
Chutnou alternativu masité sekané lze připravit ze sojového granulátu, který se pro tento účel svou konzistencí přímo nabízí. Při volbě vhodného koření může sojová „pečínka“ oslovit i vás. Sekanou připravenou ve formě na srnčí hřbet, podáváme teplou nebo i studenou.
Čistě vegetariánská sekaná je kromě granulátu tvořena z poloviny povařenou a pomletou nebo namixovanou kapustou. Na zahuštění je použita kukuřičná strouhanka.
Nejdříve uvaříme ve slané vodě sojový granulát, který necháme vychladnout a před další úpravou z něho ještě vymáčkneme přebytečnou vodu tak, aby se výsledná hmotnost sojové hmoty po uvaření pohybovala kolem 300 g.
Hlávku kapusty rozebereme na listy, které uvaříme jenom ve slané voděs přídavkem mletého kmínu. Vaříme odkryté, aby mohly čpavé látky z kapusty při varu vyprchat.
Měkké listy necháme okapat, a pomeleme nebo v mixéru jemně namixujeme na kaši. Do sekané budeme potřebovat cca 300 g a proto si zbylou kapustu ponecháme buď do polévky nebo ji upravíme jako přílohu, podle množství, které nám z hlávky zůstalo.
Z vajec oddělíme bílky a žloutky přidáme společně s kapustou, kukuřičnou strouhankou, solí, jemně pokrájenou cibulí a rozetřeným česnekem k vychladlému sojovému granulátu.
Pro větší barevnost a podobnost s masem směs doplníme o sušenou červenou řepu a okořeníme majoránkou. Místo pepře použijeme jemnější saturejku.
V žádné sekané nesmí chybět jemně pokrájená čerstvá petrželová nať, takže jí dáme co hrdlo ráčí, určitě aspoň z poloviny koupeného svazečku. Nyní zbývá jenom mírně omastit olivovým olejem a dochutit sojovou omáčkou Tamari.
Všechny suroviny v míse dobře promícháme a v závěru lehce zapracujeme bílky, ušlehané do tuhé pěny se špetkou soli. Těsto vlijeme do předem připravené formy, kterou jsem si já jenom vyložila papírem na pečení, protože takto mám vždy aspoň zaručeno, že korpus dostanu z formy ven bez pohromy :-).
Množství sekané by mělo vystačit právě tak na jeden klasický „srnčí hřbet“. Naplněnou formu vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě kolem 200°C asi jednu hodinu. Zkoušíme jehlicí, zda je již úplně propečena.
Pokud sekanou nebudeme podávat teplou, nedoporučuji ji hned po upečení vyklápět. Je ještě křehká a může se drobit. Má v sobě méně pojivých látek, ale na chuti jí to neubírá.
Pro studenou variantu je lepší, když sekaná ve formě vychladne. Pak se lépe vyklápí. Na podnose ji můžeme ozdobně obložit čerstvou zeleninou.