Zapékané brambory se sojovým masem

6 porcí

Ingredience:
  • 1 kg brambor
  • 150 g sojového masa nudliček (popř. 1 balíček „Ďobaček“)
  • koření na marinádu (červená paprika, saturejka, oregáno)
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku (popř. sušený česnek granulát)
  • 130 g plátkového sýra Eidam (30 % tuku)
  • 100 g strouhaného sýra Eidam (30 % tuku)
  • 40 g sojového nápoje s příchutí smetany + 200 ml vody
  • 2 vejce
  • 200 g rajského protlaku “Passata di pomodoro“ nebo i syrová rajčata
  • olivový olej
  • sojová omáčka „Tamari“
  • koření na posypání (koriandr, rozmarýn, koření “pašerák“)
  • mořská sůl

Brambory si uvaříme dopředu a prochladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Sojové nudličky uvaříme ve slané vodě do měkka a naložíme je do směsi koření (červená paprika, saturejka, oregano) a olivového oleje alespoň na dvě hodiny.

Použijeme-li sojové maso „Ďobáčky“, tento krok vynecháme, protože  jsou připraveny přímo k použití.

Pekáč vymažeme olivovým olejem a potřeme prolisovaným česnekem. Dno pekáče nejdříve poklademe vrstvou brambor, kterou posolíme a na ni nasypeme krájenou cibulku, lisovaný nebo sušený granulovaný česnek, přidáme připravené sojové maso, pak vše posypeme kořením (koriandr, rozmarýn a „pašerák“), strouhaným sýrem a pokapeme rajským protlakem nebo poklademe plátky syrových rajčat.

Dále opět postup opakujeme a zakončíme bramborami. Povrch pokapeme hustě olivovým olejem a trochu i sojovou omáčkou Tamari.

Takto připravený pekáč přikryjeme horním dílem a dáme péci do vyhřáté trouby.

Pečeme zakryté asi 30 minut při 300 °C. Mezitím si připravíme na polití sojové smetanové „mléko“ (z vody a sušeného sojového nápoje) a do něho rozkvedláme dvě vejce a můžeme i trochu soli.

Pekáč odkryjeme, zalijeme připraveným „mlékem“ s vajíčky a poklademe souvisle plátkovým sýrem. Dále již pečeme bez víka a v mírnější troubě (cca 200 °C).

Odkryté zapékáme asi 15 minut, až se sýr nafukuje a rozpéká. Brambory jsou upečeny, když se vrstva sýru zbarvuje „do zlatova“.

Vhodnou přílohou k zapékaným bramborám je jakýkoliv čerstvý zeleninový salát.

Poznámka: Zapékané brambory se sojovým masem v omezeném množství opatrně ochutnávám. Je zde však mnoho složek potravin (škroby a bílkoviny) a také moje oslabená slinivka hůř tráví brambory, proto je toto bezmasé jídlo u nás určeno především druhým.

Chuťově jsou zapékané brambory díky koření a rajskému protlaku pikantní a mým dospělým synům nevadí je mít za sebou dvakrát – k obědu a následně ohřáté i k večeři. Nevezmou si nic jiného, dokud je nějaká porce v pekáči.

Sdílení

    17 718 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *