Zapečená rýže s hlívou a brokolicí

4 – 6 porcí | Pro oslabenou slinivku pouze máme-li ji v klidu, i tak menší porci a jen čerstvě připravenou.

Ingredience:
  • 250 g rýže basmati (800 g po uvaření)
  • 300 g očištěná hlíva ústřičná
  • 40 g panenského olivového oleje
  • 100 g cibule
  • 350 g brokolice (napařit!)
  • kousek strouhaného muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého kmínu na houby
  • 1,5-2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • mořská sůl

Obloha:

  • salát nebo jakákoliv zelená zelenina
  • ředkvičky

V sychravém podzimním období vám možná zachutná nějaké zapečené jídlo. Nebyla jsem na houbách a tak jsem použila již osvědčenou hlívu ústřičnou.  K tomu brokolice, cibule, olej, rýže a trochu koření. Chcete-li vyzkoušet, recept pro vaši inspiraci přidávám.

Začneme hlívou ústřičnou. Omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na drobné kousky. Cibuli také očistíme a nakrájíme na jemno. Na olivovém oleji zpěníme cibulku a pak na ní podusíme hlívu. Skoro nepodléváme, hlíva pustí vodu a pomalu se bude dusit. Podléváme jedině velice mírně, máme-li pocit, že by se připálila dříve než se z ní vydusí nějaké voda. Je dobré ji ze začátku míchat. Přidáme sůl a mletý kmín, kterým hlívu dochutíme.

Brokolici  rozebereme na růžičky, omyjeme, lehce posolíme a dáme na pařáček napařit. Napaříme do měkka, zapékání pak bude jen velice krátké. Rýži přebereme, promyjeme a uvaříme tak jak jsem zvyklí. Já od doby co jsem dostala rýžovar, tak vařím rýži v něm a mám po starosti s hlídáním. Moc ji nesolíme. Slané budou ostatní suroviny.

Až je vše uvařeno, smícháme rýži s podušenou hlívou na cibulce a vrstvíme do zapékací misky na střídačku s brokolicí. Vždy vrstvu lehce okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a zakápneme sojovou omáčkou. S uvedeným množstvím mi vyšly cca tři vrstvy. První rýže s hlívou, pak brokolice a nahoru zbytek rýže s hlívou. Ve  větším množství můžete vrstvit více. Směs jsem jinak ničím nezalévala, ani vajíčkem ani jsem nepokládala nějakým sýrem. S hlívou by to bylo pro oslabené trávení zatěžující.

I tak vznikl voňavý a chutný pokrm, který je v čerstvém stavu stravitelný též pro oslabené trávení. Je dobré však jíst v klidu a pohodě a jídlo konzumovat co nejdříve po přípravě. Servírujeme s dostupnou čerstvou zeleninovou oblohou.

Poznámka: Můžete zvolit i jiná množství surovin, prostě čeho chcete více, aby chuť převažovala. Pro oslabenou slinivku bych volila méně hub a tyto pokrájet na drobné kousky a předem dobře podusit. Více brokolice nebude na škodu.

Prvotním záměrem nebylo ani tak jídlo zapečené, ale jelikož jsem nestihla vše uvařit najednou, aby bylo veškeré jídlo k podání teplé, tak jsem zvolila sjednocení do jednoho pokrmu a následné krátké zapečení v troubě. Kdo snese třeba sýr, může si při zapékání přidat nahoru. Recept je spíš pro inspiraci pro ty z vás, kterým to již tolik netráví a musí si jídlo vybírat a připravovat pečlivěji k tomuto omezení.

Konečné krátké zapečení slouží tedy spíš ke zpevnění jídla a pro jeho sladění co do teploty a také ke sjednocení chutí.

S oslabenou slinivkou jsem několikrát již pojedla bez jakýchkoliv potíží, ale je dobré sníst jídlo čerstvé, doopravdy raději neohřívat, což značí třeba připravit především vždy jen tolik porcí kolik se sní.  Pokrm bude vhodný i pro bezlepkovou dietu a pro alergiky na mléčné cukry a bílkovinu, pokud se vyhnou i sýru.

17 478 zobrazení článku

Zanechte odpověď

*