Chřipkové období ještě stále trvá a tak se zahřívací nápoj může hodit. Existuje mnoho receptů na tyto čaje, ale kombinace s jablky mi přišla chuťově velice příjemná a jelikož výsledkem je nejen horký nápoj, ale i pikantní uvařená jablka, zvu vás k vyzkoušení.
Celá příprava zabere kolem 20 minut. Zázvor omyjeme a nakrájíme na tenké plátky v množství, které jsem uvedla. Jablíčka oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme zázvor a dáme vařit.
Vaříme asi tak 5 minut a pak přidáme oloupaná jablka a skořici s hřebíčkem. Vše přivedeme opět k varu, přikryjeme poklicí s dírkou a povaříme 4-5 minut tak, aby byla jablka dobře uvařena. Mohou být i mírně rozvařena, nápoj jimi bude pak lépe oslazen.
Do jiné skleněné nádoby si připravíme sušené bylinky a po uvaření jablek v zázvoru a koření, kdy hrnec odstavíme z plotny, zcezeným horkým nálevem, ale bez jablek, přímo a hned zalijeme květ bezu i šalvěj. Do sklenice přihodíme ještě i plátky zázvoru, které se vařily s jablíčky a přikryjeme. Zbylá jablka očistíme od hřebíčku a skořicové kůry, vybereme vidličkou a necháme chladnout zvlášť v misce. Budou takto připravena k snědku…
Čaj z bylinek a jablečno-zázvorového vývaru necháme přikrytý a po 5-7 minutách jej zcedíme.
Ničím nesladíme. Čaj bude nasládlý díky uvařeným jablíčkům, které můžeme konzumovat souběžně teplé s popíjením čaje nebo je později použijeme jako studené k osvěžení nebo třeba do pudingu. Jsou příjemně pikantní.
Přeji dobrou chuť!
P.S. Květ bezu by snad neměl být velký problém sehnat...Je to naše dostupná bylina...Ovšem netuším odkud jste...Zde v Brně určitě lze zakoupit jak ve zdravých výživách tak i ve specializovaných prodejnách s bylinkami nebo možná i čaji...Pak jedině rada, až zase pokvete...snad také bude letos jaro :-), tak natrhat a nasušit na zimu...:-)