Zahuštěná rajská polévka

]

4 porce

Ingredience:
  • 500 g rajského protlaku “Passata di pomodoro“
  • 2 kostky BIO zeleninového bujónu
  • 1,3 l vody
  • 2 lžíce celozrnné mouky špaldové hladké BIO
  • ½ lžičky jemného tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • mořská sůl
  • sojová omáčka „Tamari“
  • trochu tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • 100 g grahamových špaget
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • nať petrželky

Rajská polévka připravena z kvalitního rajčatového pyré “Passata di pomodoro“, patří bezesporu k rychlým a častým pokrmům v naší domácnosti. Máme-li zbylé uvařené špagety z jiného jídla, použijeme je jako vhodné zahuštění polévky, jinak si je uvaříme za pár minut zvlášť.

K zahuštění nám postačí uvařit asi 100 g špaget ve slané vodě. Uvařené špagety pokrájíme na větší kousky.

Z odměřeného množství vody, 1,3 l, dle receptu, si odlijeme asi 400 ml do hrnku a v něm rozkvedláme dvě lžíce hladké celozrnné špaldové mouky.

Ve zbylé vodě, což bude cca 0,9 l, uvaříme dvě kostky zeleninového bujónu s tymiánem a bobkovým listem. Přidáme záklechtku a vše asi 2 minuty povaříme.

Do zahuštěného vývaru přilijeme rajský protlak, osolíme a jako zavářku přidáme pokrájené uvařené grahamové špagety.

Z polévky odstraníme celé bobkové listy a pak ji trochu omastíme panenským slunečnicovým olejem.

Na závěr do hotové polévky zamícháme posekanou petrželovou nať a podáváme.

Poznámka: Tuto rajskou polévku dobře snáší i nemocná slinivka, ale u nás doma chutná všem. Doporučuji ji pro její rychlou a jednoduchou přípravu.

Na polévky zahušťované jíškou jsem již dávno zapomněla. Zdravější forma zahuštění je výše uvedená záklechtka z kvalitní celozrnné mouky. Pro bezlepkovou dietu nebo i obměnu můžeme použít hladkou rýžovou nebo pohankovou mouku a místo krájených špaget či nudlí uvařenou rýži nebo uvařeou pohanku. I tak bude polévka velmi chutná.

Místo čtyř bobkových listů lze dát do polévky asi tak na špičku nože mletého bobkového listu.

Nať petrželky je vždy lepší čerstvá, pokud máme, ale také lze použít zmražená nebo i sušená.

Sdílení

    16 408 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Jane Odpovědět
      Ahoj Alemari, opět vynikající recept, já polévky miluji, tak určitě to nebyla poslední na vyzkoušení, budu zkoušet dál dle Vašich receptů..stránky a recepty jsou úžasné.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Jane za pochvalu. Těší mne Vaše slova. Zdraví Alemari

    Napsat komentář: Alemari Zrušit odpověď na komentář

    *

    captcha *