsem odbornice na makrobiotiku, vařím a stravuji se intuitivně a mnohdy to je i dle zásad makrobiotiky a někdy zase ne. Snažím se ctít spíš rady jasnovidce Edgara Cayceho, který vlastně již před sto lety propagoval i dělenou stravu. Váš dotaz je však dotazem na Vaše problémy. Chcete přibrat a zde neplatí všeobecná pravidla. Tady nelze nějak radit jakože všem...Každý jsme jiný a někdo po něčem přibere a někdo zase ne a do toho má někdo problémy s některými potravinami, které by přímo potřeboval a není třeba úplně fit atd. Téma přibírání a hubnutí je velmi citlivé na mnoho faktorů a není to jenom strava, ale i myšlení, krevní skupina a energetický výdej či příjem atd. Je to spíš na osobní poradenství a to nelze dělat na dálku, ještě nejsem jasnovidná :-) i když mnohé naciťuji již z textu. Poradenství dělám jen individuálně osobně nebo přes skype a jednotlivě bez toho, že by to četly další tisíce čtenářů :-) Moc Vám děkuji za pochopení.

      Jinak co se týče té fermentace nebo klíčení. Jen zopakuji. Klíčit můžete jen celá neporušená zrna. Vločky nenaklíčí. Vločky fermenutujeme namočením, jsou to rozdrcená zrna. Obojí přispívá k lepšímu strávení obiloviny. Při klíčení se budí enzymy a vitamíny, v zrníčku se budí život. Při fermentaci dochází ke štěpení složitých sacharidů u rozdrcených obilek a proto vločky sládnou. Co Vám víc vyhovuje můžete zjistit buďte dle reakce svého těla nebo intuitivně nebo popř. kineziologicky. Přeji pěkný den. Alemari

Zanechte odpověď

*