Zapečené sojové hašé

4 porce

Ingredience:
  • 100 g sojového granulátu
  • 35–40 g kukuřičné strouhanky
  • 160 g cibule
  • 35 g česneku
  • 300 g vařené kapusty
  • 8–10 g mořské soli
  • ½ lžičky saturejky
  • 2 rovné lžičky sušené červené řepy
  • 2 vrchovaté lžičky jemné sušené majoránky
  • ½ svazku čerstvé petrželové natě
  • 2 vejce (bílky oddělit)
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • čerstvá zelenina na oblohu (okurek, ledový salát, rajčata, papriky..)

Chutnou alternativu masité sekané lze připravit ze sojového granulátu, který se pro tento účel svou konzistencí přímo nabízí. Při volbě vhodného koření může sojová „pečínka“ oslovit i vás. Sekanou připravenou ve formě na srnčí hřbet, podáváme teplou nebo i studenou.

Čistě vegetariánská sekaná je kromě granulátu tvořena z poloviny povařenou a pomletou nebo namixovanou kapustou. Na zahuštění je použita kukuřičná strouhanka.

Nejdříve uvaříme ve slané vodě sojový granulát, který necháme vychladnout a před další úpravou z něho ještě vymáčkneme přebytečnou vodu tak, aby se výsledná hmotnost sojové hmoty po uvaření pohybovala kolem 300 g.

Hlávku kapusty rozebereme na listy, které uvaříme jenom ve slané voděs přídavkem mletého kmínu. Vaříme odkryté, aby mohly čpavé látky z kapusty při varu vyprchat.

Měkké listy necháme okapat, a pomeleme nebo v mixéru jemně namixujeme na kaši. Do sekané budeme potřebovat cca 300 g a proto si zbylou kapustu ponecháme buď do polévky nebo ji upravíme jako přílohu, podle množství, které nám z hlávky zůstalo.

Z vajec oddělíme bílky a žloutky přidáme společně s kapustou, kukuřičnou strouhankou, solí, jemně pokrájenou cibulí a rozetřeným česnekem k vychladlému sojovému granulátu.

Pro větší barevnost a podobnost s masem směs doplníme o sušenou červenou řepu a okořeníme majoránkou. Místo pepře použijeme jemnější saturejku.

V žádné sekané nesmí chybět jemně pokrájená čerstvá petrželová nať, takže jí dáme co hrdlo ráčí, určitě aspoň z poloviny koupeného svazečku. Nyní zbývá jenom mírně omastit olivovým olejem a dochutit sojovou omáčkou Tamari.

Všechny suroviny v míse dobře promícháme a v závěru lehce zapracujeme bílky, ušlehané do tuhé pěny se špetkou soli. Těsto vlijeme do předem připravené formy, kterou jsem si já jenom vyložila papírem na pečení, protože takto mám vždy aspoň zaručeno, že korpus dostanu z formy ven bez pohromy :-).

Množství sekané by mělo vystačit právě tak na jeden klasický „srnčí hřbet“. Naplněnou formu vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě kolem 200°C asi jednu hodinu. Zkoušíme jehlicí, zda je již úplně propečena.

Pokud sekanou nebudeme podávat teplou, nedoporučuji ji hned po upečení vyklápět. Je ještě křehká a může se drobit. Má v sobě méně pojivých látek, ale na chuti jí to neubírá.

Pro studenou variantu je lepší, když sekaná ve formě vychladne. Pak se lépe vyklápí. Na podnose ji můžeme ozdobně obložit čerstvou zeleninou.

Poznámka: V mé plynové troubě jsem musela ještě nějaký čas k hodině přidat, protože se mi teplota hůře reguluje a při tomto pečení spíš klesala.

Ze všech uvedených surovin můžeme připravit též přímo hašé, jenom na pánvi, ale pro lepší výsledný dojem se přikláním k pečené podobě, možná je i chutnější.

Při focení, krájení a servírování jsem párkrát „uzobla“ a moc mi zapečené hašé chutnalo, ale pro oslabenou slinivku jsem neměla odvahu jíst větší porci. Bez ověření proto do této diety nemohu doporučit.

Jelikož druhým doma chutnalo, s láskou jsem jim své dílo přenechala. Nejvíce si pochvalovali zvolené koření, které sice není neobvyklé, ale výsledný dojem velmi ovlivní.

Obsahem surovin je sekaná bezlepková a pro zachování podmínek této diety můžeme zvolit jako přílohu brambory a třeba i zbylou podušenou kapustu.

Možná tato informace bude pro zkušené zbytečná, ale těm, co by si třeba nevěděli rady, jak docílit, aby papír na pečení ve formě držel a nevyskakoval, bych poradila to, co dělám sama. Obdélník papíru, který mírně přesahuje formu, na krajích formy zahnu a přidržím kolíčky na prádlo, které po naplnění těstem zase oddělám. Čelní stěny buď vymažu a vysypu strouhankou, jdou pak i odkrojit, nebo též vyložím přesným dílem papíru.

Sdílení

    12 155 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. ver.novak Odpovědět
      Vážená paní Alemari, srdečně Vás zdravím z Prahy. Měla bych jen krátký dotaz k receptu - kde seženu sušenou červenou řepu - popřípadě, jde-li ji nahradit obyčejnou, či něčím jiným. Co jsem koukala na internetu, vyskakovalo mi to neustále jen jako "ňaminka" pro zvířectvo :-) Moc děkuji za odpověď. Zdraví Verča
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Verčo. Ano, je to možné, že to mají zvířátka také ráda, však to není nic nezdravého :-). Ale k dostání by měla být ve zdravé výživě mezi kořením. Zdraví Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *