
Brambory si uvaříme dopředu a prochladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Sojové nudličky uvaříme ve slané vodě do měkka a naložíme je do směsi koření (červená paprika, saturejka, oregano) a olivového oleje alespoň na dvě hodiny.
Použijeme-li sojové maso „Ďobáčky“, tento krok vynecháme, protože jsou připraveny přímo k použití.
Pekáč vymažeme olivovým olejem a potřeme prolisovaným česnekem. Dno pekáče nejdříve poklademe vrstvou brambor, kterou posolíme a na ni nasypeme krájenou cibulku, lisovaný nebo sušený granulovaný česnek, přidáme připravené sojové maso, pak vše posypeme kořením (koriandr, rozmarýn a „pašerák“), strouhaným sýrem a pokapeme rajským protlakem nebo poklademe plátky syrových rajčat.
Dále opět postup opakujeme a zakončíme bramborami. Povrch pokapeme hustě olivovým olejem a trochu i sojovou omáčkou Tamari.
Takto připravený pekáč přikryjeme horním dílem a dáme péci do vyhřáté trouby.
Pečeme zakryté asi 30 minut při 300 °C. Mezitím si připravíme na polití sojové smetanové „mléko“ (z vody a sušeného sojového nápoje) a do něho rozkvedláme dvě vejce a můžeme i trochu soli.
Pekáč odkryjeme, zalijeme připraveným „mlékem“ s vajíčky a poklademe souvisle plátkovým sýrem. Dále již pečeme bez víka a v mírnější troubě (cca 200 °C).
Odkryté zapékáme asi 15 minut, až se sýr nafukuje a rozpéká. Brambory jsou upečeny, když se vrstva sýru zbarvuje „do zlatova“.
Vhodnou přílohou k zapékaným bramborám je jakýkoliv čerstvý zeleninový salát.