
V sychravém podzimním období vám možná zachutná nějaké zapečené jídlo. Nebyla jsem na houbách a tak jsem použila již osvědčenou hlívu ústřičnou. K tomu brokolice, cibule, olej, rýže a trochu koření. Chcete-li vyzkoušet, recept pro vaši inspiraci přidávám.
Začneme hlívou ústřičnou. Omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na drobné kousky. Cibuli také očistíme a nakrájíme na jemno. Na olivovém oleji zpěníme cibulku a pak na ní podusíme hlívu. Skoro nepodléváme, hlíva pustí vodu a pomalu se bude dusit. Podléváme jedině velice mírně, máme-li pocit, že by se připálila dříve než se z ní vydusí nějaké voda. Je dobré ji ze začátku míchat. Přidáme sůl a mletý kmín, kterým hlívu dochutíme.
Brokolici rozebereme na růžičky, omyjeme, lehce posolíme a dáme na pařáček napařit. Napaříme do měkka, zapékání pak bude jen velice krátké. Rýži přebereme, promyjeme a uvaříme tak jak jsem zvyklí. Já od doby co jsem dostala rýžovar, tak vařím rýži v něm a mám po starosti s hlídáním. Moc ji nesolíme. Slané budou ostatní suroviny.
Až je vše uvařeno, smícháme rýži s podušenou hlívou na cibulce a vrstvíme do zapékací misky na střídačku s brokolicí. Vždy vrstvu lehce okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a zakápneme sojovou omáčkou. S uvedeným množstvím mi vyšly cca tři vrstvy. První rýže s hlívou, pak brokolice a nahoru zbytek rýže s hlívou. Ve větším množství můžete vrstvit více. Směs jsem jinak ničím nezalévala, ani vajíčkem ani jsem nepokládala nějakým sýrem. S hlívou by to bylo pro oslabené trávení zatěžující.
I tak vznikl voňavý a chutný pokrm, který je v čerstvém stavu stravitelný též pro oslabené trávení. Je dobré však jíst v klidu a pohodě a jídlo konzumovat co nejdříve po přípravě. Servírujeme s dostupnou čerstvou zeleninovou oblohou.